Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV en Uber naar rechter om uitvoeren cao voor chauffeurs

FNV en Uber naar rechter om uitvoeren cao voor chauffeurs

AMSTERDAM (ANP) - FNV en Uber staan donderdag opnieuw tegenover elkaar in de rechtszaal over het in dienst nemen van chauffeurs door de taxi-app. De vakbond meent dat Uber zich nog altijd niet houdt aan de in september door de rechter uitgesproken verplichting en zei dinsdag een dwangsom van 100.000 euro per dag te eisen. Uber meent dat de cao voor problemen zorgt en wil uitvoering uitstellen tot na afronding van een hoger beroep.

Vorig najaar gaf de rechter FNV gelijk dat Uber een werkgever is. Het Amerikaanse bedrijf moet daarom zijn chauffeurs in dienst nemen en hen volgens de cao Zorgvervoer en Taxi betalen. Dat doet Uber nog altijd niet, stelt FNV. "Sinds de uitspraak heeft Uber niets gedaan om zich eraan te houden. Sterker nog, ze houden iedereen aan het lijntje en zetten de cao-partijen en zelfs het ministerie onder druk om onder de cao uit te komen", aldus vicevoorzitter Zakaria Boufangacha van de vakbond.

Uber op zijn beurt meent dat de cao Zorgvervoer en Taxi niet geschikt is voor onafhankelijke chauffeurs. Zo zou daarin geen rekening worden gehouden met eigen autobezit door chauffeurs, maar ook zaken als werken voor verschillende platforms en op een standplaats zijn moeilijk inpasbaar, vindt het bedrijf. Daarnaast stelt Uber nog altijd dat het merendeel van zijn chauffeurs niet in dienst willen treden bij het bedrijf. Een aantal chauffeurs heeft zich nu bij de zaak gevoegd.

In verschillende landen heeft Uber rechtszaken verloren over hoe onafhankelijk chauffeurs daadwerkelijk zijn. In het Verenigd Koninkrijk werd uiteindelijk een soort tussenvorm tussen een vast dienstverband en de positie van zelfstandige gevonden. In Nederland zou Uber zoiets ook als een oplossing zien, al zou een eigen cao volgens het bedrijf ook kunnen werken.

Uber wil ook dat de rechter beslist dat het in dienst nemen van chauffeurs voorlopig nog niet hoeft. Dat zou namelijk de levens van chauffeurs overhoop gooien en het bedrijf op kosten jagen, terwijl Uber ook zomaar het hoger beroep kan winnen, stelt de taxi-aanbieder. Dat dient echter pas tussen nu en midden 2023, schat Uber in.

Meer uit Financieel

Eurostar verkoopt bijna de helft meer treinkaartjes in EK-periode

LONDEN (ANP) - Spoorbedrijf Eurostar ziet grote interesse in treinkaartjes naar het EK voetbal in Duitsland. Van 14 juni tot 14 juli, de periode van het toernooi, zijn vergeleken met een jaar eerder bijna de helft meer kaartjes verkocht, laat een woordvoerster weten. Eurostar verkoopt de meeste treinkaartjes rond wedstrijden van de nationale teams van Engeland, Frankrijk en België.

11 minuten geleden
Uitzendlicenties EK-wedstrijden weer in trek bij horecabazen

GORINCHEM (ANP) - Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

19 minuten geleden
Cao-akkoord in Duitse bouw na reeks stakingen

FRANKFURT (ANP/DPA) - De grote vakbond IG BAU heeft met werkgevers in de Duitse bouwsector een nieuw cao-akkoord bereikt na een reeks stakingen voor hoger loon. Als de cao wordt goedgekeurd gaat die gelden voor ongeveer 930.000 bouwvakkers in Duitsland.

1 uur geleden
Megaovername van Anglo American door BHP lijkt van de baan

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Mijnbouwgigant BHP krijgt geen uitstel voor zijn overname van Anglo American. De deadline verloopt woensdag en Anglo American wil die niet verder verlengen. Daarmee lijkt het samengaan van twee van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld van de baan.

2 uur geleden
Nieuw onderzoek Italië naar redding oudste bank ter wereld

MILAAN (ANP) - Een rechtbank in Milaan begint een nieuw onderzoek naar de redding van Monte dei Paschi di Siena. De oudste bank ter wereld zou mogelijk fraude hebben gepleegd, volgens documenten die persbureau Bloomberg heeft ingezien.

3 uur geleden
Grootaandeelhouder PostNL neemt Brits postbedrijf Royal Mail over

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský, grootaandeelhouder van PostNL, mag het Britse Royal Mail overnemen. Het moederbedrijf van Royal Mail heeft ingestemd met de overname. Křetínský betaalt bijna 3,6 miljard pond, circa 4,1 miljard euro, voor het Britse postbedrijf.

3 uur geleden
FT: ConocoPhillips wil voor miljarden Marathon Oil overnemen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Amerikaanse olie- en gasconcern ConocoPhillips is in vergevorderde gesprekken over een overname van de kleinere branchegenoot Marathon Oil. Dat meldt zakenkrant Financial Times op basis van bronnen. Met die overname zou een bedrag van meer dan 15 miljard dollar gemoeid zijn.

4 uur geleden