Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV: fonds voor mensen die baan verliezen door energietransitie

FNV: fonds voor mensen die baan verliezen door energietransitie

ROTTERDAM (ANP) - Vakbond FNV wil dat minister Rob Jetten (Klimaat) een fonds opzet voor werknemers die door klimaatbeleid en de omslag naar duurzame energie hun baan kwijtraken. De vakbond overhandigt maandag in Rotterdam een manifest aan minister Jetten. Met het zogeheten WERK-fonds kunnen werknemers in bijvoorbeeld de kolenindustrie zonnepanelen installeren of het elektriciteitsnet verzwaren.

Het fonds moet volgens FNV beschikbaar zijn voor alle werknemers die hun baan kwijtraken door de energietransitie, vooral mensen in de fossiele sector en zware industrie. Bij het fonds hoort onder meer financiële compensatie in geval van inkomstenverlies. "Dit garantiefonds moet ervoor zorgen dat werknemers de energietransitie op een rechtvaardige manier kunnen doormaken en niet zelf de rekening gepresenteerd krijgen", zegt bestuurslid Bas van Weegberg.

Volgens Marco van Roosendaal, medewerker bij een kolenoverslagbedrijf in Rotterdam, is het de vraag of hij en zijn collega's zich kunnen omscholen naar banen die ontstaan door de energietransitie. "Daar hebben wij een steun in de rug bij nodig in de vorm van tijd, geld en opties." De regering heeft al 22 miljoen euro toegezegd voor mensen in onder meer de kolensector die hun baan verliezen door milieumaatregelen.

Verschillende milieuorganisaties waaronder Milieudefensie, Greenpeace en Natuur en Milieu noemen het belangrijk dat er een dergelijks fonds komt. "We willen dat er goed wordt gezorgd voor werknemers in sectoren die veranderen of verdwijnen", schrijven ze in een gezamenlijke verklaring. De organisaties vinden dat de verantwoordelijkheid bij werkgevers ligt. "Zij hebben lang geprofiteerd van de situatie zoals die was. Het is daarom rechtvaardig dat vervuilende bedrijven zelf de rekening oppakken van een sociale transitie, zodat de lasten voor belastingbetalers beperkt blijven."

Meer uit Financieel

Dow licht hoger op Wall Street na grootste verlies in jaar tijd

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex toonde vrijdag op Wall Street een voorzichtig herstel, na het forse koersverlies een dag eerder. De stemming op de New Yorkse beursvloeren bleef terughoudend door de vrees dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente langer hoog zal houden om de hardnekkige inflatie te bestrijden. Ook maken beleggers zich op voor een lang weekeinde. Maandag zijn de Amerikaanse beurzen gesloten door Memorial Day.

6 minuten geleden
Privacywaakhond EU: OpenAI voldoet nog steeds niet aan richtlijnen

BRUSSEL (ANP/RTR) - Het Amerikaanse bedrijf OpenAI doet te weinig om verspreiding van onjuiste informatie door zijn chatbot ChatGPT te voorkomen. Volgens een taskforce van de privacywaakhond van de Europese Unie voldoet OpenAI daarom nog steeds niet aan de Europese richtlijnen.

57 minuten geleden
Schiphol ondersteunt plannen kabinet rond geluidshinder

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol steunt "vanzelfsprekend" de maatregelen die het kabinet neemt om geluidshinder rond Schiphol terug te dringen. Die "dragen bij aan een stiller Schiphol", stelt de luchthaven. Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op Schiphol. Ook worden de luidste toestellen 's nachts geweerd.

1 uur geleden
Tarieven landelijk gastransport volgend jaar flink omhoog

DEN HAAG (ANP) - De tarieven voor landelijk gastransport stijgen volgend jaar met gemiddeld 52 procent, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Huishoudens betalen ongeveer 10 euro meer per jaar, omdat de transportkosten maar een klein deel zijn van de totale gasprijs.

1 uur geleden
Singapore Airlines kan claims van "acht cijfers" tegemoetzien

SINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - Singapore Airlines moet volgens schadedeskundigen vrezen voor forse schadeclaims van passagiers die deze week gewond raakten toen een toestel van de luchtvaartmaatschappij door hevige turbulentie werd getroffen. Vrijdag lagen nog 48 mensen in drie ziekenhuizen in Bangkok.

1 uur geleden
Tuinder hoeft geen belasting te betalen over gratis lunch

DEN HAAG (ANP) - Tuinbouwbedrijf Koppert Cress hoeft geen belasting te betalen over de gratis, gezonde lunches die het personeel heeft gekregen. Dat heeft de Hoge Raad beslist in een geschil tussen de Westlandse teler van kiemplanten en andere eetbare bloemen en planten en de Belastingdienst.

1 uur geleden
Advocaat: misstanden bezorgers PostNL even groot als in België

DEN HAAG (ANP) - De misstanden waarvoor tegen PostNL in België een boete van ruim 24 miljoen euro is geëist, zijn in Nederland even ernstig. Dat heeft de advocaat van de Belangenvereniging voor Pakketdistributie (BVPD) gezegd in een rechtszaak tegen PostNL.

1 uur geleden