Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV stelt ultimatum aan supermarkten na opgeschort cao-overleg

FNV stelt ultimatum aan supermarkten na opgeschort cao-overleg

AMSTERDAM (ANP) - Vakbond FNV stelt werkgevers uit de supermarktbranche een ultimatum. Ze krijgen tot uiterlijk volgende week woensdag de tijd om met een hoger loonbod te komen. FNV schortte het cao-overleg dinsdag op omdat de vakbond vond dat het loonbod niet fatsoenlijk was. Komt er voor woensdag geen nieuw bod, dan volgen er acties.

Dat loonbod, van 1,5 procent extra volgend jaar, ligt volgens FNV ver onder het inflatieniveau en pakt met de stijging van de pensioenpremie erbij per saldo negatief uit voor het nettoloon van de werknemer. De vakbond wil ook dat de supers van de toeslagen op zon- en feestdagen afblijven. Werkgevers stelden voor die toeslagen te halveren van 100 naar 50 procent.

Het gestelde ultimatum bestaat uit twee delen. Eerst krijgen de supermarkten tot maandag 12.00 uur de tijd om met een tegenbod te komen. Als de werkgevers dan nog niets hebben ingediend, hebben ze nog eens tot woensdagochtend 07.00 uur om met "iets fatsoenlijks te komen", aldus de FNV.

Acties

Wat voor acties er gaan komen als het ultimatum afloopt is nog niet precies duidelijk. "Er is nog geen heldere planning, maar dat kunnen hele diverse acties zijn. Van werkonderbrekingen tot petities", aldus Mari Martens, sectorhoofd Handel van FNV. "Het enige dat zeker is, is dat de werknemers geen gevaar zullen lopen".

Werkgeversorganisatie Vakcentrum voor zelfstandige retailondernemers noemde het eigen bod, met een loonsverhoging van 4 procent in twee jaar tijd, twee dagen geleden "constructief". FNV noemt het "onbespreekbaar" dat er pas over 15 maanden een extra 2,5 procent bovenop het loonbod van 1,5 zou komen, en dat de toeslag gehalveerd wordt. De supermarktwerkgevers boekten volgens FNV het afgelopen halfjaar immers 16 procent meer omzet door de coronacrisis.

FNV vertegenwoordigt 300.000 supermarktmedewerkers. Er zijn twee grote supermarkt-cao's. Bij de cao Supermarkt VGL zijn grote winkels als Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi aangesloten. De cao Supermarkt Levensmiddelenbedrijf, waarbij het Vakcentrum onderhandelaar is, geldt voor kleine zelfstandige supermarkten en franchisers.

Meer uit Financieel

Philips onderuit op Damrak na nieuwe waarschuwing FDA

AMSTERDAM (ANP) - Philips is woensdag hard onderuitgegaan op de Amsterdamse beurs. De koersval volgde op een nieuwe waarschuwing van de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten van het zorgtechnologieconcern. Dit keer gaat het om oververhitting van de DreamStation 2. Dat apparaat viel niet onder de massale terugroepacties waarbij Philips sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen, omdat isolatieschuim los kon laten. Het aandeel opende ruim 5 procent lager en zag het verlies in de eerste handelsminuten verder oplopen tot bijna 7 procent.

58 minuten geleden
Aandacht voor Philips en cijfers Prosus op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de AEX-fondsen Philips en Prosus. De Amerikaanse toezichthouder FDA waarschuwde opnieuw voor problemen met slaapapneu-apparaten van Philips. Dit keer gaat het om oververhitting van de DreamStation 2. Dat apparaat viel niet onder de massale terugroepacties waarbij het zorgtechnologieconcern sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen omdat isolatieschuim los kon laten.

1 uur geleden
Goudprijs gaat richting oude recordniveau

SINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs gaat richting het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. Op de metaalmarkt in Singapore staat de prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) op ongeveer 2048 dollar. Goud bereikte een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce in augustus 2020.

1 uur geleden
Formule 1-uitzender Viaplay stelt publicatie resultaten weer uit

STOCKHOLM (ANP) - Streamingdienst Viaplay stelt opnieuw op het laatste moment de publicatie van zijn kwartaalcijfers uit. De derdekwartaalcijfers worden nu donderdag na het sluiten van de beurs in Stockholm gepubliceerd in plaats van woensdag.

2 uur geleden
Producenten industrie opnieuw iets minder negatief

DEN HAAG (ANP) - De producenten in de industrie waren in november opnieuw iets minder negatief dan een maand eerder. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) doordat ondernemers minder negatief waren over de verwachte bedrijvigheid in de komende drie maanden en de voorraden gereed product. Hun oordeel over de orderportefeuille veranderde niet.

3 uur geleden
Charlie Munger, de 'rechterhand' van Warren Buffett, overleden

OMAHA (ANP) - Charlie Munger, de vicevoorzitter van beleggingsbedrijf Berkshire Hathaway, is op 99-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan werd bekend als rechterhand van Warren Buffett, die als oprichter van Berkshire Hathaway de reputatie van superbelegger kreeg.

8 uur geleden
Charlie Munger, de 'rechterhand' van Warren Buffett, overleden

OMAHA (ANP) - Charlie Munger, de vicevoorzitter van beleggingsbedrijf Berkshire Hathaway, is op 99-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan werd bekend als rechterhand van Warren Buffett, die als oprichter van Berkshire Hathaway de reputatie van superbelegger kreeg.

11 uur geleden