
Flinke stijging bedrijfsfaillissementen verwacht door crisis
BREDA (ANP) - Door de coronacrisis gaan het komende anderhalf jaar bijna 8000 bedrijven in Nederland failliet, inclusief eenmanszaken. Dat verwacht kredietverzekeraar Coface. Dat komt neer op een stijging van het aantal bedrijfsfaillissementen met 36 procent, in vergelijking met de voorgaande periode van achttien maanden.
Coface stelt dat de versoepeling van de maatregelen tegen het coronavirus niet opweegt tegen de schadelijke impact van de quarantainemaatregelen op de wereldwijde economische groei. De onderneming zegt dat het uitblijven van snel herstel van de crisis te wijten is aan aanhoudende onzekerheid over het verloop van de pandemie, waardoor huishoudens de hand op de knip houden en bedrijven investeringen schrappen. Daarnaast kampen sommige sectoren met onherstelbare productieverliezen, met name in de dienstensector en bij grondstoffen voor brandstof. Steunmaatregelen van de overheid houden de schade enigszins beperkt, zegt Coface.
Naast Nederland krijgen ook andere belangrijke economieën te maken met een forse stijging van het aantal faillissementen zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Duitsland en Frankrijk. Dat geldt ook voor veel opkomende economieën zoals Brazilië en Turkije. Sectoren die met name hard geraakt worden zijn transport, auto-industrie, metaalsector, detailhandel, textielindustrie en kledinghandel, aldus Coface.
Coface verwacht dat de wereldeconomie dit jaar met 4,4 procent zal krimpen. Als een tweede golf van coronabesmettingen uitblijft kan dat volgend jaar weer zijn omgebogen naar een plus voor de mondiale economie van 5,1 procent.
Meer uit Financieel
BORN (ANP) - Medewerkers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen donderdag opnieuw 24 uur het werk neer. Dat hebben de vakbonden aangekondigd, die daarmee een beter sociaal plan willen afdwingen. Het is de zesde door de bonden uitgeroepen stakingsdag inmiddels.
5 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De acceptgiro is sinds deze donderdag niet meer in gebruik, na 46 jaar dienst te hebben gedaan. Betaaldienstverlener Currence kondigde in november 2021 al het afscheid van de acceptgiro aan. Currence stelde toen dat het aantal gebruikte acceptgiro's te laag is geworden om de betaalmethode nog langer te ondersteunen, terwijl de kosten te hoog zijn.
5 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De omzet in de zakelijke dienstverlening is in het eerste kwartaal met bijna 15 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die omzetgroei komt voor een groot deel door hogere prijzen. Inmiddels stijgt de omzet in die sector al twee jaar op rij met dubbele cijfers, aldus het CBS.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York eindigden aan het einde van de handelsdag op woensdag in het rood. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. Die vindt naar verwachting in de nacht van woensdag op donderdag plaats. Bij het uitblijven van een goedkeuring door het Congres dreigen de Verenigde Staten binnenkort zonder geld te komen zitten, wat grote chaos op financiële markten kan veroorzaken.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft ermee ingestemd om 30,8 miljoen dollar (omgerekend bijna 29 miljoen euro) te betalen om te schikken in twee privacyzaken. Die waren aangespannen door de Amerikaanse toezichthouder FTC. De ene zaak had betrekking op Ring-videodeurbellen, de andere op de slimme speaker van het bedrijf Alexa.
5 uur geledenHOUSTON (ANP/RTR) - Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak. Geen van de initiatiefvoorstellen, ingediend door het activistische beleggerscollectief Follow This, kreeg meer dan 36 procent van de stemmen.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op Beursplein 5 heeft de handelsdag woensdag met een verlies afgesloten. De algehele stemming op de Europese beursvloeren bleef terughoudend. Beleggers zijn vooral benieuwd of het Amerikaanse Congres de pas gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond zal goedkeuren. Vooral binnen de Amerikaanse Republikeinse partij lijkt het verzet toe te nemen tegen de deal, die naar verwachting vannacht in stemming wordt gebracht.
9 uur geleden