Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Floriade mag kabelbaan in gebruik nemen

Floriade mag kabelbaan in gebruik nemen

ALMERE (ANP) - De Floriade mag een kabelbaan die twee delen van het terrein in Almere met elkaar verbindt, per direct in gebruik nemen. De rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat de gemeente Almere de vergunning daarvoor mocht afgeven. Die blijft dus in stand.

De kabelbaan bestaat uit zeven masten met kabels waaraan 34 cabines hangen en kruist de snelweg A6. De bedoeling is de attractie te gebruiken tijdens de Floriade in 2022, maar ook al dit jaar tijdens de preview van de wereldtuinbouwtentoonstelling.

Twee inwoners waren het niet eens met de komst van de kabelbaan. Volgens hen zijn de bestuurlijke procedures rondom de vergunning niet goed gevolgd. Ze wezen erop dat de attractie al is gebouwd voordat er een vergunning voor was. Dat klopt, zegt de voorzieningenrechter, maar dat hoeft niet te leiden tot het afbreken van de kabelbaan. De gemeente heeft naderhand alsnog een vergunning verleend en die procedure was in orde.

Verder betoogden de twee inwoners dat er geen maatschappelijke noodzaak zou zijn voor zo'n kabelbaan en dat inwoners van Almere niet op de Floriade zitten te wachten. Daar ging de rechter niet in mee. Ook hun zorgen over de verkeersveiligheid op de A6 en een in de buurt gelegen beverburcht liet de rechter buiten beschouwing, omdat de klagers op enige afstand daarvandaan wonen en hun woon- en leefklimaat niet wordt aangetast.

Over de Floriade in Almere is al het nodige te doen geweest. Zo valt het project een stuk duurder uit dan gedacht en heeft de organisatie moeite om sponsors te vinden. Ook wordt de bouw gehinderd door de stikstofproblemen en de coronacrisis.

Meer uit Binnenland

Amsterdam voorkomt afsluiting van energie voor 130 huishoudens

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft voorkomen dat 130 huishoudens met betalingsachterstanden afgesloten zouden worden van energie. Dat is de uitkomst van een proef die de gemeente eerder dit jaar was begonnen met Liander. De netbeheerder gaf adressen waarbij afsluiting dreigde door aan de gemeente, zodat die op tijd kon inspringen.

18 minuten geleden
Treinverkeersleider: dit zijn voor ons de leuke dagen

UTRECHT (ANP) - Hoewel de noodverkeersleidingspost van ProRail in Utrecht tien jaar geleden al is opgestart, is deze nooit eerder gebruikt. Na de storing in het IT-systeem op Amsterdam Centraal bleek de uitwijkmogelijkheid voor het eerst noodzakelijk. Voor de treinverkeersleiders betekent het tijdelijk een andere werkplek. "Maar het werk zelf is niet veranderd", zegt Dylan Out. "Zolang mijn beeldschermen werken, is alles hetzelfde."

21 minuten geleden
Amsterdams treinverkeer voorlopig geregeld vanuit Utrecht

UTRECHT (ANP) - De treinen rondom Amsterdam worden voorlopig vanuit Utrecht aangestuurd. Mocht het nodig zijn dan kan ProRail de uitwijklocatie maandenlang openhouden. Hier zal voor de reiziger niets van te merken zijn, zegt Marije Kraaijeveld, postmanager Amsterdam van ProRail.

43 minuten geleden
Verdediging Piet S.: woorden zijn niet in daden omgezet

DEN HAAG (ANP) - "Woorden zijn niet in daden omgezet", zegt de advocaat van Piet S., doelend op een stroom van ontsleutelde berichten die volgens het Openbaar Ministerie erop wijzen dat de vermeende drugsbaas erg druk was met het verkennen en opzetten van nieuwe transportlijnen waarover drugs vervoerd konden worden. Volgens de verdediging is er geen enkel bewijs dat er daadwerkelijk drugs zijn vervoerd, zo bleek maandag tijdens dag één van het pleidooi in de rechtbank in Den Haag.

1 uur geleden
Thuisbrengplicht NS niet van toepassing op massale treinuitval

AMSTERDAM (ANP) - De wettelijke thuisbrengplicht van de NS blijkt niet van toepassing op een grote treinstoring zoals die van zondagavond. "Er zitten maakbaarheidsvoorwaarden aan deze verplichting", verklaart een woordvoerder van de NS.

1 uur geleden
OM: Quincy Promes verloor deel van zijn drugshandel

AMSTERDAM (ANP) - Profvoetballer Quincy Promes is volgens het Openbaar Ministerie een deel van de cocaïnehandel kwijtgeraakt, omdat een van de partijen waarin hij investeerde deels is onderschept door de Belgische justitie. Dit bleek maandag tijdens een eerste zitting in de zaak Porto over internationale drugshandel in de rechtbank in Amsterdam.

1 uur geleden
RvS: verbod kindersekspop mogelijk als deze jonger lijkt dan 12

DEN HAAG (ANP) - Het is juridisch mogelijk om kindersekspoppen te verbieden, zolang de grens van hoe oud deze poppen eruit mogen zien wordt verlaagd van 18 naar 12 jaar. De Raad van State (RvS) zegt in een advies aan het kabinet dat een verbod van poppen die eruit zien als kinderen onder de 18 jaar - wat justitieminister Dilan Yeşilgöz nu van plan is - moeilijk te handhaven is. Want het is ingewikkeld om onderscheid te maken tussen het lichaam van een 17- en 19-jarige, stelt de raad.

2 uur geleden