Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Flinke premie voor 'piekbelasters' in nieuwe stikstofregeling

Flinke premie voor 'piekbelasters' in nieuwe stikstofregeling

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat zo'n 3000 bedrijven die veel stikstof uitstoten, actief benaderen met een aanbod om te stoppen of flink te verduurzamen. Het bedrag dat zij kunnen krijgen bij uitkoop kan oplopen tot 120 procent van de waarde van hun bedrijf. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichten van het AD en De Telegraaf.

De regeling vloeit voort uit het advies van Johan Remkes, die afgelopen zomer als bemiddelaar optrad in het hoog opgelopen conflict tussen het kabinet en een groot deel van de landbouwsector. Remkes adviseerde onder meer binnen een jaar de uitstoot van de 500 tot 600 grootste zogenoemde piekbelasters aan te pakken.

De meeste piekbelasters zijn boerenbedrijven, maar er zijn ook industriële bedrijven bij. Om in aanmerking te komen voor een regeling hoeven bedrijven niet per se helemaal te stoppen, ook verregaande verduurzaming of verplaatsing naar een plek verder uit de buurt van kwetsbare natuur behoren tot de mogelijkheden.

Stikstofruimte opleveren

De regeling moet stikstofruimte opleveren om bedrijven te legaliseren die in de knel zijn gekomen door een uitspraak van de Raad van State in mei 2019. De hoogste bestuursrechter zette een streep door het vergunningenbeleid dat tot dan toe werd gevoerd. Daardoor hadden duizenden bedrijven ineens een vergunning nodig, terwijl dat eerder niet hoefde. Vrijgespeelde stikstofruimte kan ook helpen de vergunningverlening voor bouw- en infrastructuurprojecten vlot te trekken.

Voor de boerenactiegroepen Farmers Defence Force (FDF) en Agractie is vrijwilligheid het belangrijkste, zo laten ze weten. Voorman Bart Kemp van Agractie vertelt dat hij dinsdag een "constructief gesprek" heeft gevoerd met de betrokken ministers. Dat zijn Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof), Piet Adema (Landbouw) en Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat).

Wachten op uitwerking plannen

"Zowel qua proces als qua inhoud zijn slagen gemaakt en dat werd tijd", aldus Kemp in zijn eerste reactie. Hij is "op voorhand niet negatief" over de plannen, al is het wachten op de uitwerking. Wel is Kemp kritisch over de mogelijkheid dat het kabinet strengere milieu-eisen zal opleggen aan boeren die toch door willen. "We zijn mordicus tegen iedere vorm van dwang", benadrukt hij.

FDF zet vraagtekens bij de manier waarop wordt bepaald welke bedrijven een piekbelaster zijn. Volgens de actiegroep worden daar "kromme aannames" over gedaan.

Reactie milieugroep MOB

Johan Vollenbroek van milieugroep MOB noemt het "in principe goed" als het kabinet hiermee stappen zet om de veestapel te verkleinen. "De vraag is of het genoeg is." Een andere vraag is of deze aanpak op goedkeuring van de Europese Commissie kan rekenen, waarschuwt Vollenbroek. "Krijgen uitgekochte boeren een beroepsverbod? Want Brussel zal niet accepteren dat ze hier met veel geld worden uitgekocht en dan in Oost-Duitsland een grote boerderij kopen om verder te gaan."

Meer uit Politiek

Volt uit coalitie Maastricht, kan geen wethouder leveren

MAASTRICHT (ANP) - De coalitie in de gemeenteraad van Maastricht gaat per direct verder zonder Volt. Deze partij met twee zetels in de raad zag onlangs de eigen wethouder vertrekken naar een baan als lid van de Raad van Bestuur bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, maar slaagt er niet in haar op korte termijn te vervangen. Volt kan naar eigen zeggen pas eind maart 2024 een opvolger voor de vertrokken wethouder Anita Bastiaans leveren, maar dat zien de andere coalitiepartijen niet zitten.

6 uur geleden
Omtzigt: niet de bedoeling dat aantekeningen zichtbaar waren

DEN HAAG (ANP) - De aantekeningen waarmee NSC-voorman Pieter Omtzigt is gefotografeerd, had hij voorafgaand aan het gesprek met verkenner Ronald Plasterk al opgepend. Dat zegt Omtzigt op X, nadat media hadden bericht over de zichtbare notities. Dat ze te zien waren, "was niet de bedoeling", stelt Omtzigt.

9 uur geleden
Plasterk en Wilders spreken dinsdag Van der Plas, dan Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk heeft dinsdagochtend twee gesprekken gepland, eerst met PVV-leider Geert Wilders en Caroline van der Plas (BBB) en daarna met Wilders en VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz. Plasterk had al eerder aangegeven in "koppels" te willen praten met partijen over mogelijke regeringsdeelname.

10 uur geleden
Omtzigt laat zich in de kaart kijken op foto met papier onder arm

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt is na zijn gesprek met verkenner Ronald Plasterk op de foto gezet met een vel papier onder de arm waaruit kan worden opgemaakt dat hij regeren met de PVV echt niet ziet zitten. Het woord "ondergrens", is duidelijk te lezen, en daaronder staan de woorden: "niet in PVV/NSC/BBB".

10 uur geleden
Minister: toekomst van vernieuwende school Amsterdam onzeker

DEN HAAG (ANP) - Het is onzeker of een vernieuwende school in Amsterdam-Noord, die in 2018 was opgericht, nog lang open kan blijven. De kwaliteit van het onderwijs op Klein Amsterdam is slecht, er is geen plan om dat te verbeteren en bovendien zit het schoolbestuur in financiële problemen, laat onderwijsminister Mariëlle Paul weten. Ze meldt dat ze nadenkt over maatregelen.

11 uur geleden
Kaag op klimaattop: economische systeemverandering is nodig

DUBAI (ANP) - Als het om klimaatmaatregelen gaat, hebben ministers van Financiën vaak een cruciale rol, vindt demissionair minister Sigrid Kaag. Daarom is ze er zelf ook bij op de klimaattop in Dubai. De maandag stond in het teken van financiën. Kaag stelde dat de dag "moet gaan over systeemveranderingen".

11 uur geleden
Extra informatiepunten in bibliotheken voor vragen over toeslagen

DEN HAAG (ANP) - Mensen die hulp nodig hebben bij het aanvragen of wijzigen van hun toeslagen kunnen binnenkort bij vierhonderd informatiepunten in bibliotheken door het hele land terecht. Momenteel zijn er al 250 van die punten waar gratis hulp wordt aangeboden en daar komen er de komende periode dus 150 bij.

11 uur geleden