Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Flinke winst voor AEX-index na meevallend inflatiecijfer VS

Flinke winst voor AEX-index na meevallend inflatiecijfer VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met een flinke plus de handel uit gegaan. Het sentiment op de beursvloer werd geholpen door een meevallend inflatiecijfer uit de Verenigde Staten waardoor de hoop werd aangewakkerd dat de Amerikaanse centrale bank gaat pauzeren met het verhogen van de rente. Bij de bedrijven op het Damrak moesten veevoerproducent ForFarmers en maritiem oliedienstverlener SBM Offshore het echter ontgelden na tegenvallende resultaten.

De AEX eindigde met een winst van 1 procent op 777,79 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 913,24 punten. Op de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs waren koerswinsten tot 1,5 procent te zien.

Chiptoeleverancier Besi was koploper in de AEX met een plus van 3,2 procent, gevolgd door ING, techinvesteerder Prosus en fusieconcern DSM-Firmenich die 3,3 procent vooruit gingen. ABN AMRO was wederom de sterkste daler bij de hoofdfondsen met een min van 0,4 procent. Op donderdag daalde het aandeel al ruim 2 procent na cijfers die niet goed werden ontvangen door beleggers.

Koersdaling SBM Offshore

In de MidKap bungelde SBM Offshore onderaan met een verlies van 5,6 procent. De fabrikant van onder meer drijvende olieproductieplatforms zag de winst en omzet afgelopen kwartaal dalen en blijft last houden van verstoringen in toeleveringsketens. Speciaalchemiebedrijf Corbion, dat ook de boeken opende, stond juist bij de winnaars bij de middelgrote fondsen met een plus van 3,2 procent. Logistiek vastgoedbedrijf CTP voerde de MidKap aan met een winst van 4,4 procent, dankzij hogere huurinkomsten.

Bij de kleinere bedrijven op Beursplein 5 dook ForFarmers 7,5 procent in het rood. Het bedrijf leed in de eerste jaarhelft verlies en gaat banen schrappen om de kosten te verlagen.

HelloFresh in de plus, euro- en oliekoers

In Frankfurt werd HelloFresh 2,6 procent hoger gezet, waarmee een eerder verlies werd weggepoetst. De bezorger van maaltijdboxen heeft het aantal klanten en bestellingen afgelopen kwartaal zien afnemen, maar de operationele winst steeg naar een recordniveau. De Britse branchegenoot Deliveroo, die ook met cijfers kwam, steeg 3,5 procent in Londen.

De euro was 1,1018 dollar waard, tegen 1,0978 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent minder op 83,58 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 87,01 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

3 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

4 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

4 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

4 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

4 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

4 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

5 uur geleden