Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV na peiling: zorgsector loopt leeg, medewerkers zijn op

FNV na peiling: zorgsector loopt leeg, medewerkers zijn op

UTRECHT (ANP) - Mensen die in de zorg werken, lopen op hun tandvlees, zegt vakbond FNV Zorg & Welzijn. Bijna twee op de vijf zorgmedewerkers hebben in de afgelopen anderhalf jaar collega's zien vertrekken. En een op de vijf mensen overweegt zelf om de zorg te verlaten. Dat constateert de vakbond na een onderzoek onder 12.218 leden. De FNV voert de rondvraag elke twee jaar uit. De nieuwste versie is de eerste sinds het uitbreken van de coronapandemie.

Volgens de bond loopt de zorgsector leeg. "Zorgmedewerkers zijn op. Al voor de pandemie was de werkdruk enorm hoog en dat is door corona nog eens verergerd. Heel veel momenten om bij te tanken hadden veel werknemers dan ook niet", verklaart FNV-bestuurder Bert de Haas. De vertrekkers werkten vooral in de jeugdzorg, in een verzorgingshuis of verpleeghuis, of in een academisch ziekenhuis.

Een op de drie zorgmedewerkers zegt meerdere keren per week met te weinig mensen op de werkvloer te staan. "Door het tekort aan personeel worden operaties afgezegd, afdelingen gesloten en nemen wachtlijsten zorgelijk toe", aldus de FNV. Bovendien kunnen zorgmedewerkers minder verlof opnemen om af en toe even op adem te komen. Volgens de bond hebben maatregelen om het vele papierwerk tegen te gaan weinig effect gehad.

Pluspunten

Toch zijn er ook pluspunten. Zo voelen zorgmedewerkers meer erkenning vanuit de samenleving. Dit willen ze volgens het FNV-rapport graag behouden wanneer de pandemie voorbij is.

De branchevereniging ActiZ, waarbij ongeveer 400 instellingen voor ouderenzorg zijn aangesloten, "herkent en beaamt" de conclusies van de FNV. "Het is heel erg ingewikkeld om roosters rond te krijgen. Van medewerkers wordt veel gevraagd, ze kunnen niet de zorg verlenen die mensen wel nodig hebben. Dit probleem is niet van vandaag op morgen opgelost. Door vergrijzing zal de vraag naar zorg in de komende 20 jaar verdubbelen en de arbeidsmarkt kan dit niet bijbenen. De situatie wordt steeds schrijnender." ActiZ is voor gerichte salarisverhogingen als één van de middelen om het vak aantrekkelijker te maken, zegt een woordvoerder, maar dan moet het geld er wel zijn. "We hebben budget nodig en dat moet van de overheid komen."

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zei eerder deze week al dat de situatie op de werkvloer "zeer urgent" is en dat er snel een "passende financiële injectie" moet komen om te voorkomen dat meer werknemers de zorg verlaten. Volgens de organisatie hebben dit jaar al ruim 27.000 medewerkers de ziekenhuizen de rug toegekeerd. Jeugdzorg Nederland herkent de signalen van werkdruk en verloop ook. "Dat hangt samen met de grote financiële druk op de sector. We lobbyen al geruime tijd voor reële tarieven en arbeidsvoorwaarden, zodat professionals meer tijd aan kinderen en gezinnen kunnen besteden", aldus een woordvoerster.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

DenJean 1 maand geleden
Ik denk dat je bij géén een minister moet zijn voor meer loon,maar het is niet alleen in de zorgsector dat ze achteruit boeren,je ziet het in alle sectoren dat er personeel te kort is. En de FNV kan dit alles ook niet oplossen,want ze hebben geen macht in nederland. Ik denk dat heel werkend nederland zich eens iets harder moet opstellen,er wordt al jaren onderhandeld,resultaat 0 Gewoon de hele boel eens plat gooien,kijken wat er dan gebeurt,maar ja de tijd dat er echt gestaakt werd,ligt al ver achter ons. Durven ze dit niet meer ?????
JoMePi 1 maand geleden
Je zou zeggen trek de portemonnee om de salarissen 20 % te verhogen . Maarnee daarvoor moet je niet bij onze (zogenaamde) zorg minister wezen. Stel je voor !!

Meer uit Gezond

Aantal nieuwe coronagevallen licht gedaald

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het afgelopen etmaal 5719 nieuwe coronagevallen geteld. Dat zijn er iets minder dan een dag eerder, toen er op vrijdag volgens gecorrigeerde cijfers 5874 nieuwe besmettingen werden vastgesteld.

22 uur geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen licht gestegen

ZEIST (ANP) - Het totale aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is licht gestegen naar 703. Het is voor het eerst sinds half augustus dat de ziekenhuizen meer dan 700 coronapatiënten behandelen.

1 dag geleden
Haagse bronnen: kabinet grijpt nu niet in om hogere coronacijfers

DEN HAAG (ANP) - In het kabinet is momenteel geen paniek vanwege de stijgende coronacijfers, zeggen Haagse bronnen. Het kabinet blijft waakzaam, maar ziet geen reden om al eerder te besluiten over het al dan niet aanscherpen van de coronaregels, aldus ingewijden.

1 dag geleden
Aantal nieuwe coronagevallen stijgt verder naar bijna 6000

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het afgelopen etmaal 5903 nieuw bevestigde coronagevallen geteld. Dat is alweer een fikse stijging ten opzichte van een dag eerder, toen het er volgens het inmiddels gecorrigeerde aantal 5203 waren.

1 dag geleden
Vlaanderen wil boosterprik corona voor hele bevolking

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Vlaamse regering wil iedereen van twaalf jaar en ouder de kans geven een zogeheten boosterprik van het coronavaccin te krijgen. Dat heeft het kabinet van minister-president Jan Jambon vrijdag laten weten. Vlaanderen wil op die manier de bescherming tegen een coronabesmetting verhogen.

1 dag geleden
Bijna 120 nieuwe Covid-patiënten op verpleegafdelingen

ZEIST (ANP) - De verpleegafdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen namen afgelopen etmaal 118 nieuwe mensen met een coronabesmetting op. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt dat voor het eerst sinds eind juli het aantal nieuwe opnames op de verpleegafdelingen op één dag 100 of hoger is.

2 dagen geleden
Douane neemt illegale 'coronamedicijnen' in beslag

DEN HAAG (ANP) - De douane heeft 665 illegale zendingen met geneesmiddelen in beslag genomen die op internet werden aangeprezen voor de behandeling van Covid-19. Het grootste deel van de medicijnen bestond uit ivermectine, een geneesmiddel dat vooral voor dieren wordt gebruik tegen schurft en worminfecties. Ook onderschepte de douane antibiotica en middelen tegen malaria.

2 dagen geleden