Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV en CNV: zorgmedewerker met langdurige covid naar voedselbank

FNV en CNV: zorgmedewerker met langdurige covid naar voedselbank

DEN HAAG (ANP) - Zorgmedewerkers die in de eerste coronagolf besmet zijn geraakt met het virus en daar nog steeds ziek van zijn, komen in steeds grotere financiële problemen. Ze zijn zo lang ziek dat ze na twee jaar hun baan erdoor zijn kwijtgeraakt . "Het is spoedeisend, mensen gaan al naar de voedselbank. Ze zijn te ziek om actie te voeren en hebben geen werkgever meer, dus er valt niet te staken", zei vicevoorzitter Kitty Jong van de FNV. De vakbond heeft met CNV een kort geding aangespannen.

De beide vakbonden willen dat de zieke zorgmedewerkers nu alvast een bedrag van 22.839 euro per persoon krijgen van de overheid, als voorschot op een regeling. "Deze zorgmedewerkers hebben altijd keihard gewerkt. Voor weinig loon hebben ze belangrijk werk gedaan. Toen de pandemie uitbrak, stonden ze in de frontlinie voor ons allemaal, en heeft Nederland terecht voor ze geklapt. Nu komen ze financieel steeds dieper in de problemen", stelde een van de advocaten van de bonden. Sommige gedupeerden zaten in de zaal, anderen volgden het op afstand. "Niet alleen reizen naar de rechtbank is slopend voor ze, ook handelingen als boodschappen doen, stofzuigen en een gesprek met de kinderen voeren zijn dat", legde de advocaat uit.

Volgens de advocaten heeft de Staat "een gevaarlijke situatie gecreëerd" door niet genoeg te doen om de zorgmedewerkers te beschermen. Daarmee zou de Staat onrechtmatig hebben gehandeld. De landsadvocaat sprak dat tegen. "Het is schrijnend dat zorgmedewerkers die in de eerste golf klaarstonden nu ernstige klachten ondervinden. De Staat voelt een morele verplichting om ze ook financieel te ondersteunen. Maar de Staat heeft steeds weloverwogen gereageerd op een acute noodsituatie. Van aansprakelijkheid is geen sprake."

De voorzieningenrechter in Den Haag doet op woensdag 8 maart uitspraak.

Meer uit Binnenland

Evacuaties en lichtgewonde door explosie bij woning Spijkenisse

SPIJKENISSE (ANP) - Door een explosie bij een woning aan de Lisstraat in Spijkenisse is in de nacht van donderdag op vrijdag iemand lichtgewond geraakt. Het slachtoffer kreeg glas in een voet en is door ambulancepersoneel behandeld. Twee andere mensen moesten worden nagekeken omdat ze bij de ontploffing rook hadden ingeademd. Er ontstond geen brand, maar de politie spreekt van "een flinke explosie". Zo'n veertien bewoners van naastgelegen woningen zijn geëvacueerd en worden in de buurt opgevangen, terwijl bouw- en woningtoezicht de veiligheid van de huizen controleert, zegt een woordvoerster van de politie.

48 minuten geleden
Nieuwe maximumsnelheid in grootste deel van Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam geldt vanaf deze vrijdag op 80 procent van alle wegen een nieuwe maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Door de hele stad zijn de afgelopen maanden al verkeersborden met de juiste snelheid geplaatst, met daar overheen een sticker die waarschuwt voor de nieuwe snelheid die gaat gelden. Een team van 112 mensen trekt in de nacht van donderdag op vrijdag langs alle borden om die stickers te verwijderen. Vanaf dat moment geldt dan de nieuwe snelheid.

50 minuten geleden
Rechtbank doet uitspraak in zaak tegen complotdenker Huig Plug

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda doet vrijdag uitspraak in de zaak tegen de bekende complotdenker Huig Plug uit Katwijk en twee medeverdachten. Het Openbaar Ministerie heeft negen maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, tegen hem geëist.

52 minuten geleden
Scholen hebben weer Paarse Vrijdag

AMSTERDAM (ANP) - Op scholen in het hele land is het weer Paarse Vrijdag, de jaarlijkse actiedag in samenwerking met lhbti+-belangenbehartiger COC Nederland en de leerlingengroepen aangesloten aan de GSA, de Gender & Sexuality Alliance. Volgens het COC doen elk jaar meer dan duizend middelbare scholen en mbo's mee aan de dag ter ondersteuning van de genderdiversiteit en seksuele diversiteit, maar haken ook steeds meer basisscholen aan.

53 minuten geleden
Nabestaanden Carlo krijgen woord in hoger beroep Mallorcazaak

LEEUWARDEN (ANP) - Op de vierde zittingsdag van het hoger beroep van de Mallorcazaak krijgen de nabestaanden van Carlo Heuvelman het woord. Zijn ouders maken bij het hof in Leeuwarden gebruik van het spreekrecht, evenals zijn vriendin.

54 minuten geleden
COA: dertig asielzoekers voor de nacht naar opvang Stadskanaal

TER APEL (ANP) - Dertig asielzoekers zijn van het aanmeldcentrum in Ter Apel naar de tijdelijke nachtopvang in Stadskanaal gebracht, laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. De opvang in Stadskanaal ging donderdagavond open en moet het aanmeldcentrum ontlasten. Al bijna twee maanden sliepen asielzoekers daar noodgedwongen op matrassen of stoelen in onder meer de wachtruimtes van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

1 uur geleden
Man (60) overleden na verblijf in politiecel in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 60-jarige man uit Rotterdam is donderdag overleden nadat hij een tijd had vastgezeten in het hoofdbureau aan het Doelwater in Rotterdam. Dat meldt de politie.

6 uur geleden