
FNV: Nederland liep door flexwerk bijna 43 miljard euro mis
UTRECHT (ANP) - De opmars van flexcontracten op de Nederlandse arbeidsmarkt heeft in tien jaar tijd 42,5 miljard euro gekost. Dat beweert FNV op basis van eigen berekeningen. Volgens de grootste vakbond van het land bestaat die schade uit lagere inkomens voor flexwerkers, maar ook uit misgelopen werkgeverspremies.
Voor het onderzoek keek FNV naar het aantal mensen met een uitzend- of oproepcontract of een tijdelijk contract. Het aantal werkenden in Nederland met zo'n dienstverband is van 2010 tot en met 2019 met circa een derde gestegen tot bijna 2 miljoen, aldus de vakbond.
De bond, die al lange tijd ageert tegen het toegenomen flexwerk, wijst op berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit 2019. Die wezen uit dat werknemers met een flexcontract per uur gemiddeld 7 procent minder verdienen dan vaste medewerkers met een vergelijkbare baan, leeftijd of achtergrond.
Werkgeverspremies
Van de bijna 43 miljard euro aan "maatschappelijke schade" zou 8,8 miljard euro bestaan uit werkgeverspremies voor sociale zekerheid en pensioenen die flexwerkers mislopen. Dat flexwerkers minder verdienen, ligt volgens FNV aan de slechte onderhandelingspositie voor deze groep werknemers, die snel weer op straat kunnen worden gezet. Ook missen ze een deel van de beloningen voor vaste medewerkers, zoals eindejaarsuitkeringen, en groeit het salaris minder snel mee van werkenden die vanuit werkloosheid weer beginnen met werken.
FNV stelt ook dat de overheid zichzelf tekort doet door de arbeidsmarkt te laten flexibiliseren. De schatkist loopt door de loonkloof 12 miljard aan loonbelastingen mis.
Meer uit Financieel
PARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
12 uur geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
12 uur geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
13 uur geledenSJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.
14 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het oliekartel OPEC+ gaat de olieproductie volgende maand aanzienlijk sterker verhogen dan eerder voorzien. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 548.000 vaten per dag. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd. Dit was al drie keer zo veel als oorspronkelijk gepland.
14 uur geledenHANOI (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Vietnam is in de eerste helft van dit jaar met ruim 7,5 procent gegroeid, de hoogste groei in meer dan tien jaar. Dat komt vooral door een sterke export. De Vietnamese economie profiteert ook in toenemende mate van het toerisme.
15 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG) - Het oliekartel OPEC+ zal in augustus de olieproductie fors sterker opvoeren dan aanvankelijk verwacht. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 550.000 vaten per dag, aldus afgevaardigden. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd.
17 uur geleden