Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Flinke stijging van mensen voor de rechter na bedreigen politici

Flinke stijging van mensen voor de rechter na bedreigen politici

DEN HAAG (ANP) - 67 mensen moesten vorig jaar voor de rechter verschijnen voor het bedreigen van politici, meldt het Openbaar Ministerie (OM). In 2022 ging het nog om 37 personen. De stijging komt volgens het OM onder andere doordat meer verdachten in Nederland wonen, waardoor ze makkelijker geïdentificeerd konden worden. Veel veroordeelden kregen naast een taakstraf ook een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd.

Er kwamen in 2023 een stuk minder meldingen van bedreigingen binnen dan het jaar ervoor, 753 tegenover 1125. Daarvan werden er respectievelijk 578 en 889 als strafbare bedreiging bestempeld door het OM. Uiteindelijk leidde dat in 2023 dus tot 67 dagvaardingen. Het OM gaat ervan uit dat dit aantal nog stijgt, omdat er nog 83 onderzoeken lopen.

Van de 578 strafbare bedreigingen in 2023 kwamen er 175 uit landen waarmee Nederland geen rechtshulpverdrag heeft, wat kan betekenen dat de zaak wordt beëindigd door het ontbreken van verdere opsporingsmogelijkheden. Een andere reden om een zaak te beëindigen kan zijn dat het onderzoek niet heeft geleid tot een verdachte. In totaal werd vorig jaar aan 420 zaken geen vervolg gegeven.

Het totale aantal politici dat bedreigd wordt is vergelijkbaar met voorgaande jaren. De bedreigingen vinden veelal plaats via sociale media, maar ook via de telefoon, e-mail en post.

Meer uit Politiek

Schoof benadrukt veiligheid voor alle politici na aanslag Trump

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft zondag contact gehad met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de aanslag op Donald Trump. De NCTV en de inlichtingendienst monitoren de situatie in Nederland en als er noodzakelijke maatregelen nodig zijn dan worden die genomen, zei Schoof zondagmiddag tegen verzamelde pers bij het ministerie van Algemene Zaken. "Wij moeten er met elkaar voor zorgen dat politici hun werk vrij, ongestoord en veilig kunnen doen."

13 uur geleden
SP-leider Dijk: politiek geweld is onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - In een korte verklaring op X spreekt SP-leider Jimmy Dijk zich uit tegen de aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. "Politiek geweld is onacceptabel", schrijft Dijk. Hij wenst Trump en de anderen die gewond zijn geraakt "een snel herstel" toe.

17 uur geleden
Baudet: godzijdank mislukte laffe aanslag op Trump

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet is opgelucht dat Donald Trump de aanval op hem tijdens een campagnebijeenkomst heeft overleefd. "Godzijdank mislukte deze laffe aanslag op president Trump." Volgens Baudet is het "de zoveelste daad van geweld richting rechtse, patriottische politici" en gaat "de demonisering alle perken te buiten".

17 uur geleden
Van der Plas: aanval op Trump mag niet gebagatelliseerd worden

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de aanval op Donald Trump "verschrikkelijk". Dat schrijft ze op X. "Fysiek mag hij dan "in orde" zijn, het is en blijft een moordaanslag." De BBB-leider vindt dat "een aanslag op iemands leven nooit mag worden gebagatelliseerd".

18 uur geleden
Bontenbal: aanslag Trump verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal heeft op X zijn afschuw uitgesproken over de aanval op Donald Trump. "Vreselijk", schrijft Bontenbal. "Geweld heeft geen plaats in een democratie."

18 uur geleden
Brekelmans: aanslag Trump zonder mitsen en maren veroordelen

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans vindt dat men de aanslag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die de oud-president overleefde, "zonder mitsen en maren, breed en krachtig" moet veroordelen. "De aanslag op Trump herinnert ons aan de zwartste bladzijden uit de Amerikaanse en onze democratie", schrijft hij op X.

18 uur geleden
Ouwehand: afschuwelijke aanslag op Trump en democratie

DEN HAAG (ANP) - Esther Ouwehand, partijleider van Partij voor de Dieren, spreekt op X van een "afschuwelijke aanslag op Donald Trump, en op de Amerikaanse democratie". Trump werd zaterdag beschoten tijdens een campagnebijeenkomst: hij raakte lichtgewond, de schutter en een toeschouwer kwamen om het leven.

18 uur geleden