
FNV: begin van oplossing inflatiecrisis na verhard cao-seizoen
UTRECHT (ANP) - Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter van FNV, is trots dat het begin van een oplossing voor de inflatiecrisis in zicht komt, na een "verhard cao-seizoen". Dat zei hij tijdens een tussenevaluatie van dat seizoen in het vakbondshuis in Utrecht. Dat er zorgen zijn over de loonstijgingen, onder meer bij werkgevers en De Nederlandsche Bank (DNB), snapt hij echter niet. "Ik vind dat chantage", betoogt Boufangacha.
In totaal wist FNV in de periode van december tot en juni 187 cao's af te sluiten voor 1,6 miljoen mensen. Die kwamen niet allemaal makkelijk tot stand. Zo werd er 47 keer een ultimatum uitgeschreven, in 32 gevallen liepen die vervolgens uit op stakingen. Volgens Boufangacha sorteerden die acties echter wel effect: bij het uiteindelijk maken van de cao-afspraken, kregen de medewerkers die staakten er gemiddeld 104 euro per maand extra bij ten opzichte van wat de werkgevers oorspronkelijk boden.
In de breedte sloot de vakbond cao-afspraken met een gemiddelde loonsverhoging van 7,1 procent. Uiteindelijk gingen mensen met een modaal inkomen er 7,5 procent op vooruit, personeel dat op het minimum zit 8,5 procent. "Daarmee hebben we een flinke stap gezet in het repareren van de inflatiecrisis", zegt Boufangacha, die spreekt van een historische loonsverhoging.
Inhaalslag
Maar de bond is er volgens hem nog niet. Zo is de inflatie volgens hem nog altijd hard gestegen, dus moet er een inhaalslag plaatsvinden. Hij wil daarom in blijven zetten op de looneis van iets meer dan 14 procent. "Hogere lonen zijn dé oplossing voor de voortdurende inflatie", aldus Boufangacha.
De Nederlandsche Bank (DNB) denkt daar anders over. Zo gingen de lonen in sommige sectoren met 10 procent of meer omhoog. Daardoor kan het moeilijker worden om een einde te maken aan de flinke prijsverhogingen van de laatste tijd, gaf DNB-president Klaas Knot aan in een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. Ook werkgevers zijn bezorgd over fors hogere lonen, zo stelde werkgeversvereniging AWVN bij de publicatie van haar maandbericht maandag. Die zouden bedrijven namelijk dwingen om kostenbesparende maatregelen te nemen om concurrerend te blijven.
Maar die zorgen wijst Boufangacha van de hand, volgens hem zijn daar geen concrete bewijzen voor. "De lonen kunnen prima gefinancierd worden door werkgevers. Het is de aloude argumentatie: hogere lonen schaden de economie en leiden tot hogere inflatie. Maar daar is geen enkele objectieve onderbouwing voor", aldus de vakbondsman.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering overweegt een drastische verlaging van de handelstarieven voor te stellen tijdens de gesprekken die komend weekend met China worden gehouden. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De regering van president Donald Trump streeft daarbij naar een verlaging van de heffingen tot onder de 60 procent en China zou daar open voor staan.
5 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Er lijkt definitief een einde te komen aan de failliete interieurwinkelketen CASA in Nederland. Bij curator Bart Louwerier hebben zich nog geen serieuze kandidaten gemeld voor een doorstart. Donderdag is de faillissementsuitverkoop begonnen in achttien winkels, die zo'n vier weken duurt.
57 minuten geledenKADOMA (ANP) - Bij het Japanse elektronica- en techbedrijf Panasonic verdwijnen wereldwijd 10.000 banen. Het concern wil wereldwijd zijn "personeelsbestand optimaliseren", maakte de fabrikant van camera's, televisies en batterijen voor elektrische auto's vrijdag bekend. Bij Panasonic werken ongeveer 207.000 mensen.
1 uur geledenNEW YORK (ANP/AFP) - De oprichter en voormalig topman van de failliete cryptobank Celsius Alexander Mashinsky is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Hij had in december schuld bekend aan beleggingsfraude. De straf werd opgelegd door een rechter in New York en behoort tot een van de langste straffen die voortkomen uit de ineenstorting van de cryptomarkten in 2022.
1 uur geledenLONDEN (ANP) - International Airlines Group (IAG) bevestigt voor miljarden dollars aan vliegtuigen te kopen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Daarnaast bestelt het moederbedrijf van British Airways nieuwe Airbus-vliegtuigen. Donderdag meldde de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick al dat een Brits bedrijf voor 10 miljard dollar aan Amerikaanse vliegtuigen zou kopen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Brunel behoorde vrijdag tot de verliezers op het Damrak. De detacheerder zag de omzet en winst dalen in het eerste kwartaal. Topman Peter de Laat sprak van een "uitdagend kwartaal". De toenemende geopolitieke onzekerheid en de verslechterende economische omstandigheden zorgden volgens hem voor vertragingen bij de start van nieuwe projecten door klanten. Die stelden daardoor voor het eerst in twee jaar aanwervingen uit. Het aandeel werd ruim 7 procent lager gezet.
2 uur geledenDUBAI (ANP) - De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase koopt voor 2,9 miljard dollar (2,6 miljard euro) Deribit, een in Nederland opgericht handelsplatform voor derivaten van cryptomunten. Coinbase verwacht dat de handel in bijvoorbeeld opties en termijncontracten voor bitcoins en andere digitale munten de komende jaren flink zal groeien. Door Deribit te kopen vergroten de Amerikanen hun positie op die markt buiten de VS.
3 uur geleden