
Flinke kritiek Kamer op aanpak crisis in de jeugdbescherming
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft en houdt veel kritiek op de aanpak van de crisis in de jeugdbescherming. De problemen in deze sector stapelen zich op doordat er te weinig jeugdbeschermers zijn, waardoor de toch al hoge werkdruk verder oploopt en kinderen niet de juiste hulp of bescherming krijgen. Het gaat om kwetsbare kinderen dus de gevolgen zijn groot als dit misgaat, zo waarschuwden enkele partijen minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) en staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid).
Weerwind beseft de ernst van de problemen en ook de dreiging van stakingsacties die zijn aangekondigd, zei hij tijdens een debat, waar ongeveer tweehonderd jeugdbeschermers op afkwamen. De meesten waren in het zwart gekleed "omdat het code zwart is". Weerwind was niet in het zwart, maar "ik ben van binnen in het zwart gekleed", gaf hij aan.
Weerwind zei er alles aan te willen doen om stakingen te voorkomen. Hij werkt aan een "fundamentele verbeterslag" in de sector en hield de Kamer voor dat er al veel in gang is gezet. Zo is er 40 miljoen euro extra beschikbaar gesteld om meer jeugdbeschermers aan te trekken en 10 miljoen euro om zij-instromers te werven en te begeleiden zodat zij sneller aan het werk kunnen in de jeugdbescherming. "Nu al kunnen instellingen mensen aannemen van dit geld", aldus de minister. Landelijk gaat het volgens Weerwind om 240 vacatures.
Verschillende tarieven per gemeente
Weerwind wil net als de hele Tweede Kamer en de sector zelf dat het maximum aantal cliënten per jeugdbeschermer omlaaggaat en de tarieven voor het werk landelijk gelijkgetrokken worden. Nu verschillen de tarieven per gemeente, die sinds 2015 de jeugdzorg aansturen, en worden tarieven niet altijd geïndexeerd. Doordat de jeugdzorg en -bescherming een gedecentraliseerd stelsel zijn geworden, heeft Weerwind als minister niet de bevoegdheid om hier in te grijpen. Hij praat wel met de gemeenten hierover. Vooral PvdA, GroenLinks en SP vinden dat onvoldoende en willen dat hij de regie wel naar zich toetrekt.
De minister wees erop dat er tal van experimenten en proeftuinen in de steden en regio's in gang zijn gezet waar nieuwe werkmethoden worden uitgeprobeerd. Die zijn erop gericht om onder meer de administratieve rompslomp te verminderen waar jeugdbeschermers veel tijd aan kwijt zijn. Bij goede ervaringen, kunnen die werkwijzen wat hem betreft snel landelijk worden ingevoerd.
Het debat werd halverwege opgeschort omdat er te weinig tijd was en zal op 1 december worden hervat.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - NSC wil strengere normen voor de veehouderij in gebieden waar waterkwaliteit en biodiversiteit onder druk staan. Voor het grootste deel van het land komt er een soepelere norm van ongeveer drie dieren per hectare. Veruit de meeste boeren voldoen daar al aan. Veehouders op plekken waar minder dieren kunnen worden gehouden, krijgen een vergoeding.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een tijdelijke wet die maatregelen mogelijk maakt tegen mensen die in verband worden gebracht met terrorisme, moet permanent worden. Justitieminister David van Weel (VVD) wil dat regelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat terwijl de wet volgens een evaluatie niet nodig is.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zanger Douwe Bob ziet geen meerwaarde in het koffiedrinken met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zijn management had eerder al via e-mail contact gezocht met de partijleider, met het verzoek haar uitlatingen op sociale media te nuanceren.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat het beleid dat de handel met Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moet ontmoedigen "tegen het licht houden". Staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) wil het "actiever formuleren" gezien de ernstige situatie in de bezette gebieden, zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De afspraken over verduurzaming van Shell en BP met het kabinet gaan niet door. Dat hebben minister Sophie Hermans (Klimaat) en staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu), beiden VVD, gemeld aan de Tweede Kamer. Beide brandstofbedrijven hadden al eerste stappen gezet richting afspraken om jaarlijks in totaal miljoenen tonnen CO2 te besparen.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als de Tweede Kamer nader onderzoek wil naar het lekken over de zaak rond oud-voorzitter Khadija Arib, dan is het aan Kamerleden zelf om daartoe het initiatief te nemen. Dat heeft Kamervoorzitter Martin Bosma gezegd in een debat. "Het presidium heeft daar geen enkele mening over", herhaalde hij meerdere keren. Hij bood aan de opties op een rijtje te zetten, voordat de Kamer direct na het zomerreces opnieuw over de kwestie debatteert.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dick Schoof hoopt dat de Tweede Kamer deze week instemt met de wetten over een tweestatusstelsel en andere strenge asielmaatregelen. Deze wetten zijn "heel belangrijk" voor het asielbeleid en dat is een van de hoofdonderwerpen in de verkiezingen waaruit dit kabinet is voortgekomen, lichtte de demissionaire premier maandag toe.
19 uur geleden