
FNV: miljoenennota is historisch pakket aan pleisters plakken
UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV vindt dat het kabinet "een historisch pakket aan pleisters plakt" met zijn plannen voor 2023. Er ligt dan wel een groot pakket op tafel, maar er wordt volgens de grootste vakbond van het land niets gedaan om de "fundamentele oorzaken van de scheefgroei in de samenleving aan te pakken".
"Eindelijk, maar redelijk laat, lijkt het kabinet te beseffen dat veel mensen nu kopje onder dreigen te gaan", zegt FNV-voorzitter Tuur Elzinga. Daarbij plaatst hij wel een kanttekening. "Economisch groeit Nederland, maar het geld moet eerlijker worden verdeeld."
Zo ziet FNV dat veel huishoudens steeds meer moeite hebben om rond te komen, iets wat al speelde voor de energiecrisis. Daarom moet het wettelijk minimumloon volgens de vakbond naar 14 euro per uur, waarbij de AOW en uitkeringen meestijgen. De stijging van 10 procent uit de miljoenennota vindt de bond "structureel te weinig".
Verder vindt FNV dat onder meer de controle over de energievoorziening weer in handen van de Staat moet komen in plaats van de markt. Elzinga noemt het feit dat mensen kwetsbaarder zijn geworden "het gevolg van bewuste politieke keuzes". "Publieke taken zoals volkshuisvesting, energie, zorg en openbaar vervoer zijn naar de markt gebracht, waardoor we nu geen grip meer hebben op de prijs of de kwaliteit. Hierdoor worden mensen aangetast in hun bestaanszekerheid."
Maandag presenteerde FNV de inzet voor de cao-besprekingen van 2023. Daarin pleit de bond onder meer voor een inflatie- en prijscompensatie, wat neerkomt op een loonstijging van 12 procent.
Meer uit Binnenland
HAARLEM (ANP) - De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) mag namens de provincie Noord-Holland dwangsommen opleggen aan Tata Steel om het bedrijf te dwingen te stoppen met het uitstoten van ongare kooks. Dat oordeelt de rechtbank Noord-Holland. Ook heeft de provincie terecht de aanvraag van Tata Steel afgewezen voor een omgevingsvergunning voor het beperkt mogen uitstoten van ongare kooks.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De grenscontroles worden met zes maanden verlengd tot 9 december, laat minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) vrijdag aan de Tweede Kamer weten. Het kabinet hoopt met de grenscontroles illegale migratie tegen te gaan.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat zich sterk maken voor een landelijke reispas waarmee mensen met een laag inkomen gratis of met korting in daluren met het openbaar vervoer kunnen reizen. Betrokkenen kunnen hiermee zowel met de trein, bus, tram als metro reizen, melden minister Barry Madlener en staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur, PVV) in een Kamerbrief over de klimaatmaatregelen.
3 uur geledenASSEN (ANP) - De 20-jarige verdachte van de kunstroof uit het Drents Museum in Assen die deze week werd opgepakt blijft langer vastzitten, meldt het Openbaar Ministerie (OM). De ander, een 18-jarige man die ook deze week werd aangehouden, is wel vrijgelaten. Beide mannen komen uit Heerhugowaard.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De CO2-heffing voor industriële bedrijven blijft in de huidige vorm bestaan tot 2030. Klimaatminister Sophie Hermans noemt het een belangrijke stimulans voor bedrijven om minder CO2 uit te stoten. Bedrijven willen graag van de heffing af.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Eigenaren van een elektrische auto krijgen de komende drie jaar extra korting op de wegenbelasting. Dat schrijft klimaatminister Sophie Hermans in een brief over het klimaatpakket.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland gaat weer voor een jaar een bijdrage leveren aan de EU-missie Althea in Bosnië en Herzegovina. Het gaat om maximaal 175 militairen. Een klein aantal stafofficieren gaat voor twee jaar. Ze moeten daar zorgen voor vrede en stabiliteit, zei minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) na de ministerraad.
6 uur geleden