Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV eist in manifest actie voor veilige werkomgeving ambtenaren

FNV eist in manifest actie voor veilige werkomgeving ambtenaren

DEN HAAG (ANP) - De FNV roept de landelijke politiek op actie te ondernemen, zodat de Rijksoverheid een sociaal veilige omgeving is om te werken. De vakbond bood dinsdagmiddag Tweede Kamerleden een manifest aan, na recent onderzoek onder medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Uit dat onderzoek komt naar voren dat honderden ambtenaren van VWS te maken hebben gehad met pesten, intimidatie, discriminatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De angstcultuur zou in stand worden gehouden door de ambtelijke top. "Rijksambtenaren moeten onbevreesd hun werk kunnen doen", stelt de FNV.

De vakbond wil daarom onder meer dat van bovenaf kan worden ingegrepen als meldingen van misstanden binnen een ministerie niet voldoende worden opgepakt. Ook willen ze dat leidinggevenden die zich schuldig maken aan een onveilige werksfeer "direct vervangen worden door leidinggevenden met de juiste training en capaciteiten".

ABD

Het manifest werd in ontvangst genomen door leden van de vaste Kamercommissie van Binnenlandse Zaken. De selectie en benoeming van topmanagers binnen de Rijksoverheid is een taak van de Algemene Bestuursdienst (ABD), die valt onder Binnenlandse Zaken. Volgens de FNV is de dienst daarmee verantwoordelijk voor het scheppen van een sociaal veilige werkomgeving en de benoeming van goede topmanagers die bewezen geschikt zijn om zo'n werkomgeving te creëren.

Glimina Chakor, Kamerlid van GroenLinks-PvdA, was bij de overhandiging van het manifest. "Je schrikt hier enorm van", zei ze. "Het gaat om VWS, dat over je welzijn gaat. En dan zeshonderd mensen die zich onveilig voelen." De bevindingen in het onderzoek baren haar "ontzettende zorgen". "We moeten keihard aan de bak om het boven tafel te krijgen en op te lossen." Op de vraag of de problemen breder zijn dan alleen het ministerie van VWS, zoals de FNV zegt, wil ze niet vooruitlopen. "Ik weet niet of het breder is en denk dat we de komende tijd de rust moeten bewaren om te kijken wat er aan de hand is. Hier moeten we bovenop zitten als Kamerleden." Chakor is blij dat mensen hebben gedurfd een signaal af te geven. "Je bent werknemer en je geeft aan dat zaken niet werken. Dat doe je niet zomaar, dat doe je als je ten einde raad bent."

Melding in december

In december maakte de FNV al melding van grensoverschrijdend gedrag binnen het ministerie van VWS. Het dinsdag gepubliceerde onderzoek is uitgevoerd onder een grotere groep ambtenaren.

Meer uit Politiek

Jetten waarschuwt voor 'bezuinigingsblunder' in het onderwijs

ROTTERDAM (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel in Rotterdam. "Doe het niet", zegt hij tegen de nieuwe coalitiepartijen over "de allergrootste onderwijsbezuiniging van deze eeuw".

51 minuten geleden
Yesilgöz vindt excuses aan programmamaker Tim Hofman niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yesilgöz vindt het niet nodig om excuses aan te bieden aan Tim Hofman. Dat zei de demissionair minister van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in het tv-programma Vandaag Inside.

16 uur geleden
Van der Burg past regels sobere opvanglocatie Ter Apel aan

DEN HAAG (ANP) - De regels om kansloze asielzoekers te plaatsen in een sobere opvanglocatie in Ter Apel worden aangepast. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) was door een rechterlijke uitspraak gedwongen om zijn beleid aan te passen.

18 uur geleden
Advocatenorde gaat onderzoek doen naar regeringsprogramma

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse orde van advocaten gaat voor het eerst een regeringsprogramma toetsen op rechtsstatelijkheid. Een speciale commissie gaat voorstellen toetsen aan de criteria betrouwbaarheid van de overheid, fundamentele rechten en vrijheden van burgers en toegang tot het recht. De advocatenorde start het onderzoek wanneer het nieuwe kabinet het regeringsprogramma heeft uitgewerkt.

22 uur geleden
Harbers ziet op infrastructuur 'geen breuk met het verleden'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) ziet "geen breuk met het verleden" in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB als het om zijn portefeuille gaat. Verder wil hij weinig zeggen over de plannen. "Ik ga niet het hele coalitieakkoord recenseren."

1 dag geleden
Post mag er mogelijk langer over doen, meldt minister

DEN HAAG (ANP) - De post hoeft vanaf volgend jaar mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. De bezorging op vijf dagen in de week, van dinsdag tot en met zaterdag, blijft wel gehandhaafd.

1 dag geleden
Van Gennip blij dat coalitie door wil met hervorming kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) is "ontzettend blij" dat het nieuwe kabinet in wording verder wil met haar plannen voor hervorming van de kinderopvang. Dat is "heel goed voor alle ouders in Nederland", vindt zij, al is nog onzeker hoeveel ouders straks nog zelf moeten betalen.

1 dag geleden