Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV: 80 procent ritten uitgevallen door stakingen streekvervoer

FNV: 80 procent ritten uitgevallen door stakingen streekvervoer

UTRECHT (ANP) - Zeker 80 procent van alle ritten in het streekvervoer zijn op woensdag uitgevallen tijdens de landelijke staking, vertelt FNV-woordvoerder Marijn van der Gaag. Met de staking hoopt het personeel uit die sector een betere cao af te dwingen.

"Die uitval is op twee manieren te meten", legt Van der Gaag uit. "Dagelijks werken er rond de 5000 mensen in het streekvervoer. Alleen al van FNV hebben 3000 leden uit het streekvervoer meegedaan met de staking. Van CNV zullen dat er ook zeker 1000 zijn. Dan zit je aan 80 procent uitval."

Ook heeft FNV contact met alle vestigingen van streekvervoer door heel Nederland. Daar komt volgens Van der Gaag hetzelfde beeld uit naar voren: "We krijgen van leden berichten binnen over hoeveel ritten er vandaag op de planning stonden en hoeveel er daadwerkelijk worden gereden. Ook daar zien we 80 procent uitval. De cijfers van lagere uitval die de werkgevers presenteren, kloppen gewoon niet." Volgens de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) werd op de meeste plekken in Nederland zo'n 50 tot 70 procent van alle ritten gereden en in Brabant en Limburg tussen de 15 en de 30 procent.

Stakend personeel wil een nieuwe cao waarin is vastgelegd dat het loon meestijgt met de inflatie. Ook moeten maatregelen worden getroffen om de hoge werkdruk te verlagen van buschauffeurs die rijden voor onder meer Arriva, Qbuzz en Keolis. FNV eist een loonsverhoging van 16,9 procent voor een cao voor een jaar, het CNV eist 14 procent verspreid over achttien maanden. Vrijdag volgt een tweede landelijke stakingsdag.

Meer uit Binnenland

Vooral het buitenland verdient aan Nederlandse cocaïnehandel

DEN HAAG (ANP) - De opbrengsten uit de Nederlandse handel in cocaïne stromen voor het leeuwendeel door naar het buitenland. Die inschatting doet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de meest recente beschikbare cijfers. Volgens het statistiekbureau leverde de handel in cocaïne bovendien verreweg de hoogste opbrengsten op in vergelijking met andere drugs.

4 uur geleden
Lampe neemt P.C. Hooft-prijs in ontvangst

DEN HAAG (ANP) - Astrid Lampe mag donderdagmiddag in Den Haag de P.C. Hooft-prijs voor poëzie (60.000 euro) in ontvangst nemen. De belangrijke onderscheiding wordt jaarlijks toegekend aan een Nederlandse auteur, voor een telkens wisselend genre: verhalend proza, beschouwend proza of poëzie.

4 uur geleden
Markt voor slimme beveiliging groeit met 4 procentpunt

DEN BOSCH (ANP) - Nederland telt 2,7 miljoen huishoudens met slimme beveiligingsapparatuur. De markt voor slimme beveiliging groeide het afgelopen jaar met 4 procentpunt. Dat heeft marktonderzoeksbureau Multiscope bekendgemaakt.

6 uur geleden
ASML investeert 80 miljoen euro in onderzoek TU Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML investeert de komende tien jaar 80 miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld gaat onder andere naar promotieonderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook gaan de universiteit en het techbedrijf samen onderzoek doen.

6 uur geleden
Rijswijk mag Eritrees bevrijdingsfeest van rechter verbieden

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Rijswijk mag het Eritrees bevrijdingsfeest dat voor zaterdag gepland stond in een evenementenlocatie, verbieden. Dat oordeel velt de rechter. De organisator van het feest, Federatie van Eritrese Gemeenschappen Nederland (FEN), en zalencentrum Event Plaza hebben daarmee het kort geding dat ze aanspanden, verloren.

9 uur geleden
Kamermeerderheid vindt hoorzitting met nieuwe premier niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft geen behoefte aan een hoorzitting met de nieuwe minister-president, voordat die door de koning wordt beëdigd. Een oproep daartoe van GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans kreeg onvoldoende steun, mede doordat de coalitiepartijen tegen stemden.

10 uur geleden
Van Zwol kan met instemming van Kamer kabinet gaan samenstellen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer stemt in met de aanstelling van Richard van Zwol als formateur. Hij moet de regeringsploeg gaan samenstellen die het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB verder gaat uitwerken. PVV-leider Geert Wilders had hem voor deze rol voorgedragen.

10 uur geleden