Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Flinke kritiek Kamer op aanpak crisis in de jeugdbescherming

Flinke kritiek Kamer op aanpak crisis in de jeugdbescherming

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft en houdt veel kritiek op de aanpak van de crisis in de jeugdbescherming. De problemen in deze sector stapelen zich op doordat er te weinig jeugdbeschermers zijn, waardoor de toch al hoge werkdruk verder oploopt en kinderen niet de juiste hulp of bescherming krijgen. Het gaat om kwetsbare kinderen dus de gevolgen zijn groot als dit misgaat, zo waarschuwden enkele partijen minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) en staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid).

Weerwind beseft de ernst van de problemen en ook de dreiging van stakingsacties die zijn aangekondigd, zei hij tijdens een debat, waar ongeveer tweehonderd jeugdbeschermers op afkwamen. De meesten waren in het zwart gekleed "omdat het code zwart is". Weerwind was niet in het zwart, maar "ik ben van binnen in het zwart gekleed", gaf hij aan.

Weerwind zei er alles aan te willen doen om stakingen te voorkomen. Hij werkt aan een "fundamentele verbeterslag" in de sector en hield de Kamer voor dat er al veel in gang is gezet. Zo is er 40 miljoen euro extra beschikbaar gesteld om meer jeugdbeschermers aan te trekken en 10 miljoen euro om zij-instromers te werven en te begeleiden zodat zij sneller aan het werk kunnen in de jeugdbescherming. "Nu al kunnen instellingen mensen aannemen van dit geld", aldus de minister. Landelijk gaat het volgens Weerwind om 240 vacatures.

Verschillende tarieven per gemeente

Weerwind wil net als de hele Tweede Kamer en de sector zelf dat het maximum aantal cliënten per jeugdbeschermer omlaaggaat en de tarieven voor het werk landelijk gelijkgetrokken worden. Nu verschillen de tarieven per gemeente, die sinds 2015 de jeugdzorg aansturen, en worden tarieven niet altijd geïndexeerd. Doordat de jeugdzorg en -bescherming een gedecentraliseerd stelsel zijn geworden, heeft Weerwind als minister niet de bevoegdheid om hier in te grijpen. Hij praat wel met de gemeenten hierover. Vooral PvdA, GroenLinks en SP vinden dat onvoldoende en willen dat hij de regie wel naar zich toetrekt.

De minister wees erop dat er tal van experimenten en proeftuinen in de steden en regio's in gang zijn gezet waar nieuwe werkmethoden worden uitgeprobeerd. Die zijn erop gericht om onder meer de administratieve rompslomp te verminderen waar jeugdbeschermers veel tijd aan kwijt zijn. Bij goede ervaringen, kunnen die werkwijzen wat hem betreft snel landelijk worden ingevoerd.

Het debat werd halverwege opgeschort omdat er te weinig tijd was en zal op 1 december worden hervat.

Meer uit Politiek

Kamminga (VVD) ziet af van kandidatuur voorzitterschap Kamer

DEN HAAG (ANP) - VVD-Kamerlid Roelien Kamminga gaat zich niet kandideren voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Dat bevestigt Kamminga, na berichtgeving door Nieuwsuur. Tot nu toe hebben twee kandidaten zich voor het voorzitterschap gemeld. Het gaat om Tom van der Lee (GroenLinks-PvdA) en Martin Bosma van de PVV.

10 uur geleden
PVV-Kamerlid Martin Bosma wil ook Kamervoorzitter worden

DEN HAAG (ANP) - PVV-Kamerlid Martin Bosma doet (opnieuw) een gooi naar het voorzitterschap van de Tweede Kamer. PVV-leider Geert Wilders meldt op X dat Bosma een brief naar de Kamer heeft gestuurd waarin het Kamerlid zijn kandidatuur motiveert. Eerder al meldde Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA zich als kandidaat. De Tweede Kamer kiest donderdag een nieuwe voorzitter.

20 uur geleden
SP-Kamerleden: Marijnissen voelde te weinig draagvlak in bestuur

DEN HAAG (ANP) - Lilian Marijnissen heeft tijdens de laatste vergadering van het SP-partijbestuur "te weinig draagvlak geproefd" om door te gaan als partijleider, zegt SP-Kamerlid Bart van Kent. Hij was vrijdagavond bij die vergadering aanwezig, waarbij volgens Van Kent bestuursleden hun twijfels uitten over het functioneren van Marijnissen. Wat Van Kent betreft, had Marijnissen niet op hoeven te stappen. "Maar ik begrijp dat ze met te weinig draagvlak niet verder kan."

1 dag geleden
Partijvoorzitter SP: heel verdrietig dat Lilian vertrekt

DEN HAAG (ANP) - SP-partijvoorzitter Jannie Visscher vindt het "heel verdrietig" dat Lilian Marijnissen uit de Kamer vertrekt. "Ze heeft onwijs veel betekend voor de fractie, de partij en onze idealen", zegt Visscher tegen het ANP. "Het is jammer dat ze dit besluit heeft genomen."

1 dag geleden
Rutte: met vertrek Marijnissen gaat bevlogen politicus verloren

DEN HAAG (ANP) - Met het vertrek van SP-partijleider Lilian 430546673 hebben Den Haag en Nederland een "bevlogen, betrokken en betrouwbaar politicus" verloren, zo reageert Mark Rutte op X. "Ondanks onze inhoudelijke verschillen, hebben we altijd goed kunnen samenwerken en ik waardeer haar enorm."

1 dag geleden
SP-partijleider Lilian Marijnissen stapt op

DEN HAAG (ANP) - SP-partijleider Lilian Marijnissen stapt op, meldt ze op X. Na opnieuw verloren verkiezingen heeft de partij een "nieuwe gezicht nodig", merkt ze. "Daarom treed ik terug als fractievoorzitter en Kamerlid van de SP".

1 dag geleden
Van Huffelen verheugd over Europees akkoord AI

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen is "ontzettend blij" met een Europees akkoord over kunstmatige intelligentie (AI). Dat zegt Van Huffelen in eerste reactie op het voorlopige akkoord van de EU-landen en het Europees Parlement over regels voor AI. "Maar dit ontslaat ons niet van de verplichting om te blijven kijken naar de kansen en risico's van inzet van AI-technologie en de handhaving van de regels", voegt Van Huffelen daaraan toe.

1 dag geleden