Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV eist volgend jaar 5 procent meer loon voor vitale sectoren

FNV eist volgend jaar 5 procent meer loon voor vitale sectoren

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV zet volgend jaar bij cao-onderhandelingen in op een loonsverhoging van 5 procent "daar waar het goed gaat" en in vitale sectoren. Dat is gelijk aan de eis die voor dit jaar en het jaar daarvoor op tafel was gelegd, toen de hoogste looneis in meer dan dertig jaar. De vakbond maakte de looneis traditiegetrouw een dag voor Prinsjesdag bekend.

FNV wil ook dat mensen met lagere inkomens minstens 14 euro per uur verdienen en dat mensen perspectief hebben op zeker werk. De vakbond wil daarnaast afspraken maken die bijdragen aan het verbeteren van kwaliteit en herverdeling van werk.

In onder meer supermarkten, distributiecentra, voedingsmiddelenindustrie, doe-het-zelfzaken en de pakketpost gaat het volgens de FNV "uitstekend". "Maar veel mensen delen nauwelijks mee in de groei en hebben een onzeker contract op of rond het minimumloon", aldus Zakaria Boufangacha, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid bij de FNV. Met name in deze sectoren, en in sectoren zoals zorg, welzijn en onderwijs, wil de FNV inzetten op 5 procent loonsverhoging en een minimumloon van 14 euro.

Socialer

"Nederland moet socialer uit de crisis komen", zegt Boufangacha. "Mensen moeten perspectief houden. (..) Vertrouwen op zeker werk en een goede loonsverhoging vangen de klap van de crisis op."

In bedrijven waar het slecht gaat, wil de FNV afspraken over herverdeling van werk zoals arbeidsduurverkorting, generatiepacten en afspraken om eerder met pensioen te gaan. De FNV vindt dat daar waar werkgelegenheid verdwijnt, van werk-naar-werk afspraken gemaakt moeten worden, gecombineerd met scholing. "Als het werk weer aantrekt in de getroffen bedrijven, moeten dat vaste kwaliteitsbanen zijn in plaats van goedkope flexibele contracten waar mensen geen enkele zeggenschap over hebben", aldus de FNV.

Thuiswerkvergoeding

Verder wil de vakbond inzetten op een thuiswerkvergoeding. "‘Kwaliteit zit in zeggenschap over je werk, afspraken om gezond je pensioen te halen, je maximale beschikbaarheid en overwerk begrenzen. Ook voor mensen die thuis werken is het belangrijk dat ze grip hebben op de invulling van hun werk", stelt Boufangacha.

De looneis is de basiseis waarmee FNV begint aan onderhandelingen voor een nieuwe cao. Doorgaans vallen de uiteindelijk afgesproken loonsverhogingen lager uit.

Meer uit Financieel

Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

7 minuten geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

17 uur geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

17 uur geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

19 uur geleden
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

BORN (ANP) - VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.

20 uur geleden
Peiling: meeste Duitsers sceptisch over digitale euro

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers staat sceptisch tegen de eventuele komst van een digitale euro, waaraan wordt gewerkt door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat blijkt uit een peiling die de Duitse branchevereniging voor banken heeft laten uitvoeren. Uit de enquête kwam naar voren dat driekwart van de ondervraagden het er in meer of mindere mate mee eens is dat die digitale euro overbodig is omdat bestaande betalingsmogelijkheden toereikend zijn.

21 uur geleden
Frankrijk krijgt nieuwe waarschuwing over kredietwaardigheid

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Frankrijk heeft een nieuwe waarschuwing gekregen van een kredietbeoordelaar over zijn financiële status. Het kleinere Europese kredietbeoordelingsbureau Scope heeft de zogeheten outlook voor de Franse kredietwaardigheid verlaagd van stabiel naar negatief. Dat betekent dat Scope zijn oordeel over de Franse rating kan gaan verlagen, vooral vanwege zorgen over de hoge overheidsschuld.

22 uur geleden