Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV: uitbuiting Oekraïense vluchtelingen op bouwplaats voorkomen

FNV: uitbuiting Oekraïense vluchtelingen op bouwplaats voorkomen

UTRECHT (ANP) - Oekraïners die straks mogelijk in Nederland aan het werk gaan, moeten niet door kwaadwillenden uitgebuit kunnen worden. FNV Bouwen en Wonen, onderdeel van vakbond FNV, wil met name op de bouwplaats voorkomen dat vluchtelingen worden uitgeknepen of dat mensen "kwijtraken" in het illegale circuit.

Tot 1 april is een tewerkstellingsvergunning voor Oekraïense medewerkers verplicht. Het kabinet heeft aangegeven dat voor deze groep mensen na 1 april een meldplicht via de werkgever voldoende is. Aan deze tijdelijke regeling wordt nu gewerkt. FNV meent dat als alle mensen gewoon geregistreerd worden, iedereen beter af is.

Als het aan de FNV ligt komt er bovenop de meldplicht ook een set basisvoorwaarden. Zo pleit de bond voor toegang tot informatie, toegang tot recht en zichtbaar maken waar deze mensen zijn, maar ook waar zij aan de slag gaan. Het zijn volgens de bond allemaal basisvoorwaarden om misbruik te voorkomen en mensen toekomstperspectief te bieden.

"Wat we weten over arbeidsmigranten van buiten de EU werkzaam in de bouw voorspelt weinig goeds", aldus FNV-bestuurder Hans Crombeen. "De onduidelijkheid van de cijfers over hoeveel arbeidsmigranten werken in de bouw en een slecht functionerende meldplicht zijn illustratief voor de huidige zorgelijke situatie, vindt de FNV."

Het is niet voor het eerst dat FNV roept om vluchtelingen te beschermen. De vakbond riep eerder deze week dat een aantal aanbevelingen uit een rapport over misstanden in de uitzendbranche versneld moeten worden ingevoerd. Dat moet ook de kans op uitbuiting voorkomen.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden