
FNV: verhoging minimumloon stap in goede richting, maar te weinig
UTRECHT (ANP) - De verhoging van het minimumloon met een tiende per 1 januari is een stap in de goede richting, maar nog altijd onvoldoende. Dat vindt FNV, de grootste vakbond van Nederland, van de al uitgelekte begrotingsplannen van het kabinet voor volgend jaar. Volgens voorzitter Tuur Elzinga komt het pakket aan maatregelen ook te laat voor velen om schulden te voorkomen. Hij roept daarom werkgevers op om snel de lonen te verhogen.
"Aangezien de boodschappen alleen al meer dan 10 procent duurder zijn geworden dit jaar en de energierekening nog heel veel meer, is 10 procent verhoging van het minimumloon per 1 januari zeker te weinig", verklaart Elzinga. FNV pleit al langer voor een minimumloon van minstens 14 euro per uur en herhaalt die oproep.
De vakbond vindt het terecht dat het kabinet reageert op de sterke achteruitgang van de koopkracht die veel mensen te wachten staat. Elzinga houdt wel een slag om de arm omdat het precieze pakket aan koopkrachtmaatregelen nog niet bekend is.
Maar tegelijkertijd is FNV kritisch op het moment waarop de maatregelen van kracht worden. Dit najaar kan het kabinet weinig meer doen omdat dit uitvoeringsproblemen zou opleveren. "Veel mensen, ook met een middeninkomen, zien op dit moment al dat zij niet meer kunnen rondkomen wanneer hun energierekening explodeert", aldus Elzinga. "Wij roepen werkgevers dan ook op om de lonen flink te verhogen en niet achterover te leunen omdat de inkomstenbelasting straks wat wordt verlaagd."
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Arbeidsmigratie is niet per definitie een goede oplossing voor het tekort aan personeel, zegt de Adviesraad Migratie in een rapport. Maar selectievere arbeidsmigratie, "gericht op specifieke kennis en vaardigheden" kan wel een oplossing bieden voor tekorten in belangrijke sectoren. Daarbij zou het "verstandig zijn" dat de overheid nadenkt over een stevigere regierol, zegt voorzitter Monique Kremer.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nog altijd gaan er meer mensen in Nederland dood dan verwacht. Maar het coronavirus speelt een steeds kleinere rol in die zogeheten oversterfte.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De afgelopen vier jaar is het aandeel van duurzame bronnen in het totale Nederlandse energieverbruik gestegen met 6 procentpunt. In 2019 was 9 procent afkomstig uit hernieuwbare bronnen zoals biomassa, zon en wind, in 2022 was dit percentage 15 procent. Het grootste deel hiervan was afkomstig uit biomassa, gevolgd door wind- en zonne-energie. Warmtepompen leverden ruim 1 procent van de groene energie, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op maandag.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna een op de vijf jongeren tussen 16 en 25 jaar krijgt te maken met huiselijk geweld. Dat zijn ruim 350.000 jongeren. Vooral minderjarige vrouwen (16 tot 18 jaar) werden met 29 procent vaak slachtoffer, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia bedankt iedereen die haar heeft gefeliciteerd met haar 20e verjaardag. De prinses van Oranje deelt haar dankwoord via het officiële Instagram-account van het Nederlandse koninklijk huis.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Honderden mensen voeren zondag actie in Den Haag tegen "de onhoudbare situatie in Palestina en de genocide op de Palestijnse bevolking". Ze eisen onder meer een onmiddellijk staakt-het-vuren en directe toegang voor humanitaire hulp waar die nodig is.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Voormalig NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer schat de kansen voor premier Mark Rutte hoog in om de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden, zei De Hoop Scheffer in het tv-programma Buitenhof. "Ik denk dat onze demissionair premier een hele goede kans maakt."
13 uur geleden