Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV: jonge zorgmedewerker wil vast contract ruilen voor flexbaan

FNV: jonge zorgmedewerker wil vast contract ruilen voor flexbaan

DEN HAAG (ANP) - Veel jonge mensen die in de zorg werken, overwegen hun vaste baan op te zeggen en door te gaan als zelfstandige of flexwerker. Dan hebben ze meer te zeggen over hun werkdagen, kunnen ze hun baan beter combineren met hun privéleven en krijgen ze een hoger salaris, zegt vakbond FNV. Die heeft een enquête laten doen onder 4550 mensen die in de zorg werken.

Volgens de bond kijken zorginstellingen bij het maken van het rooster tegenwoordig eerst naar flexwerkers. Daarna zouden de overgebleven diensten worden verdeeld onder de vaste mensen. "Die draaien vervolgens de zwaardere diensten en weekenddiensten met vaak vele uren werk achtereen. Voor hen blijft er nauwelijks de mogelijkheid over om eens lekker een weekend tot rust te komen, met nog meer uitval als gevolg", aldus de FNV.

Van de zorgmedewerkers onder de 35 jaar zou 61 procent overwegen om over te stappen van een vaste aanstelling naar een flexcontract. Dit leeft vooral onder mensen die in ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg werken.

Zorginfarct

De FNV maakt zich zorgen. Vakbondsbestuurder Elise Merlijn zegt in een reactie: "‘Als een verdere trend van vast naar flex zich doorzet, stevenen we af op een zorginfarct." Door vergrijzing hebben mensen in de toekomst meer zorg nodig, maar de zorgsector vergrijst ook. Er zijn minder mensen om meer werk te doen en "zorg wordt hierdoor schaars en ontoegankelijk", aldus Merlijn.

De vakbond wil dat de overheid geld uittrekt: "Bij een goede balans tussen zekerheid van werk met de juiste beloning, sociale zekerheden en vooral het hanteren van gezonde roosters is de behoefte om te gaan flexen veel minder groot."

Meer uit Gezond

Oud-minister Kuipers haalt uit naar bestuurders kinderhartcentra

DEN HAAG (ANP) - Oud-minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid haalt in een interview in NRC hard uit naar de bestuurders van de kinderhartcentra die zijn besluit om deze specialistische zorg te centraliseren via de rechter hebben kunnen terugdraaien. Volgens hem gaat het ze alleen maar om hun eigen geld en status en niet om de patiënten. Ze moeten "zich schamen tot in hun bilnaad", citeert de krant hem.

22 uur geleden
Mogelijk stapje in de bestrijding van de symptomen van ALS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese medicijnwaakhond EMA geeft zijn fiat aan een middel dat de symptomen van amyotrofische laterale sclerose (ALS) bestrijdt. De gevolgen van de ziekte, die tot verlamming leidt en niet te genezen is, kunnen volgens het EMA in een aantal gevallen worden behandeld met Qalsody van Biogen Nederland B.V.

1 dag geleden
Chiropractoren zonder vergunning met röntgen in de weer

DEN HAAG (ANP) - Chiropractoren gebruiken nogal eens röntgentoestellen zonder dat ze daar een vergunning voor hebben, constateert de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). De 'krakers' mogen ze niet (meer) toepassen voordat ze dergelijke toestemming hebben gekregen.

2 dagen geleden
AI spoort 40 procent meer poliepen in darmen op

NIJMEGEN (ANP) - Dankzij Artificial Intelligence (AI) ofwel kunstmatige intelligentie kan er 40 procent meer aan poliepen in de darmen worden opgespoord, zo heeft het Radboudumc in Nijmegen vastgesteld. Poliepen kunnen een voorloper zijn van kanker.

2 dagen geleden
Ernst Kuipers duikt op bij universiteit in Singapore

DEN HAAG (ANP) - Ernst Kuipers, voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, gaat per 1 mei aan de slag aan de Nanyang Technological University (NTU) in Singapore. Dat heeft die universiteit donderdag bekendgemaakt. Een woordvoerder van D66 bevestigt dat dit zijn nieuwe baan is.

2 dagen geleden
Verzuim door griep bereikt piek in januari

SON (ANP) - Het aantal nieuwe ziekmeldingen heeft in januari het hoogste punt van het griepseizoen tot nu toe bereikt, melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. In de eerste maand van het jaar kwam het aantal ziekmeldingen uit op 85 per 1000 medewerkers. In voorgaande maanden varieerde dit aantal van 55 in september tot 83 in november 2023. De stijging houdt verband met een toename in het aantal griepgevallen, maar volgens de arbodienst lijkt de piek inmiddels bereikt.

2 dagen geleden
Ook Lidl roept koekjes terug

HUIZEN (ANP) - Ook de Lidl roept koekjes terug, omdat er mogelijk metaaldeeltjes in zitten. Het gaat om Sondey Triple chocolate en McEnnedy Nougatelli met de respectievelijke houdbaarheidsdata 12-12-2024 en 10-12-2024.

3 dagen geleden