
Flinke stijging van mensen voor de rechter na bedreigen politici
DEN HAAG (ANP) - 67 mensen moesten vorig jaar voor de rechter verschijnen voor het bedreigen van politici, meldt het Openbaar Ministerie (OM). In 2022 ging het nog om 37 personen. De stijging komt volgens het OM onder andere doordat meer verdachten in Nederland wonen, waardoor ze makkelijker geïdentificeerd konden worden. Veel veroordeelden kregen naast een taakstraf ook een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd.
Er kwamen in 2023 een stuk minder meldingen van bedreigingen binnen dan het jaar ervoor, 753 tegenover 1125. Daarvan werden er respectievelijk 578 en 889 als strafbare bedreiging bestempeld door het OM. Uiteindelijk leidde dat in 2023 dus tot 67 dagvaardingen. Het OM gaat ervan uit dat dit aantal nog stijgt, omdat er nog 83 onderzoeken lopen.
Van de 578 strafbare bedreigingen in 2023 kwamen er 175 uit landen waarmee Nederland geen rechtshulpverdrag heeft, wat kan betekenen dat de zaak wordt beëindigd door het ontbreken van verdere opsporingsmogelijkheden. Een andere reden om een zaak te beëindigen kan zijn dat het onderzoek niet heeft geleid tot een verdachte. In totaal werd vorig jaar aan 420 zaken geen vervolg gegeven.
Het totale aantal politici dat bedreigd wordt is vergelijkbaar met voorgaande jaren. De bedreigingen vinden veelal plaats via sociale media, maar ook via de telefoon, e-mail en post.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - NSC wil meer informatie van minister David van Weel van Asiel en Migratie en premier Dick Schoof over de strafbaarstelling van illegaliteit voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Pas daarna gaat de Tweede Kamerfractie weer in gesprek of ze voor of tegen gaan stemmen.
17 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer moet niet donderdag, maar op een later moment stemmen over de zogeheten Wet versterking regie volkshuisvesting. Dat stelt woningcorporatiekoepel Aedes, in navolging van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) die woensdag met een soortgelijke oproep kwam. Volgens de branchevereniging van woningcorporaties moet de Raad van State eerst beoordelen wat de gevolgen zijn van een wijzigingsvoorstel over statushouders dat dinsdag werd aangenomen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De stemming over de strenge asielwetten is uitgesteld van donderdagmiddag naar de late avond. Dat komt doordat SP'er Michiel van Nispen heeft aangevraagd om hier hoofdelijk over te stemmen, bevestigt hij na berichtgeving van RTL Nieuws. Het Kamerlid vindt het passend dat voor zulke ingrijpende wetten elk Kamerlid zich voor of tegen uitspreekt, in plaats van per partij te stemmen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Tientallen organisaties roepen de Tweede Kamer in een paginagrote advertentie in NRC op tegen de asielnoodmaatregelenwet te stemmen. Onder meer vakbond FNV, Vluchtelingenwerk Nederland, Amnesty International, de Landelijke Studentenvakbond, Dokters van de Wereld en religieuze organisaties hebben de oproep ondertekend.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) "doet een dringend beroep op de Tweede Kamer" om donderdag niet in te stemmen met de asielnoodmaatregelenwet. Een stemming over de zogeheten Wet Versterking regie volkshuisvesting moet uitgesteld worden, aldus VNG. Volgens de vereniging bevatten beide wetten amendementen "die juridisch onhoudbaar zijn en onwenselijke gevolgen hebben voor de uitvoering op lokaal niveau", zo wordt gesteld in een verklaring.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland gaat eenzijdig maatregelen nemen tegen Israël als Europa het daar later deze maand niet over eens wordt. Dat zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) woensdag in de Tweede Kamer. Hij blijft zich inzetten voor Europese actie omdat die veel effectiever is.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Teun Struycken van Rechtsbescherming (NSC) heeft het voorstel voor een nieuwe transgenderwet ingetrokken, meldt de demissionaire bewindsman in een brief. De wet was nog niet volledig door de Tweede Kamer behandeld. Maar een meerderheid heeft al meerdere keren verzocht om de wet in te trekken, in april voor het laatst. De wet zou het mensen makkelijker hebben gemaakt om het geslacht in een geboorteakte en paspoort te wijzigen.
21 uur geleden