Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FME-voorzitter: productiestop bedrijven kan voorkomen worden

FME-voorzitter: productiestop bedrijven kan voorkomen worden

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse bedrijven zouden niet hoeven stoppen met produceren vanwege een te hoge stroomprijs. Dat zegt Theo Henrar, voorzitter van ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME in een blog. Hij wijst er onder andere op dat de productie van zinksmelterij Nystar in Budel noodgedwongen werd stilgelegd. Maar productielocaties van dat bedrijf in België en Frankrijk konden wel gewoon blijven draaien.

Volgens Henrar had een productiestop voorkomen kunnen worden. "Ik steun de Nederlandse klimaatambitie uiteraard, maar de uitvoering daarvan niet", zo schrijft hij. Volgens hem zijn andere landen veel pragmatischer, duidelijker en sneller met steun. In Nederland neemt de politiek aan dat het bedrijfsleven dit zelf kan oplossen. "Dat er zo nu en dan een bedrijf omvalt dat niet ‘mee kan’ is dan… tja wat … jammer!? Voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten is schandelijk. Het Nederlandse bedrijfsleven concurreert internationaal en heeft daarom steun en duidelijkheid nodig."

Volgens Henrar zijn er Europese regelingen voorhanden om bedrijven te compenseren voor de hoge elektriciteitskosten die ze niet kunnen doorberekenen aan klanten. Hij wijst in het bijzonder naar de Indirecte Kosten Compensatie (IKC) waarmee voorkomen kan worden dat een bedrijf de productie moet afschalen of, in het ergste geval, moet sluiten. Ook omdat dit geen milieuwinst oplevert. "We blijven immers verzinkte producten zoals vangrails of dakbedekking gebruiken en dat moet ergens gemaakt worden. De productie van zink en de uitstoot van CO2 verplaatst zich van Nederland naar elders in Europa of zelfs erbuiten. Geen winst dus voor het milieu en Nederland is kennis, infrastructuur en werkgelegenheid kwijt."

Vanuit Europa werd eerder bekend dat Nederland 823 miljoen euro mag reserveren voor deze regeling de komende vijf jaar. "Toestemming van Brussel betekent echter nog niet dat Den Haag dat automatisch in de begroting reserveert. Dat vraagt actie van de Nederlandse overheid en instemming van de Tweede Kamer", legt Henrar uit. "Beide moeten nu echt vol mee met de vaart der volkeren en zo snel mogelijk noodlijdende bedrijven gaan ondersteunen. Aldel en Nyrstar hebben hun productie al moeten afschalen, er dreigen nog meer slachtoffers te vallen."

Meer uit Financieel

Meer geshopt in week voor pakjesavond dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Het winkelend publiek in Nederland rekende in de week voor pakjesavond vaker af dan een jaar eerder, zowel in de winkels als online. Zaterdag was in winkels de drukste dag, zegt Betaalvereniging Nederland. Naar schatting rekenden mensen die dag ruim 20 miljoen keer iets aan de kassa in de winkel af voor een totaalbedrag van 579 miljoen euro, aldus de organisatie.

34 minuten geleden
GfK: minder elektronica verkocht tijdens Black Friday

AMSTELVEEN (ANP) - Nederlanders hebben in de week van koopjesfestijn Black Friday minder elektronische apparaten gekocht dan een jaar eerder, meldt marktonderzoeker GfK. De dagen waarin winkeliers stunten met grote kortingen zorgden door hogere gemiddelde prijzen wel voor een kleine omzetstijging.

1 uur geleden
Nederland en andere landen mogen geld steken in 'cloud'

BRUSSEL (ANP) - Nederland en andere EU-landen mogen 1,2 miljard euro steken in de ontwikkeling van clouddiensten. De Europese Commissie laat de normaliter verboden staatssteun toe om de baanbrekende innovatie van de grond te krijgen.

2 uur geleden
Vliegverkeer luchthaven München hervat, nog wel grote beperkingen

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Het vliegverkeer van en naar de luchthaven van München wordt geleidelijk hervat. Dinsdagochtend konden vliegtuigen niet landen of opstijgen als gevolg van voorspelde ijzel. Wel waarschuwt de luchthaven dat reizigers rekening moeten houden met "massale beperkingen".

2 uur geleden
ECB-bestuurder: verdere renteverhoging 'vrij onwaarschijnlijk'

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Een verdere renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) is "vrij onwaarschijnlijk" geworden omdat de inflatie sterker afzwakt dan verwacht. Dat heeft ECB-bestuurder Isabel Schnabel gezegd in een interview met persbureau Reuters.

3 uur geleden
Storing bij Rabobank, problemen met iDEAL- en pinbetalingen

UTRECHT (ANP) - Klanten van de Rabobank ervaren last van een storing bij hun bank. Zo kunnen zij onder meer onlinebetalingen via betaalplatform iDEAL niet afronden. Ook is pinnen in de winkel in sommige gevallen niet mogelijk, meldt een woordvoerder.

3 uur geleden
Rabobank kampt met iDEAL-storing

UTRECHT (ANP) - De Rabobank kampt met een storing op betaalplatform iDEAL. Klanten kunnen als gevolg daarvan mogelijk hun betaling niet afronden, staat op de website van de bank. Dat zou komen door een technisch probleem.

3 uur geleden