Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV mist aandacht voor werknemers in nieuwe plannen kabinet

FNV mist aandacht voor werknemers in nieuwe plannen kabinet

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV mist bij het nieuwe kabinet "urgentie en aandacht voor de mensen die de ambitieuze plannen uit het coalitieakkoord moeten gaan waarmaken". Ook doet het kabinet volgens de bond te weinig om het probleem van achterblijvende inkomens en toenemende armoede op te lossen.

Dit heeft FNV in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Nederland heeft volgens de bond veel extra vakmensen nodig om alle plannen op het gebied van zorg, wonen, klimaat en digitalisering waar te maken. Dat is niet enkel een kwestie van cheques uitschrijven zonder voorwaarden, benadrukt FNV. Werk zou ook aantrekkelijker gemaakt moeten worden.

"Dan gaan vooral ook jongeren weer kiezen voor de sectoren waar nu schreeuwend behoefte is aan professionals; de installateurs, de monteurs, de mensen in de zorg. Maar waar is het aanlokkelijke perspectief van het kabinet? Dat zien we niet terug", geeft FNV-voorzitter Tuur Elzinga aan. Hij stelt verder dat het wettelijk minimumloon fors omhoog moet om mensen uit de armoede te halen. Ook ergert Elzinga zich eraan dat de koopkracht van burgers en werknemers komende jaren waarschijnlijk nauwelijks zal verbeteren. Daar had het kabinet volgens hem juist wat aan moeten doen.

Eerder deze week merkte het Centraal Planbureau (CPB) al op dat het nieuwe kabinet de komende jaren miljarden wil spenderen om Nederland verder vooruit te helpen, maar dat het nog maar de vraag is of dit allemaal binnen de kabinetsperiode gaat lukken. Het CPB wees in zijn doorrekening van het coalitieakkoord op de grote krapte op de arbeidsmarkt. Je kunt dan wel veel extra overheidsuitgaven plannen, maar het zal heel lastig worden om genoeg geschikt personeel te vinden om alles uit te voeren, aldus de belangrijke adviseur van het kabinet.

Meer uit Financieel

Rabobank: Nederlandse economie groeit dit jaar 0,6 procent

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse economie groeit dit jaar met 0,6 procent en volgend jaar met 0,9 procent. Dat verwacht de Rabobank, nadat het eerste kwartaal van 2023 een verrassende krimp noteerde door de afzwakkende wereldhandel.

43 minuten geleden
Nederlanders flink bezorgder over financiële situatie

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders zijn het afgelopen jaar flink bezorgder geworden over hun financiën. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de zorgen voor het eerst sinds 2013 zag toenemen. Vooral de zorgen onder jongeren en alleenstaande ouders zijn relatief groot.

2 uur geleden
Techbedrijven verliezen op Wall Street na renteverhoging Canada

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven zijn woensdag overwegend lager geëindigd op de aandelenbeurzen van New York. Een onverwachte renteverhoging in Canada voedde de vrees dat ook de Amerikaanse centrale bank nog niet klaar is met het verhogen van de leenkosten, wat met name in de techsector voor verliezen leidt.

4 uur geleden
FNV en CNV blazen staking bij bakkers af na nieuw loonbod

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV en CNV hebben stakingen bij drie industriële bakkerijen afgeblazen. Medewerkers van Bakkerij Borgesius en Dutch Bakery zouden het werk vanaf donderdagochtend 48 uur lang neerleggen om hun eisen kracht bij te zetten voor meer loon. Werkgevers in de branche boden vlak voor die acties 16 procent meer loon en de vakbonden zijn daar tevreden mee. Leden van de FNV en CNV kunnen zich nu uitspreken over dat bod.

4 uur geleden
Jonge exploitant nachttrein wil 3 miljoen euro van particulieren

UTRECHT (ANP) - De jonge spoorwegmaatschappij European Sleeper vraagt particuliere investeerders om nog eens 3 miljoen euro. Het in 2021 opgerichte bedrijf wil daarmee verder groeien, onder andere door meer bestemmingen aan te doen. Sinds mei rijdt European Sleeper drie keer per week met een nachttrein tussen Brussel, Amsterdam en Berlijn. Vanaf 2025 moet daar ook een treinverbinding met Barcelona bij komen.

6 uur geleden
Chipbedrijf Besi grote verliezer op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chiptoeleverancier Besi is woensdag onderaan geëindigd in de AEX, de belangrijkste graadmeter van de aandelenbeurs in Amsterdam. Beleggers reageerden overwegend teleurgesteld op de strategische update die het bedrijf gaf. De algehele stemming op de handelsvloeren was terughoudend, na nieuwe cijfers over de Chinese export en een onverwachte renteverhoging door de centrale bank van Canada.

8 uur geleden
Topman: Air France-KLM neemt gezondheid planeet erg serieus

PARIJS (ANP) - De topman van Air France-KLM, Ben Smith, benadrukte tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dat de luchtvaartgroep de gezondheid van de planeet erg serieus neemt. Daarmee gaf hij antwoord op vragen over de verduurzamingsplannen van Air France-KLM, waar verschillende aandeelhouders vraagtekens bij zetten.

9 uur geleden