Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV: NS-personeel schaamt zich voor vieze treinen

FNV: NS-personeel schaamt zich voor vieze treinen

UTRECHT (ANP) - De vieze treinen zijn niet alleen vervelend voor reizigers. Ook het NS-personeel schaamt zich voor de staat waarin de treinen zich vaak bevinden, zegt Henri Janssen, bestuurder van FNV Spoor. "Het is ze een doorn in het oog. Ze worden er elke dag mee geconfronteerd en dat doet hartstikke pijn."

Volgens Janssen is een gebrek aan schoonmakers de belangrijkste reden voor het vuil in de treinen. Het komt voor dat een trein zo smerig is dat hij uit de dienstregeling wordt gehaald, zegt de bestuurder. "Dat is een duivels dilemma, want de medewerkers willen reizigers graag vervoeren."

De schoonmaak van zowel de binnen- als de buitenkant van de treinen is een belangrijk onderdeel van de keten om reizigers op een goede manier van A naar B te brengen, aldus Janssen. "Het NS-personeel verwijt de schoonmakers niks. Het is een zware baan, altijd in de nacht. Er is veel lof over dat ze met zo weinig mensen er het beste van maken. Zij moeten het ook maar zien te doen met te weinig personeel."

'Lege koffiebeker mee'

De NS kijkt volgens de bestuurder naar innovatieve manieren om de treinen toch schoon te kunnen houden. "Maar tegelijkertijd zien we ook sprinters met hele kleine prullenbakken. Daar past net een halve Metro in en dan zit hij voor de rest van de dag vol." Hoewel conducteurs deze kranten nog wel eens verwijderen als ze het zien, is het volgens de bestuurder niet aan hen om de treinen schoon te houden. "Zij zijn druk met hele andere taken."

Overigens doen de problemen zich niet alleen voor bij de NS, weet Janssen. "Ook andere vervoerders hebben hiermee te maken."

Volgens de bestuurder ligt er ook een verantwoordelijkheid bij de reizigers. "Als de prullenbak vol is, neem je lege koffiebeker dan mee de trein uit en gooi hem op het perron in een afvalbak."

Meer uit Binnenland

Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

50 minuten geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

2 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

3 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

3 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

6 uur geleden
Voorzitter Republikeinen Nederland: hoofd Secret Service moet weg

DEN HAAG (ANP) - Het hoofd van de Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump, moet ontslag nemen. Dat zegt voorzitter van Republicans Abroad Netherlands Renee Nielsen in een reactie op de moordaanslag op presidentskandidaat Trump.

9 uur geleden
Explosie in woning Rotterdam leidt tot ontdekking drugslab

ROTTERDAM (ANP) - Een explosie in een woning zondagochtend vroeg in Rotterdam-Zuid heeft een drugslab aan het licht gebracht. De explosie is vermoedelijk van binnenuit ontstaan, maar of het lab daadwerkelijk de oorzaak van de explosie was, moet nog worden onderzocht. Na de ontploffing brak brand uit. Niemand is gewond geraakt, meldt de politie.

12 uur geleden