Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV over gijzeling werknemers DJI: onderste steen moet boven

FNV over gijzeling werknemers DJI: onderste steen moet boven

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV vindt dat de "onderste steen boven moet" na de gijzeling van twee medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) door een 21-jarige gedetineerde. Yntse Koenen, die bij de vakbond gaat over onder meer de DJI, spreekt van een "zwaar intimiderend beroepsincident" en zegt zich zorgen te maken.

Volgens Koenen leven er veel vragen over de ontsnapping, waarbij de man twee personeelsleden met een vuurwapen bedreigde. "Was het personeel dat naar de man werd toegestuurd goed beveiligd en goed geïnformeerd?", vraagt hij zich af. Ook wil hij weten of het incident te maken heeft met problemen die al langer in gevangenissen spelen. "Wij zien het incident in het kader van het groter geheel", aldus Koenen.

Volgens hem zijn er al lange tijd problemen met de werkdruk en de veiligheid van het personeel. Dit komt onder meer door personeelstekorten in gevangenissen. Het nieuwe personeel dat binnenkomt is volgens hem soms nog jong en onervaren. "Ik vrees dat je door het tekort onvoldoende op het personeel kan letten en onvoldoende maatwerk kan leveren voor de gedetineerden."

Ontsnapping

Hij zegt meerdere vragen te hebben neergelegd bij hoofddirecteur van de DJI José Lazeroms. Volgens hem is het nu zaak de veiligheid binnen de DJI te herstellen. Ook moet er goed gezorgd worden voor de werknemers die betrokken waren bij het incident.

De Nederlander die woensdag ontsnapte, zat vast in de inrichting Den Hey-Acker in Breda. Hij zat daar op basis van een PIJ-maatregel, ook wel bekend als jeugd-tbs. Sinds augustus had hij onbegeleid verlof en werkte hij doordeweeks buiten de inrichting. Toen zijn werkgever aan de jeugdinrichting meldde dat hij die dag drie uur afwezig was geweest, kwamen medewerkers hem ophalen. Toen zij hem terug wilden brengen naar de inrichting, bleek dat hij een vuurwapen bij zich had. Onder dwang hiervan reden ze naar België, waar hij de medewerkers uit de auto liet. Zij belden de Belgische politie, waarna een vuurgevecht met de politie ontstond. De man kwam hierdoor om het leven.

Meer uit Binnenland

Tot 8 jaar cel om drugslab in bossen bij Venlo

DEN BOSCH (ANP) - De rechtbank in Den Bosch heeft de 59-jarige Venlonaar Dori X. veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar voor de productie van synthetische drugs, onder meer in een beschermd natuurgebied bij Venlo. Twee medeverdachten, een 37-jarige man uit Eersel en een 44-jarige man uit Deurne, gaan respectievelijk zeven en zes jaar de cel in.

7 minuten geleden
Nieuw bezoekerscentrum Amerikaanse oorlogsbegraafplaats Margraten

MARGRATEN (ANP) - In Margraten wordt maandagmiddag het nieuwe bezoekerscentrum geopend van de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats. Wereldwijd gaat het om het tiende bezoekerscentrum van beheerder American Battle Monuments Commission (ABMC). De ruim 26 hectare grote begraafplaats in Zuid-Limburg trekt jaarlijks tussen de 50.000 en 100.000 bezoekers.

1 uur geleden
Dierenpensions weer vol met feestdagen, ook druk buiten piekmaanden

AMERSFOORT (ANP) - De meeste dierenpensions zijn rond de feestdagen volgeboekt. Dat is wel vaker zo in deze tijd van het jaar, maar een woordvoerder van brancheorganisatie Dibevo ziet dat het er ook buiten de piekmaanden steeds drukker is.

1 uur geleden
Limburg wil inwoners met laag inkomen gratis laten reizen

MAASTRICHT (ANP) - De provincie Limburg wil mensen met een minimuminkomen gratis laten reizen met het openbaar vervoer tijdens de daluren. De provincie werkt aan een voorstel om de Meedoen Pas, een ov-product van de regionale vervoersmaatschappij Arriva, beschikbaar te stellen aan minima. Een woordvoerster van gedeputeerde Jasper Kuntzelaers (openbaar vervoer) bevestigt een bericht hierover van De Limburger.

3 uur geleden
Weer komen er meer asielzoekers binnen dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Nederland blijft veel asielzoekers binnenkrijgen. De instroom was ook vorige week aanzienlijk hoger dan in dezelfde week vorig jaar.

3 uur geleden
Spoeddebat in Stadskanaal over noodopvang asielzoekers

STADSKANAAL (ANP) - De gemeenteraad van Stadskanaal houdt maandagavond een spoeddebat over de crisisopvang van asielzoekers in de gemeente. De raad wil in het debat andere gemeenten oproepen om mee te helpen het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten.

3 uur geleden
Joost Klein namens Nederland naar Eurovisie Songfestival

HILVERSUM (ANP) - Joost Klein gaat namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival in Zweden. De AVROTROS heeft de kandidaat maandag bekendgemaakt. Het evenement is volgend jaar van 7 tot en met 11 mei in Malmö. De selectiecommissie had dit jaar meer dan zeshonderd nummers om uit te kiezen, een record.

6 uur geleden