Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV naar rechter om nabetaling voor ex-bezorgers Deliveroo

FNV naar rechter om nabetaling voor ex-bezorgers Deliveroo

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV stapt naar de rechter om namens voormalige medewerkers van maaltijdbezorger Deliveroo een nabetaling te eisen. Onlangs oordeelde het gerechtshof in Amsterdam dat het bedrijf zijn bezorgers volgens de cao beroepsgoederenvervoer moet betalen. FNV wil er nu voor zorgen dat mensen die het betreft nog krijgen waar ze recht op hebben.

Het gaat in eerste instantie om twaalf ex-bezorgers. Maar volgens FNV zijn er nog meer claims in voorbereiding. De mensen om wie het gaat, werkten in de periode 2015 tot medio 2018 in loondienst bij Deliveroo en verdienden toen rond het minimumloon.

FNV voert al langer een juridische strijd tegen de 'schijnconstructies' bij platformbedrijven als Deliveroo. Eerder oordeelde het hof reeds dat de maaltijdbezorgers werknemers zijn en geen zzp'ers, zoals Deliveroo beweerde. In de recente cao-kwestie betoogde Deliveroo onder meer dat alleen gemotoriseerd vervoer onder de cao beroepsgoederenvervoer zou moeten vallen, en bezorging per fiets niet. Maar daar ging het hof niet in mee.

Belang flexibiliteit

Deliveroo laat in een reactie weten de correspondentie van FNV te beoordelen. Het bedrijf beweert dat bezorgers de mogelijkheid om flexibel te werken waarderen en erg belangrijk vinden, maar dat de vakbond die optie nu wegneemt.

Om diezelfde reden vond Deliveroo het "niet gepast" om de cao beroepsgoederenvervoer toe te passen op de koeriers. Direct na de uitspraak van het hof zei het bedrijf te overwegen om verder in beroep te gaan.

Meer uit Financieel

Aandeel Onward wint op Damrak na melding succes bij dwarslaesie

AMSTERDAM (ANP) - Het Eindhovense medisch-technologisch bedrijf Onward Medical is woensdagochtend op de aandelenbeurs in Brussel omhoog geschoten. Het bedrijf werkt aan technologie die mensen met een dwarslaesie weer moet helpen bewegen en meldde een succes. De algehele stemming op de beurs was voorzichtig positief.

58 minuten geleden
Warme septemberdagen zitten najaarsverkoop H&M dwars

STOCKHOLM (ANP) - Modewinkelconcern H&M heeft last van het warme septemberweer in grote delen van Europa. Door de vaak zomerse temperaturen kopen klanten minder kleding uit de najaarscollectie, wat heeft bijgedragen aan een daling van de verkoopcijfers.

1 uur geleden
Aandacht voor NN en Onward Medical op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN en medisch-technologisch bedrijf Onward Medical weten woensdag de aandacht op zich gericht bij het begin van de handel op de aandelenbeurs in Amsterdam. NN kreeg een tegenvaller te verwerken bij het gerechtshof Den Haag, dat oordeelde dat de verzekeraar jarenlang te veel kosten in rekening heeft gebracht bij klanten met een beleggingsverzekering. Onward Medical meldde juist een succes bij de ontwikkeling van zijn technologie om mensen met een dwarslaesie te helpen.

1 uur geleden
Hornbach ziet vraag naar klusspullen aantrekken na nat voorjaar

NIEUWEGEIN (ANP) - Hornbach zag de vraag naar zijn klus- en tuinproducten in het afgelopen kwartaal aantrekken. De Duitse doe-het-zelfketen zag de verkoop eerder nog teruglopen door het koude en natte voorjaar. Maar het weer werd daarna beter, wat volgens Hornbach uiteindelijk voor een inhaalslag heeft gezorgd. Wel houdt het bedrijf voor de rest van het jaar rekening met verslechterde economische vooruitzichten binnen Europa.

2 uur geleden
Bloomberg: oprichter wankel vastgoedconcern Evergrande zit vast

SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - Oprichter Hui Ka Yan van het financieel wankele Chinese vastgoedconcern Evergrande is onder politiesurveillance geplaatst, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het is niet direct duidelijk waarom Hui onder deze vorm van huisarrest is geplaatst. De voormalige voorzitter van Evergrande zou de plek waar hij vastzit niet mogen verlaten en niet mogen praten of contact leggen met anderen zonder toestemming.

2 uur geleden
McKinsey schikt voor 230 miljoen dollar om opiatencrisis VS

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Adviesbureau McKinsey heeft een schikking getroffen ter waarde van 230 miljoen dollar (ongeveer 218 miljoen euro) met honderden lokale overheden en schooldistricten in de Verenigde Staten. Het bureau adviseerde farmaceutische bedrijven die mede verantwoordelijk worden gehouden voor de enorme hoeveelheid Amerikanen die verslaafd zijn geraakt aan opiaten.

3 uur geleden
Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

9 uur geleden