Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV overweegt KLM voor rechter te dagen na uitstel loonsverhoging

FNV overweegt KLM voor rechter te dagen na uitstel loonsverhoging

AMSTELVEEN (ANP) - Vakbond FNV overweegt naar de rechter te stappen omdat KLM eenzijdig een eerder overeengekomen loonsverhoging van 2,5 procent voor alle medewerkers tot nader order uitstelt. Volgens FNV-bestuurder Jan van den Brink, die de belangen behartigt van het grondpersoneel bij de luchtvaartmaatschappij, is de actie van KLM "schandalig".

"Dit kan helemaal niet", stelt hij in een eerste reactie. De verhoging was afgesproken in de cao en zou ingaan per 1 augustus. KLM deed eerder al een verzoek aan de vakbewegingen om de afgesproken loonsverhoging uit te stellen en onderdeel te laten zijn van de gesprekken over een totaalpakket aan maatregelen. Maar daar had Van den Brink 'nee' tegen gezegd.

"KLM ontvangt steun uit de NOW. Daarbij hoort dat ze de lonen gewoon blijven uitbetalen. Let wel, dit staat los van de reorganisatie van het bedrijf. Als er minder werk is dan zijn er minder mensen nodig. Maar dat moet dan netjes opgelost worden." Volgens de vakbondsman zou het uitstellen van de loonsverhoging een "verkeerd signaal" zijn. FNV beraadt zich op vervolgstappen. "We hebben nog niks besloten. Maar een kort geding is een van de stappen waar we nu aan denken."

Verrassing

Bij KLM zijn meerdere vakbonden actief. De Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) laat weten dat het nieuws als een complete verrassing komt. De bond voor stewards en stewardessen spreekt van "een uitzonderlijke stap", aangezien KLM volgens VNC formeel niet eenzijdig cao-afspraken kan wijzigen. "Ook uitzonderlijk omdat de VNC wel degelijk heeft aangegeven bereid te zijn om over de 2,5 procent te praten, maar dan wel in een totaal pakket dat nodig is om te zorgen dat KLM deze crisis overleeft", laat de bond weten.

Bij pilotenbond VNV wordt wel positief gereageerd op het uitstel van de loonsverhoging. De organisatie vindt het verstandig dat deze kostenverhoging bij KLM nu even niet wordt doorgevoerd. Maar de wijze waarop KLM dit eenzijdige besluit oplegt, kan bij de piloten niet op begrip rekenen. "Hiermee wordt een overlegverplichting en arbeidsrecht terzijde geschoven zonder daar goede redenen voor te hebben. Wij betreuren daarom de eenzijdige actie van KLM in een tijd waar samenwerking juist cruciaal is."

Ook vakbond CNV accepteert het loonslot. Bestuurder Michiel Wallaard van de bond had de beslissing van KLM al zien aankomen en vindt het ook eerlijk tegenover "de belastingbetaler die via de overheid nu zoveel geld steekt in de maatschappij". Wel benadrukt hij dat het uitstel geen afstel mag worden. Ook heeft Wallaard aanmerkingen op het feit dat KLM de maatregelen eenzijdig oplegt zonder dat er een overeenstemming is bereikt met de vakbonden. "Dat is tamelijk ongepast."

Meer uit Financieel

Athenaeum Boekhandel neemt Amsterdamse boekhandel Scheltema over

AMSTERDAM (ANP) - Athenaeum Boekhandel neemt de eveneens Amsterdamse boekhandel Scheltema over, laat Athenaeum vrijdag weten. De bekende boekhandel aan het Rokin wordt overgekocht van Novamedia, ook eigenaar van de Postcode Loterij en de Vriendenloterij. Novamedia kocht Scheltema tien jaar geleden van de boekhandelketen Polare, die in 2014 failliet ging.

15 minuten geleden
Inflatie voor het eerst in 2,5 jaar onder 3 procent in Frankrijk

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De inflatie in Frankrijk is in maart voor het eerst in 2,5 jaar gedaald tot onder de 3 procent. Deze maand kwam de inflatie in de op een na grootste economie van Europa uit op 2,4 procent vergeleken met maart 2023. Daarmee beweegt de inflatie in Frankrijk verder richting het doel van 2 procent van de Europese Centrale Bank (ECB).

31 minuten geleden
Justitie Texas begint onderzoek naar toeleverancier Boeing

AUSTIN (ANP/AFP) - De procureur-generaal van de staat Texas is een onderzoek gestart naar toeleverancier Spirit AeroSystems van Boeing. Dit om "terugkerende problemen" met sommige onderdelen die het bedrijf levert aan de Amerikaanse vliegtuigfabrikant, aldus een verklaring van de aanklager.

40 minuten geleden
VDL wil deel van wankelende Belgische Van Hool overnemen

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Nederlandse bussenbouwer VDL wil samen met de Duitse trailerfabrikant Schmitz Cargobull een deel van het bijna bankroete Belgische Van Hool overnemen. VDL wil de bussentak van het Belgische bedrijf, zeggen ingewijden tegen Belgische media zoals zakenkrant De Tijd.

54 minuten geleden
Turkish Airlines vliegt na bijna tien jaar weer op Libië

ISTANBUL (ANP/AFP) - Turkish Airlines vliegt na bijna tien jaar afwezigheid weer naar Libië. De Turkse maatschappij was in 2015 gestopt met vluchten naar het Noord-Afrikaanse land door het geweld in Libië. Maar nu vindt Turkish Airlines het dus weer veilig genoeg om terug te keren.

1 uur geleden
Tabak weer duurder, winkeliers vooral de dupe, zeggen fabrikanten

DEN HAAG (ANP) - Tabaksfabrikanten verwachten dat vooral winkeliers getroffen worden door de belastingverhoging die op 1 april van kracht wordt. De prijs van een pakje sigaretten stijgt daardoor van gemiddeld 9 euro naar ruim 11 euro. Het is de grootste prijsverhoging ooit, stellen de tabaksfabrikanten. Organisaties die zich inzetten voor de gezondheid zijn juist blij met de hogere heffing.

1 uur geleden
Piek in aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan, zegt ING

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan is gestegen tot een hoogtepunt, meldt ING. Volgens de bank worden minder nieuwbouwwoningen verkocht omdat de overbruggingskosten zijn gestegen. Ook zorgden de dalende prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor onzekerheid en terughoudendheid bij doorstromers, zegt ING.

1 uur geleden