Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV stelt beslissing over pensioenakkoord uit

FNV stelt beslissing over pensioenakkoord uit

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV heeft het besluit over de herziening van het pensioenstelsel voor zich uitgeschoven. Volgens een deel van het ledenparlement is er onvoldoende tijd geweest om een "weloverwogen afweging" te maken.

Zonder steun van de grootste vakbond van het land wordt de invoering van een nieuw pensioenstelsel vrijwel onmogelijk. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) wilde na groen licht van FNV juist de voorstellen voor een nieuw pensioenstelsel vrijdag naar de Tweede Kamer sturen.

Zaterdag 4 juli komt het 105-koppige ledenparlement van FNV opnieuw samen om over de uitwerking van het pensioenakkoord te stemmen. Dat is na de ingang van het zomerreces van de Tweede Kamer. Koolmees toonde zich geïrriteerd over de vertraging.

Digitale vergadering

"Ik was heel graag vandaag tot besluitvorming gekomen, maar een deel van het ledenparlement is daar nog niet aan toe. We willen dit zorgvuldig doen", verklaarde Han Busker, voorzitter van FNV.

Vrijdag werd duidelijk dat te weinig mensen waren ingelogd om deel te nemen aan de de vergadering, die met het oog op het coronavirus digitaal werd gehouden. Doordat het vereiste minimumaantal niet meedeed, zou een stemming niet bindend zijn. Volgens Busker is de vergadering nu gebruikt om vragen over het akkoord te beantwoorden.

Technische problemen

Dat het quotum niet werd gehaald, kwam doordat leden bewust niet hadden ingelogd bij de vergadering. Dit deel van het ledenparlement eiste dat er een fysieke bijeenkomst zou zijn en wilde meer details over het nieuwe stelsel. Bij sommige leden speelden aan het begin van de vergadering ook technische problemen, zoals haperende audio.

Een andere vakbond, VCP, gaf eerder deze week nadrukkelijk geen goedkeuring voor het pensioenplan, maar zei ook geen "nee". Er zijn nog te veel zorgen over de vorm van compensatie voor mensen bij wie een pensioengat ontstaat door de overgang naar een nieuw stelsel.

Ook bij FNV-leden leefden die zorgen. Daar kwam bij dat het ledenparlement wel heel kort na het sluiten van een akkoord in de 'polder' moest stemmen. Werkgevers, vakbonden en politiek kwamen pas vorige week vrijdag tot overeenstemming, na een jaar vol overleg. Aan het vorig jaar gesloten pensioenakkoord gingen ook jaren vol onderhandelingen vooraf.

Meer uit Financieel

Vijfhonderd e-mailadressen van ABP-gepensioneerden gelekt

AMSTERDAM (ANP) - Door een "menselijke fout" bij het verzenden van een e-mail, zijn vijfhonderd e-mailadressen van gepensioneerden bij pensioenfonds ABP gelekt. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf.

16 minuten geleden
Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

4 uur geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

15 uur geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

15 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

16 uur geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

17 uur geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

19 uur geleden