Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV en Uber naar rechter om uitvoeren cao voor chauffeurs

FNV en Uber naar rechter om uitvoeren cao voor chauffeurs

AMSTERDAM (ANP) - FNV en Uber staan donderdag opnieuw tegenover elkaar in de rechtszaal over het in dienst nemen van chauffeurs door de taxi-app. De vakbond meent dat Uber zich nog altijd niet houdt aan de in september door de rechter uitgesproken verplichting en zei dinsdag een dwangsom van 100.000 euro per dag te eisen. Uber meent dat de cao voor problemen zorgt en wil uitvoering uitstellen tot na afronding van een hoger beroep.

Vorig najaar gaf de rechter FNV gelijk dat Uber een werkgever is. Het Amerikaanse bedrijf moet daarom zijn chauffeurs in dienst nemen en hen volgens de cao Zorgvervoer en Taxi betalen. Dat doet Uber nog altijd niet, stelt FNV. "Sinds de uitspraak heeft Uber niets gedaan om zich eraan te houden. Sterker nog, ze houden iedereen aan het lijntje en zetten de cao-partijen en zelfs het ministerie onder druk om onder de cao uit te komen", aldus vicevoorzitter Zakaria Boufangacha van de vakbond.

Uber op zijn beurt meent dat de cao Zorgvervoer en Taxi niet geschikt is voor onafhankelijke chauffeurs. Zo zou daarin geen rekening worden gehouden met eigen autobezit door chauffeurs, maar ook zaken als werken voor verschillende platforms en op een standplaats zijn moeilijk inpasbaar, vindt het bedrijf. Daarnaast stelt Uber nog altijd dat het merendeel van zijn chauffeurs niet in dienst willen treden bij het bedrijf. Een aantal chauffeurs heeft zich nu bij de zaak gevoegd.

In verschillende landen heeft Uber rechtszaken verloren over hoe onafhankelijk chauffeurs daadwerkelijk zijn. In het Verenigd Koninkrijk werd uiteindelijk een soort tussenvorm tussen een vast dienstverband en de positie van zelfstandige gevonden. In Nederland zou Uber zoiets ook als een oplossing zien, al zou een eigen cao volgens het bedrijf ook kunnen werken.

Uber wil ook dat de rechter beslist dat het in dienst nemen van chauffeurs voorlopig nog niet hoeft. Dat zou namelijk de levens van chauffeurs overhoop gooien en het bedrijf op kosten jagen, terwijl Uber ook zomaar het hoger beroep kan winnen, stelt de taxi-aanbieder. Dat dient echter pas tussen nu en midden 2023, schat Uber in.

Meer uit Financieel

Statiegeld op 2,5 miljard blikjes per jaar: 'gigantische operatie'

UTRECHT (ANP) - De invoering van statiegeld op blikjes is een "gigantische operatie" op logistiek gebied. Dat zegt directeur Hester Klein Lankhorst van het Afvalfonds Verpakkingen. Het Afvalfonds is verantwoordelijk voor recycling van alle verpakkingen zoals glas en papier maar ook voor statiegeld. Per 1 april zit er 15 eurocent statiegeld op blik. Er zat al statiegeld op kleine en grote plastic flessen.

23 minuten geleden
Nederlanders kochten afgelopen jaar vaker biologische producten

AMSTELVEEN (ANP) - Nederlanders kochten afgelopen jaar meer en vaker biologische producten. En ook inflatie zorgde ervoor dat de omzet in biologisch voedsel afgelopen jaar met 25 procent steeg, komt naar voren uit onderzoek van marktonderzoeksinstituut GfK.

31 minuten geleden
Voorzitter Saudische bank vertrekt na debacle rond Credit Suisse

RIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Ammar al-Khudairy, de voorzitter van Saudi National Bank (SNB), heeft ontslag genomen. Volgens de Saudische bank, die grootaandeelhouder was van Credit Suisse, treedt de voorzitter om "persoonlijke redenen" af. Het vertrek van de voorzitter volgt ruim een week nadat hij met zijn opmerkingen over de noodlijdende Zwitserse bank een koersval van het aandeel veroorzaakte.

1 uur geleden
Bonden beslissen maandagmiddag over nieuwe acties streekvervoer

DEN HAAG (ANP) - De vakbonden FNV en CNV hakken maandagmiddag de knoop door of er opnieuw gestaakt gaat worden in het streekvervoer. "We zijn nog met alle partijen in gesprek, het kan nog alle kanten op", zegt een woordvoerder van FNV. "Straks maken wij de balans op", voegt een woordvoerder van CNV daar aan toe.

2 uur geleden
Banken herstellen op groen Damrak, Pharming maakt koerssprong

AMSTERDAM (ANP) - De banken en verzekeraars toonden maandag herstel op de Amsterdamse beurs. Vrijdag laaiden de zorgen over de stabiliteit van de financiële sector nog op door een forse koersval van Deutsche Bank. Eerder zorgden het omvallen van twee regionale Amerikaanse banken en de redding van de noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse al voor onrust in de sector.

2 uur geleden
Modemerk Scotch & Soda maakt doorstart na overname

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlandse modemerk Scotch & Soda maakt een doorstart. Het failliet gegane bedrijf wordt overgenomen door Bluestar Alliance, een Amerikaanse onderneming die diverse modemerken bezit zoals sportmerk Hurley. Volgens curator Jasper Berkenbosch behoudt "een vrij grote groep werknemers" hun baan. Scotch & Soda zal door de overname in "geselecteerde markten" actief blijven, waaronder Nederland.

2 uur geleden
Topman Maersk: nog geen 'roaring twenties' in China

BEIJING (ANP) - China's economische herstel is zwakker dan verwacht. Daarvoor waarschuwt de topman van de Deense containerrederij A.P. Møller-Maersk. Volgens de baas van de grote vrachtvervoerder zijn consumenten in het Aziatische land nog erg voorzichtig ondanks dat ook China inmiddels is afgestapt van hele strenge coronamaatregelen.

3 uur geleden