Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV begint rechtszaak tegen DuPont om blootstelling aan gifstof

FNV begint rechtszaak tegen DuPont om blootstelling aan gifstof

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV begint een rechtszaak tegen chemieconcern DuPont. Dat doet FNV namens vijftien oud-werknemers die tijdens hun werk jarenlang zijn blootgesteld aan het giftige oplosmiddel dimethylacetamide (DMAc). Die stof kan onvruchtbaarheid veroorzaken en ervoor zorgen dat een kind dood wordt geboren.

DuPont is volgens de bond aansprakelijk voor de schade bij oud-werknemers die met de stof in aanraking zijn gekomen. Het Bureau Beroepsziekten van FNV deed eerder onderzoek naar DuPont naar aanleiding van een uitzending van EenVandaag. Dat actualiteitenprogramma onthulde in 2016 dat 33 van de 35 onderzochte oud-medewerkers gezondheidsproblemen hadden overgehouden aan hun blootstelling aan DMAc. De Inspectie SZW stelde in een rapport dat de meetmethoden en de beschermingsmaatregelen bij DuPont onvoldoende waren. Omdat het chemieconcern de aansprakelijkheid afwijst, brengt FNV de zaak nu voor de rechter.

Volgens de advocaat van FNV zijn meerdere vrouwelijke oud-werknemers tegen hun wens kinderloos gebleven door de blootstelling aan het gif. Zij eist een schadevergoeding van ruim 1 miljoen euro van DuPont. Het bedrijf zegt dat het de dagvaardingen nog bestudeert en wil inhoudelijk verder niks kwijt.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

FNV vreest voor baan van meer dan 800.000 mensen met flexcontract

UTRECHT (ANP) - De banen van meer dan 800.000 mensen met een flexcontract zijn in gevaar door de coronacrisis. Dat zegt vakbond FNV op basis van een optelsom van het aantal mensen in Nederland met een heel onzekere aanstelling. Zij worden momenteel massaal op straat gezet door werkgevers, waaronder veel uitzendbureaus.

1 uur geleden
Wall Street begint met stevige winsten

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn de nieuwe handelsweek maandag met stevige winsten begonnen. Beleggers trekken zich op aan voorzichtig positieve opmerkingen van de regering dat de uitbraak van het coronavirus zich lijkt te stabiliseren. Wel waarschuwde president Donald Trump dat het land voor de zwaarste dagen en mogelijk weken staat in het pandemietijdperk.

1 uur geleden
Woonwinkels verwachten geen paasdrukte maar zijn voorbereid

AMSTERDAM (ANP) - Woonboulevards en -winkels verwachten dat het dit jaar op tweede paasdag rustig blijft. Normaal gesproken gaan Nederlanders dan massaal voor nieuwe meubels winkelen. Wel treffen meerdere woonboulevards en -winkels maatregelen om een eventuele drukte in goede banen te leiden, blijkt uit een rondgang.

2 uur geleden
27.000 bedrijven vragen bij UWV om tegemoetkoming in loonkosten

AMSTERDAM (ANP) - Bijna 27.000 bedrijven hebben maandag een tegemoetkoming in de loonkosten gevraagd, meldt het UWV. Het loket hiervoor ging om 09.00 uur open. Het UWV heeft al meer dan 3000 vragen over de regeling telefonisch beantwoord, laat het weten.

2 uur geleden
Forse piek in ziekteverzuim na aankondiging coronamaatregelen

UTRECHT (ANP) - Het ziekteverzuim is de laatste twee weken van maart fors toegenomen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Dat meldt Zorg van de Zaak, dat bestaat uit bedrijven in de arbo- en de zorgsector. Het aantal ziekmeldingen nam met ruim een kwart toe ten opzichte van een maand eerder.

2 uur geleden
VDL NedCar bekijkt of autofabriek langer dicht moet blijven

EINDHOVEN (ANP) - Autofabriek VDL NedCar in Born bekijkt of het langer dan 20 april zijn deuren gesloten moet houden. De aanleiding daarvoor zou zijn dat BMW, de enige klant, zijn productiestaking tot eind deze maand heeft verlengd.

3 uur geleden
Duitsland garandeert leningen aan mkb-bedrijven nu volledig

BERLIJN (ANP/AFP/DPA) - Duitsland breidt zijn steunpakket vanwege de coronacrisis verder uit. De overheid stelt zich nu garant voor de volledige leningen aan mkb-bedrijven. De maatregel komt bovenop het eerdere steunpakket ter waarde van 1,1 biljoen euro.

3 uur geleden