Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV noemt coalitieakkoord 'rechtstreekse aanval op vakbeweging'

FNV noemt coalitieakkoord 'rechtstreekse aanval op vakbeweging'

UTRECHT (ANP) - FNV ziet het hoofdlijnenakkoord van PVV, NSC, VVD en BBB als een "rechtstreekse aanval" op de vakbeweging, de overheid en de solidariteit. De grootste vakbond van Nederland is erg ontstemd over voorgenomen bezuinigingen op het ambtelijk apparaat en het terugdraaien van de verhoging van het minimumloon. FNV-voorzitter Tuur Elzinga verwacht dat de bond de komende jaren hard gaat botsen met het nieuwe kabinet.

"We hadden wel verwacht dat de publieke sector en werknemers te grazen genomen zou worden, maar dit gaat alle perken te buiten", stelt Elzinga.

"De aangekondigde nullijn voor ambtenaren en bezuinigingen op de WW en andere sociale zekerheid zijn een rechtstreekse aanval op de vakbeweging", vervolgt hij. "Er is daarvoor geen enkele noodzaak, de overheidsfinanciën zijn kerngezond. We zullen ons opmaken voor een keiharde strijd tegen deze onzalige plannen."

Belastingverlagingen

Het steekt de vakbondsvoorzitter dat de belofte om de bestaanszekerheid van Nederlanders te verbeteren vooral bestaat uit belastingverlagingen die worden "gefinancierd met bezuinigingen die de bestaanszekerheid juist ondermijnen". Het gaat daarbij ook om het terugdraaien van geplande extra uitgaven voor onder andere de zorg- en onderwijssector, benadrukt hij.

Ook moet er structureel ruim een vijfde minder geld naar ambtenaren gaan, staat in de budgettaire bijlage van het hoofdlijnenakkoord. Elzinga voorspelt dat dit meer problemen oplevert in de uitvoering van overheidstaken, die toch al onder druk stond. "Door nu nog eens keihard te snoeien, gaat een overheid niet beter functioneren."

Meer uit Binnenland

PVV wil in nieuwe Europese fractie met Le Pen en Meloni

DEN HAAG (ANP) - De PVV wil zich in het Europees Parlement aansluiten bij de nieuw te vormen Europese fractie van radicaal rechtse partijen. Marine Le Pen, de voorvrouw van het Franse Rassemblement National (voorheen Front National) wil zo'n nieuwe fractie oprichten. "Als wij zetels halen, sluiten wij daar graag bij aan", aldus PVV-lijsttrekker Sebastiaan Stöteler in Op1.

1 uur geleden
Emotioneel samenzijn in Vlaardingen voor zwaargewond pleegmeisje

VLAARDINGEN (ANP) - In Vlaardingen zijn zo'n tweehonderd mensen samengekomen voor het stadhuis om met elkaar te praten over het 10-jarige pleegmeisje uit de stad dat zwaargewond in het ziekenhuis ligt. Ze legden knuffels op het plein voor het stadhuis en staken kaarsjes aan. Sommige aanwezigen lieten hun emoties de vrije loop; een enkeling ging tekeer tegen de aanwezige politie en hulpverleners.

5 uur geleden
Bruins Slot: VS blokkeren inzet F-16's tegen Rusland niet

PRAAG (ANP) - Oekraïne mag de F-16's die het van Nederland krijgt ook inzetten tegen doelen in Rusland. Daarvoor is geen toestemming nodig van de Verenigde Staten, zegt buitenlandminister Hanke Bruins Slot. Het gebruik is ook niet beperkt tot de grensstreek bij Charkiv, zoals dat voor Amerikaanse wapens geldt.

9 uur geleden
Jeugdzorg is 'geraakt' door zwaargewonde meisje (10) Vlaardingen

UTRECHT (ANP) - Jeugdzorg Nederland is "geraakt" door "het verdrietige bericht" over het 10-jarige meisje dat sinds vorige week zwaargewond in het ziekenhuis ligt. Haar pleegouders werden op maandag door de politie aangehouden op verdenking van poging tot doodslag, zware mishandeling, vrijheidsberoving en het "iemand in hulpeloze toestand brengen of laten".

9 uur geleden
Duizenden klimaatbetogers lopen rondje over Zuidas

AMSTERDAM (ANP) - Duizenden klimaatdemonstranten zijn vrijdagmiddag rond 14.30 uur begonnen met een route over de Zuidas in Amsterdam. Na een rondje van 1,6 kilometer komen ze terug op het Gustav Mahlerplein, aan de zuidkant van station Amsterdam Zuid, voor een podiumprogramma. Een woordvoerder van de organisatie houdt het rond 15.15 uur in een eerste schatting op "10.000 tot 15.000 deelnemers".

11 uur geleden
Minister: harder ingrijpen tegen zoetwatertekorten onvermijdelijk

DEN HAAG (ANP) - Onder meer de landbouw, industrie en scheepvaart krijgen de komende decennia te maken met ingrijpendere maatregelen om toenemende zoetwatertekorten tegen te gaan. Dat meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer.

11 uur geleden
Meer meldingen fout gedrag in kinderopvang

UTRECHT (ANP) - De vertrouwensinspecteurs van de onderwijsinspectie bogen zich in het afgelopen jaar over 271 dossiers die werden opgesteld naar aanleiding van meldingen over mogelijk fout gedrag in de kinderopvang. Het gaat om beweringen over met name fysiek en psychisch geweld, seksueel misbruik en seksuele intimidatie en over discriminatie.

11 uur geleden