Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV: grootste actie ooit in academische ziekenhuizen

FNV: grootste actie ooit in academische ziekenhuizen

DEN HAAG (ANP) - De "grootste actie ooit in de academische ziekenhuizen" is op handen, meldt de FNV. Medewerkers van alle acht de universitaire ziekenhuizen doen mee aan de reeds aangekondigde demonstratie voor betere arbeidsvoorwaarden op dinsdag 26 oktober.

De actievoerders gaan een zondagsdienst draaien, waardoor alle planbare zorg die dag komt te vervallen en alleen spoedzorg en behandelingen die niet kunnen worden onderbroken doorgaan.

Er doen volgens de FNV drie keer zoveel afdelingen mee aan de zondagsdienst als tijdens de actie vorige maand. "In Maastricht draait zelfs het hele ziekenhuis een zondagsdienst, omdat de medewerkers van 78 afdelingen meedoen aan de staking en de impact op andere afdelingen te groot is om die door te laten draaien. Daarmee wordt het de grootste actie ooit in de academische ziekenhuizen."

Effect

"Naast de vakbonden FNV en CNV die vorige maand de zondagsdienst organiseerden, sluiten op 26 oktober ook de Landelijke vereniging van artsen in dienstverband (LAD) en zorgvakbond FBZ zich aan", meldt de FNV. Ook medewerkers van het Radboud UMC doen nu volgens haar mee. "Daarmee is het aantal afdelingen dat op 26 oktober gaat staken verdrievoudigd van 89 in september naar 279 in oktober", aldus de bond. Ze waarschuwt dat "ook het effect op andere afdelingen die dag heel erg groot zal zijn."

"De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra NFU biedt een loonsverhoging onder de inflatiecorrectie en wil bovendien geen afspraken maken om de extreem hoge werkdruk aan te pakken. Dagelijks staat één op de vijf medewerkers met te weinig collega’s ingeroosterd. Het ziekteverzuim is hoger dan ooit en steeds meer collega’s verlaten de sector uit onvrede", verklaart Elise Merlijn die namens de FNV onderhandelt over de cao voor 80.000 medewerkers.

Meer uit Gezond

Postbezorgers deden zeker 1000 meldingen bij sociaal werk

UTRECHT (ANP) - Sinds post- en pakketbezorgers een melding kunnen maken als ze het gevoel hebben dat het niet goed gaat met iemand bij wie ze post bezorgen, hebben ze dat zeker duizend keer gedaan. Dat melden Sociaal Werk Nederland en PostNL dinsdag. Het initiatief ging in april 2024 van start.

10 uur geleden
Oude NS-wagons mogelijk omgebouwd tot noodhospitaals Defensie

DEN HAAG (ANP) - Defensie en de NS praten over een mogelijke verkoop van oude treinwagons, die omgebouwd kunnen worden tot noodhospitaals voor gewonde militairen. Dat heeft een woordvoerder van de NS bevestigd na berichtgeving door het AD.

1 dag geleden
Sjoemelende verpleegkundigen krijgen beroepsverbod

ZWOLLE (ANP) - Twee verpleegkundigen mogen nooit meer in de zorg werken, nadat ze waren betrapt op het indienen van foute declaraties. Het regionaal tuchtcollege in Zwolle schrapt ze uit het register waarin alle zorgmedewerkers moeten staan.

3 dagen geleden
Let op bij gebruik balsem voor verkouden kind, waarschuwt Lareb

DEN BOSCH (ANP) - Ouders moeten goed opletten wanneer ze hun kinderen insmeren met een balsem bij een verkoudheid. Verkeerd gebruik kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, waarschuwt bijwerkingencentrum Lareb. In de balsems zitten stoffen als menthol, die helpen om de luchtwegen wat vrijer te maken, zodat mensen beter kunnen ademen. Bij goed gebruik zijn er volgens Lareb nauwelijks bijwerkingen. Maar de balsems met menthol zijn alleen geschikt voor mensen van 2 jaar en ouder, niet voor baby's en dreumesen.

4 dagen geleden
Veel kinderen hebben last van krentenbaard

UTRECHT (ANP) - Veel kinderen gaan naar de huisarts omdat ze last hebben van krentenbaard. Dat is een ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Onderzoeksinstituut Nivel, dat de gegevens van huisartsen registreert, zegt dat dit vaak in de zomer gebeurt.

6 dagen geleden
Analyse: bevolkingsonderzoeken kanker redden jaarlijks duizenden

ROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.

1 week geleden
Huisartsentekort leidt tot stress en ongecontroleerde zelfhulp

DEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.

1 week geleden