Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV roept Ahold Delhaize-topman uit tot 'coronaprofiteur'

FNV roept Ahold Delhaize-topman uit tot 'coronaprofiteur'

DEN HAAG (ANP) - Vakbond FNV heeft topman Frans Muller van Ahold Delhaize benoemd tot "grootste coronaprofiteur" van 2021. De vakbond reikt die titel uit aan een bedrijf dat profiteerde van de coronacrisis, maar het personeel niet beloonde met hogere lonen. FNV wijst er bijvoorbeeld op dat personeel van slijterijketen Gall & Gall, dat onderdeel is van Ahold Delhaize, al langere tijd geen cao heeft en dus ook geen loonsverhoging kreeg.

FNV reikt de titel voor de derde keer uit. Die is onderdeel van de uit het Verenigd Koninkrijk overgewaaide Fat Cat Day, waarop de aandacht wordt gelegd op de verdeling van welvaart in Nederland. Behalve Muller waren ook topvrouw Herna Verhagen van postbedrijf PostNL en topman Jacques van den Broek van uitzendbureau Randstad genomineerd.

De bond zegt dat de uitreiking "geen bedrijven bashen" is, maar dat het gaat om aandacht voor de stijging van het minimumloon naar 14 euro per uur. Daar pleit de vakbond al langer voor. Volgens de bond is het aan de topmannen en -vrouwen van Nederland om te zorgen dat hun personeel meer gaat verdienen. Deze "invloedrijke" topmannen en -vrouwen zouden naar de zin van FNV hun invloed moeten gebruiken om te zorgen dat niet alleen bij hun eigen bedrijf maar ook bij andere bedrijven het minimumloon omhoog gaat.

Grote verschillen

"We willen het publiek wijzen op de grote verschillen in de verdeling van de welvaart", zegt de vakbondswoordvoerster. "Die bedrijven verdienen bakken met geld, maar dat gaat naar de aandeelhouders en directies. PostNL zegt steeds te verwachten dat het slecht gaat, maar vorig jaar was er forse winst en kon er nog steeds niks bij de lonen", aldus de zegsvrouw.

'Winnaar' Ahold Delhaize laat weten de actie van FNV te respecteren, maar achter het eigen beloningsbeleid te staan. "We vinden dat de beloningen passend zijn voor de verantwoordelijkheden en werkzaamheden die bij de verschillende functies horen." Het winkelconcern wijst er verder op dat de goede resultaten van het bedrijf tijdens de coronacrisis veel extra banen hebben opgeleverd, zowel bij de winkels van Ahold Delhaize als bij toeleveranciers.

Randstad wilde niet ingaan op de nominatie van topman Jacques van den Broek. "Alles wat we erover zeggen is al te veel", aldus een zegsvrouw. PostNL wijst erop dat het bedrijf "een vitale rol" speelde tijdens de coronacrisis en dat het personeel begin vorig jaar 35 miljoen euro extra kreeg. Momenteel praat PostNL met de vakbonden over een nieuwe cao, maar een minimumloon van 14 euro per uur is niet haalbaar vanwege de dalende postvolumes, waarschuwt het bedrijf alvast.

Meer uit Financieel

Sportmerk Lululemon grote winnaar op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Lululemon is vrijdag hard gestegen bij de opening van de beurzen in New York. De Canadees-Amerikaanse sportkledingfabrikant, onder andere bekend van yogaleggings, lijkt geen last te hebben van de hoge inflatie en zag de verkopen in het afgelopen kwartaal sterk toenemen. Ook gaf het sportmerk positieve verwachtingen af voor huidige kwartaal en werden de omzet- en winstverwachtingen voor het hele boekjaar verhoogd. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 15 procent. Branchegenoot Nike ging mee omhoog en won 3 procent.

34 minuten geleden
Amerikaanse arbeidsmarkt groeit harder

WASHINGTON (ANP) - De groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in mei toegenomen vergeleken met een maand eerder. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er vorige maand 339.000 nieuwe arbeidsplaatsen bij in de grootste economie ter wereld. In april waren dat er nog een herziene 294.000.

1 uur geleden
Grote storing bij ING maakt inloggen in app onmogelijk

AMSTERDAM (ANP) - ING kampt met een grote storing. Alle Nederlandse klanten van de bank kunnen vrijdagmiddag niet inloggen voor internetbankieren of de ING-app voor de mobiele telefoon. Ook betalen via iDEAL is niet mogelijk, laat een woordvoerster van het financiƫle concern weten.

1 uur geleden
Topman UBS: pijnlijke besluiten na overname Credit Suisse

BERN (ANP/RTR) - Topman Sergio Ermotti van de Zwitserse bank UBS heeft vrijdag gewaarschuwd voor "pijnlijke" besluiten op het gebied van werkgelegenheid na de overname van branchegenoot Credit Suisse. Credit Suisse werd in maart van de ondergang gered door UBS onder grote druk van de Zwitserse overheid.

1 uur geleden
Concurrentiebeding mag straks alleen nog met goede reden

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven kunnen hun werknemers straks minder makkelijk verbieden om na afloop van hun dienstverband bij een concurrent hetzelfde werk te gaan doen. Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) werkt aan een wetsvoorstel dat dit zogenoemde concurrentiebeding aan banden legt.

2 uur geleden
Bakkers dreigen met staking vanwege te laag loonbod

UTRECHT (ANP) - Bakkers maken zich op om te gaan staken. Vakbonden FNV en CNV kunnen zich niet vinden in een loonbod vanuit de werkgevers voor jaarlijks gemiddeld 5 procent erbij en hebben een ultimatum gesteld. Als de industriƫle en ambachtelijke bakkerijen niet voor woensdagmiddag met een beter voorstel komen, leggen hun werknemers op meerdere locaties het werk neer.

2 uur geleden
Heineken haalt posters weg omdat modellen te jong lijken

AMSTERDAM (ANP) - Heineken haalt verspreid over het land posters weg waarmee reclame werd gemaakt voor Heineken Silver. Dat doet de brouwer na klachten dat de modellen op de posters te jong lijken.

3 uur geleden