Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV roept op tot actie voor eerlijke oplossing ‘inkomenscrisis’

FNV roept op tot actie voor eerlijke oplossing ‘inkomenscrisis’

AMSTERDAM (ANP) - Zo'n 4000 leden van vakbond FNV zijn zaterdag samengekomen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daar protesteerden zij tegen "de inkomenscrisis" in Nederland, voor een "rechtvaardige samenleving en eerlijke oplossingen" voor de geldproblemen van Nederlanders. Er kwamen sprekers uit verschillende sectoren voorbij. FNV-voorzitter Tuur Elzinga sloot de manifestatie af met de inzet van de vakbond voor het aankomende jaar.

Elzinga sprak daarbij van een tweedeling in de maatschappij, een die door de inflatie alleen maar groter wordt. "Bedrijven verhogen wél hun prijzen en hun omzet, en als het even kan hun winsten. Maar niet de lonen." Hij ergert zich eraan dat topbestuurders naast een "uitermate riante vergoeding" ook nog een bonus en loonsverhoging krijgen. "Maar het koopkrachtbehoud van de mensen die de winsten met hard werken bij elkaar hebben verdiend, zit er niet in", aldus Elzinga. "Ik vind dat niet normaal, ik vind dat asociaal."

De oplossingen die de vakbond aandraagt zijn volgens Elzinga "eenvoudig, realistisch en uitvoerbaar". Zo wil de bond onder meer dat lonen voortaan automatisch meestijgen met de prijzen. Dat gebeurt al in enkele Europese landen, waaronder België, aldus de vakbondsvoorzitter. Ook in Nederland heeft de bond al in enkele cao’s de zogenaamde automatisch prijscompensatie afgesproken. Daarnaast moet het minimumloon alsnog omhoog voor iedereen vanaf 18 jaar, naar 14 euro per uur.

Drie mensen

Maar om die doelen te behalen, zijn mensen nodig. Daarom riep de Elzinga aanwezigen op om komende week drie mensen te vragen lid te worden. "Alleen dan groeien we snel genoeg om de winst te verzekeren. Van werkplek naar werkplek, van cao naar cao, van regio naar regio."

De afgelopen tijd organiseerde de bond al meerdere stakingen om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. Vrijdag nog, legden werknemers van winkelconcern De Bijenkorf het werk neer voor een beter loon voor de circa 2400 medewerkers. Ook bij PostNL wilde de vakbond gaan staken, maar hij zag daarvan af toen de rechter oordeelde dat een staking alleen mocht zolang essentiële post bezorgd zou blijven worden.

Meer uit Financieel

Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

13 uur geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

15 uur geleden
Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geëindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

16 uur geleden
Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

16 uur geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

17 uur geleden
Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

19 uur geleden
Bronnen: KLM zette druk op Schiphol om rapport niet te publiceren

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft vorig jaar druk gezet op Schiphol om een rapport niet te publiceren waarin krimp van de luchthaven en verschillende milieumaatregelen werden doorgerekend. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens de studie zou een hogere vliegtaks voor verre vluchten en transferpassagiers een slim alternatief zijn voor Schiphol, een maatregel die het verdienmodel van KLM flink onderuit kan halen.

20 uur geleden