Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV stapt uit polderoverleg over werk met gevaarlijke stoffen

FNV stapt uit polderoverleg over werk met gevaarlijke stoffen

DEN HAAG (ANP) - FNV trekt zich terug uit het polderoverleg over werk met gevaarlijke stoffen. Volgens de vakbond nemen werkgevers en overheid het overleg niet serieus genoeg. "De maat is vol. Wij willen niet langer als schaamlap dienen voor bedrijven en overheid", zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong in een verklaring.

Het gaat om de commissie Grenswaarden bij de Sociaal-Economische Raad (SER). Daar wordt bijvoorbeeld gepraat over veilig werken met kankerverwekkende stoffen, zoals chroom-6, houtstof en asbest. Vakbonden en werkgevers adviseren de overheid hierover al decennia.

Maar de grootste vakbond van Nederland zou "tegen een muur van onwil" oplopen bij veel bedrijven. Zij stellen het maken van winst boven de gezondheid van werknemers, aldus FNV. Daarbij zou ook de Arbeidsinspectie veel te vrijblijvend te werk gaan bij het controleren van bedrijven.

Voorstellen

Volgens Jong heeft FNV door de jaren heen voorstellen gedaan om de manier van werken in de commissie te verbeteren. Zo heeft de bond voorgesteld dat er ook een commissie met experts zou moeten worden opgezet. Die zou de haalbaarheid van door de Gezondheidsraad aangedragen grenswaarden voor stoffen onafhankelijk moeten checken.

Daarnaast wil FNV dat de Inspectie gevaarlijke stoffen systematisch gaat volgen en monitoren. Eind april stelde de bond daarover een ultimatum tot 1 juli aan minister Karien van Gennip van Sociale Zaken. "Maar de minister en de Arbeidsinspectie blijven volharden in vrijblijvendheid", geeft Jong aan. "De SER zou zelf maar een expertcommissie moeten oprichten. Daarmee legt de minister de bal weer terug in de polder en verandert er niets."

Te belangrijk

Het stoort de bond dat de informatie over de haalbaarheid nu feitelijk door de werkgevers zelf bepaald wordt. Daarbij leveren zij in de ogen van FNV informatie aan die lang niet altijd deugt. Werknemers zouden hiervan de dupe zijn. De bond verwijst naar cijfers van het RIVM waaruit blijkt dat er de afgelopen tien jaar zo’n 35.000 werknemers vroegtijdig zijn overleden aan kanker die zij opliepen op het werk.

Werkgeverskoepel VNO-NCW laat weten de stap van FNV "zeer jammer" te vinden. "Werkgevers hebben geen enkele baat bij uitval en iedereen moet veilig kunnen werken", geeft een woordvoerder aan.

FNV wil niet vooruitlopen op hoe het nu verder moet. VNO-NCW stelt dat de processen binnen de SER in ieder geval niet zullen worden gestaakt. "Wij werken verder aan dit traject met onderzoek en experts binnen de SER want het thema is te belangrijk om te laten liggen."

Meer uit Financieel

Chipbedrijf Nvidia omlaag op Wall Street na tegenvallende omzet

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met kleine koersuitslagen gesloten. Chipbedrijf Nvidia ging flink omlaag op Wall Street na bekendmaking van tegenvallende omzetcijfers. Nvidia gaf aan dat de vraag naar zijn grafische kaarten vanuit de gamesindustrie veel zwakker is geworden. De producent van elektrische auto's Tesla was juist een winnaar na de goedkeuring van het klimaat-, belasting- en gezondheidszorgplan van president Joe Biden in de Amerikaanse Senaat.

2 uur geleden
Hervatten levering Boeing 787 Dreamliner deze week verwacht

ARLINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA verwacht dat vliegtuigbouwer Boeing deze week de leveringen van de 787 Dreamliner hervat. Die werden in mei vorig jaar stopgezet als gevolg van constructiefouten.

3 uur geleden
President Mexico wil verbod op brouwen bier in noorden om droogte

MONTERREY (ANP/BLOOMBERG) - Het noorden van Mexico moet stoppen met het brouwen van bier. Dat zegt de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador. De regio, waar ook het Nederlandse Heineken actief is, heeft te maken met ernstige watertekorten.

3 uur geleden
Airbus levert minder vliegtuigen af door productieproblemen

TOULOUSE (ANP/BLOOMBERG) - De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft in juli minder vliegtuigen afgeleverd dan in juni vanwege productieproblemen door verstoringen in de levering van onderdelen en materialen. Airbus had eind juli al zijn doelstelling voor de leveringen over heel 2022 neerwaarts bijgesteld vanwege de problemen bij de toelevering.

4 uur geleden
Reuters: Russische vliegtuigen worden gestript voor onderdelen

MOSKOU (ANP) - Russische luchtvaartmaatschappijen zijn begonnen met het strippen van hun eigen vliegtuigen om zo onderdelen veilig te stellen. De luchtvaartmaatschappijen kunnen namelijk geen onderdelen meer kopen in het buitenland door de sancties die westerse landen Rusland hebben opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat melden bronnen aan persbureau Reuters.

5 uur geleden
Carlsberg verwacht fors meer winst door goede bierverkopen

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - De Deense bierbrouwer Carlsberg gaat de rest van dit jaar fors meer winst maken dan waar het bedrijf eerder op rekende. De verkopen in met name Europa en Azië gaan volgens het concern verrassend goed, nu consumenten ondanks de verhoogde prijzen bier blijven drinken in cafés en restaurants. Concurrent Heineken meldde vorige week al betere resultaten dan vorig jaar, ook door de heropening van de horeca na de coronapandemie.

5 uur geleden
Betalingsverwerker Adyen koploper in hogere AEX, Just Eat omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met winst gesloten, waarmee wat herstel werd getoond van de koersverliezen op vrijdag. Het sentiment onder beleggers werd geholpen door sterke handelscijfers uit China. Betalingsverwerker Adyen was koploper in de hoofdindex op Beursplein 5. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was de grootste daler na een adviesverlaging door de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley.

6 uur geleden