Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV: bescherm Oekraïense arbeidsmigranten

FNV: bescherm Oekraïense arbeidsmigranten

DEN HAAG (ANP/RTR) - Vakbond FNV roept op Oekraïense vluchtelingen die straks de Nederlandse arbeidsmarkt op komen, te beschermen tegen misstanden. De vakbond wil dat een aantal aanbevelingen uit een eerder rapport over misstanden in de uitzendbranche versneld worden ingevoerd. Dat moet de kans op uitbuiting voorkomen.

Arbeidsmigranten worden nog te vaak als goedkope arbeidskracht gezien, vindt vakbondsbestuurslid Petra Bolster. "We moeten voorkomen dat er busjes bij opvanglocaties komen om mensen naar werklocaties te brengen om hen als goedkope arbeidskrachten in te zetten", zegt Bolster. Opleidingsniveau en werkervaring moeten bekeken worden bij het bepalen wat voor werk iemand gaat doen, vindt de bond.

Bij Oekraïense arbeidsmigranten liggen mensenhandel en uitbuiting nog meer op de loer vanwege de traumatische ervaringen en behoefte aan onderdak en de "meest basale levensbehoeften", zegt de bond.

Veilige werkomgeving

Ook vindt FNV dat er gecontroleerd moet worden op een veilige en gezonde werkomgeving. Als vluchtelingen al huisvesting hebben, moeten ze waken voor het tekenen van een contract waarin hun loon gekoppeld is aan huisvesting. Daar wordt doorgaans dan salaris voor ingehouden. Verder moeten contracten in de eigen taal zijn.

Oekraïners die dat willen kunnen al in Nederland aan het werk. Het kabinet heeft een spoedregeling naar de Raad van State gestuurd. Het is de bedoeling dat die per 1 april ingaat, maar met terugwerkende kracht vanaf 4 maart. Werkgevers moeten vooralsnog wel nog een tewerkstellingsvergunning aanvragen, aldus het ministerie van Sociale Zaken.

In Polen hebben maandag honderden vluchtelingen uit het door oorlog getroffen land zich geregistreerd om te kunnen werken. De regels om als vluchteling uit Oekraïne te mogen werken verschillen per EU-lidstaat. In Tsjechië is bijvoorbeeld een speciaal visum genoeg. Daarvan heeft de Tsjechische overheid er al zo'n 205.000 van uitgegeven. Het ministerie van Sociale Zaken kon nog niet direct zeggen of andere Europese werkvergunningen ook meteen in Nederland gelden.

Meer uit Financieel

Hoop gloort voor failliete veerdienst naar Noorwegen

GRONINGEN (ANP) - Er gloort hoop voor de vorige maand failliet verklaarde veerdienst Holland Norway Lines. Curator Hans Silvius onderhandelt met twee 'serieuze' gegadigden die de ferry willen overnemen.

3 minuten geleden
Rentes op staatsobligaties uit VS en Europa hard omhoog

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De rentes op staatsobligaties uit de Verenigde Staten en Europa zijn de afgelopen dagen hard gestegen. Op de obligatiemarkt is onrust ontstaan door de angst voor een nog hogere rente in de VS en zorgen over een economische recessie.

54 minuten geleden
Oud-topman Jegen van HEMA naar fietsenfabrikant Accell

HEERENVEEN (ANP) - Oud-topman Tjeerd Jegen van winkelketen HEMA wordt de nieuwe directeur van Accell Group, het bedrijf achter de fietsenmerken Batavus en Sparta. Verder heeft sinds deze maand voormalig topman Kasper Rørsted van het Duitse sportartikelenmerk Adidas de rol van president-commissaris op zich genomen bij Accell.

2 uur geleden
HDN: hypotheekmarkt lijkt zich voorzichtig te herstellen

DE MEERN (ANP) - Het aantal hypotheekaanvragen is in het derde kwartaal van dit jaar nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van een kwartaal eerder. Er lijkt daarmee volgens Hypotheken Data Netwerk (HDN) sprake van enig herstel op de hypotheekmarkt.

3 uur geleden
Koperprijs op laagste niveau sinds eind mei

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van koper is gedaald naar het laagste niveau sinds eind mei en staat nu op ongeveer 8000 dollar per ton. Op de Londense metaalmarkt dook hij er zelfs even iets onder. Door de zorgen over de rente en de afzwakkende economie staat de koperprijs onder druk.

3 uur geleden
Ook ING verhoogt spaarrente naar 1,5 procent

AMSTERDAM (ANP) - ING verhoogt de spaarrente halverwege deze maand naar 1,5 procent. Daarmee kruipt de rente voor een groot deel van de Nederlandse spaarders weer wat verder omhoog. Eerder ging de rente bij Rabobank al naar 1,7 procent en ABN AMRO kondigde een renteverhoging aan tot 1,5 procent.

4 uur geleden
VEH: huiseigenaren onnodig verplicht tot aanschaf warmtepomp

AMERSFOORT (ANP) - Bijna 2,5 miljoen huiseigenaren worden ten onrechte verplicht een warmtepomp aan te schaffen als de plannen van het demissionaire kabinet doorgaan. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH).

4 uur geleden