Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Florida verbiedt abortus na vijftien weken zwangerschap

Florida verbiedt abortus na vijftien weken zwangerschap

TALLAHASSEE (ANP/RTR) - De gouverneur van de Amerikaanse staat Florida, de Republikein Ron DeSantis, heeft donderdag een nieuwe wet ondertekend die abortus verbiedt na vijftien weken zwangerschap. Volgens de huidige wet staat Florida abortussen tot 24 weken toe.

Het verbod geldt niet als een abortus noodzakelijk is om het leven van een moeder te redden, ernstig letsel te voorkomen of als de foetus een fatale afwijking heeft. Het staat geen uitzonderingen toe voor zwangerschappen die veroorzaakt zijn door verkrachting, incest of mensenhandel.

De nieuwe abortuswet van Florida treedt op 1 juli in werking tenzij de rechter daar een stokje voor steekt. Het Amerikaanse Hooggerechtshof buigt zich momenteel over de grondwettelijkheid van een strenge abortuswet van de zuidelijke staat Mississippi. Voorstanders van abortus vrezen dat de conservatieve meerderheid in het hof de zaak aangrijpt om de historische Roe-versus-Wade-uitspraak uit 1973, die abortus in het hele land legaliseerde, te ondermijnen of zelfs in te trekken.

Vooruitlopend op die zaak, waarin het hof eind juni uitspraak doet, nemen allerlei staten, waar de Republikeinen de meerderheid hebben in de parlementen, wetten aan die abortussen verbieden of moeilijker maken. Zo nam Kentucky in maart een abortuswet aan die nagenoeg identiek is aan die van Florida. Oklahoma nam eerder deze maand een wet aan die nog verder gaat dan die in Florida: in de staat in het Midwesten van de VS is vanaf deze zomer elke abortus illegaal, behalve in medische noodgevallen.

Meer uit Buitenland

Vermaarde schrijver Salman Rushdie neergestoken in staat New York

NEW YORK (ANP) - De Indiase schrijver Salman Rushdie is neergestoken vlak voor een lezing die hij zou geven in het noorden van de staat New York, circa 470 kilometer van de stad New York. Ooggetuigen melden dat hij op het podium wordt behandeld. Over de dader is nog niets bekend. Hij is wel aangehouden.

15 minuten geleden
Waterpeil in de Rijn op 'kritiek niveau' door extreme droogte

KAUB (ANP/BLOOMBERG) - Door de extreme droogte is het waterpeil in de Rijn ter hoogte van het Duitse plaats Kaub, tussen Koblenz en Mainz, gezakt tot 40 centimeter. Dat geldt volgens het Duitse Federale Instituut voor Hydrologie als een kritiek niveau voor commerciële scheepvaart.

47 minuten geleden
Trump noemt kernwapenkwestie na huiszoeking onzin

WASHINGTON (ANP) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump vindt het onzin dat hij illegaal over documenten over kernwapens zou beschikken. Op eigen sociale media noemt hij de kernwapenkwestie een "hoax".Trump reageert op een bericht van de krant The Washington Post dat agenten eerder deze week nucleaire documenten zochten bij een huiszoeking in zijn landgoed in Florida.

2 uur geleden
Duitse overheid bespaart energie: verwarming op 19 graden

BERLIJN (ANP) - De Duitse overheid gaat energie besparen in zijn gebouwen: de verwarming mag nog op maximaal 19 graden. De geplande maatregel geldt voor alle openbare gebouwen, behalve ziekenhuizen en sociale instellingen.

4 uur geleden
Duitsland vindt kwik in rivier Oder na vondst vele dode vissen

BERLIJN/WARSCHAU (ANP/DPA) - Het ministerie van Milieu van de Duitse deelstaat Brandenburg zegt dat kwik is gevonden in de rivier Oder nadat daar veel dode vissen werden gezien. Het Poolse milieuministerie heeft tot zondag nodig om gegevens over de waterkwaliteit te analyseren.

6 uur geleden
Oud-bondskanselier Schröder klaagt Duitse parlement aan

BERLIJN (ANP/DPA) - De voormalige bondskanselier van Duitsland Gerhard Schröder heeft het Duitse parlement aangeklaagd, omdat dat in mei privileges van hem introk, vanwege zijn warme banden met Rusland en president Poetin. De advocaat van de 78-jarige zegt dat Schröder zijn privileges terug wil.

9 uur geleden
Hongkong heeft grootste bevolkingskrimp ooit en massale emigratie

HONGKONG (ANP/AFP) - Hongkong verloor het afgelopen jaar zo'n 113.200 inwoners, volgens cijfers die de stad donderdag publiceerde. De stad heeft nu nog een geschatte 7.291.600 inwoners, een daling van 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het was de grootste bevolkingsafname sinds de eerste volkstelling in 1961.

11 uur geleden