Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Flinke kabinetsdelegatie praat in Groningen over toekomst regio

Flinke kabinetsdelegatie praat in Groningen over toekomst regio

DEN HAAG (ANP) - Maar liefst acht bewindspersonen, onder wie premier Mark Rutte en staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw), praten dinsdagavond met Groningse bestuurders over onder meer het toekomstperspectief van het aardbevingsgebied. De kabinetsleden gaan ook in gesprek over de 'ereschuld' waar de parlementaire enquêtecommissie van spreekt.

Ook staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) en ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting), Carola Schouten (Armoedebeleid), Hanke Bruins-Slot (Binnenlandse Zaken), Micky Adriaansens (Economische Zaken) en Karien van Gennip (Sociale Zaken) zijn aanwezig bij het gesprek. Het kabinet werkt momenteel aan een reactie op de parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen en de aardbevingsproblematiek als gevolg daarvan.

Groningse bestuurders eisten eerder al 30 miljard euro aan investeringen over een lange periode. Namens de regio schuiven onder andere commissaris van de Koning René Paas en voorzitter Johan Remkes van het Nationaal Programma Groningen aan bij het gesprek. Ook burgemeester Koen Schuiling van de stad Groningen is aanwezig.

Kabinetsreactie

Het verantwoordelijke ministerie van Economische Zaken benadrukt dat het gaat om een van de gesprekken die het kabinet voert met de regio in de aanloop naar de kabinetsreactie op het enquêterapport. Toch is het ongebruikelijk dat zo'n grote delegatie van het kabinet aanwezig is bij een dergelijk gesprek.

Volgende maand komt het kabinet waarschijnlijk met een reactie op het snoeiharde verslag van de enquêtecommissie. Behalve versnelling en versimpeling van de afhandeling van aardbevingsschade en versterking van huizen, zal het kabinet met plannen moeten komen om de ereschuld aan Groningen in te lossen. Ook moet er meer perspectief komen voor de regio, en moet er worden geïnvesteerd in de leefomgeving. Daar werkt het kabinet intussen achter de schermen aan in de aanloop naar de voorjaarsnota, waarin het kabinet wijzigingen op de begroting aankondigt.

Vorige week sprak de Tweede Kamer met de enquêtecommissie over haar verslag, waarin de commissie oordeelt dat de belangen van Groningers jarenlang ondergeschikt zijn gemaakt aan de gaswinning. Partijen uitten zich uiterst kritisch over het handelen van het kabinet en de oliemaatschappijen in het Groningse gasdossier. Een ruime meerderheid omarmt de stevige conclusies van de commissie. Na de meivakantie van het parlement zal de Kamer in debat gaan met het kabinet, en zal het kabinet met zijn eigen reactie komen.

Meer uit Politiek

PVV en VVD dringen aan op privatisering Nederlandse Loterij

DEN HAAG (ANP) - De regeringspartijen PVV en VVD nemen er geen genoegen mee dat het kabinet de Nederlandse Loterij in overheidshanden wil houden. Staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Financiën, NSC) liet vorige week weten dat privatisering nu niet haalbaar is, een besluit dat volgens deze partijen "veel vragen" oproept.

18 uur geleden
Veldkamp geschokt om gedode Israëlische ambassademedewerkers

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken veroordeelt de schietpartij in de Amerikaanse hoofdstad Washington, waarbij twee Israëlische ambassademedewerkers zijn gedood. De NSC-bewindsman zegt geschokt te zijn door de aanval en hij steunt de Verenigde Staten in het onderzoek.

19 uur geleden
Veldkamp wil met China werken aan klimaatopgave en vrouwenrechten

BEIJING (ANP/RTR) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft tegen zijn Chinese collega Wang Yi gezegd dat Nederland en de Europese Unie met China willen werken aan "de grote wereldwijde opgaven". De NSC-minister hoopt zijn bezoek te gebruiken om met China te praten over onder meer de klimaatopgave, de energietransitie en vrouwenrechten. Veldkamp zei ook dat premier Dick Schoof later dit jaar nog naar China wil.

19 uur geleden
Paul: niet voldoen aan EU-norm toegankelijkheid scholen is keuze

DEN HAAG (ANP) - Het is volgens staatssecretaris Mariëlle Paul (basis- en voortgezet onderwijs) een politieke keuze om geen geld vrij te maken om te voldoen aan Europese normen voor de toegankelijkheid van scholen. In een debat zei ze dat daar geen geld voor is en op een vraag van Lisa Westerveld van GroenLinks-PvdA bevestigde Paul (VVD) dat ze wel middelen vrij kan maken, maar ervoor kiest dat niet te doen.

1 dag geleden
Paul denkt aan strengere leerplicht rond levensopvattingen

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Mariëlle Paul (basis- en voortgezet onderwijs) overweegt om de vrijstelling van de leerplicht in te trekken voor kinderen van wie de ouders vinden dat er geen scholen in de buurt zijn die bij hun levensopvatting passen. Nu het Openbaar Ministerie niet meer gaat handhaven op kinderen die zonder vrijstelling thuiszitten, denkt Paul aan het aanscherpen van de regels.

1 dag geleden
Agema botst hard met Kamer en PVV over commercialisering in zorg

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Fleur Agema is hard gebotst met de Tweede Kamer, omdat zij volgens de meeste partijen de "doorgeschoten commercialisering in de zorgsector" niet wil stoppen. Onder aanvoering van haar eigen partij PVV wil een meerderheid dat investeerders die uit zijn op snelle winsten worden verbannen uit de zorg. De Kamer heeft al meerdere moties aangenomen die het kabinet oproepen deze zogeheten private equity (PE) te verbieden.

1 dag geleden
NSC: genoeg compensatie 'voorwaarde' voor huurbevriezing

DEN HAAG (ANP) - Compensatie voor woningcorporaties is voor NSC een "voorwaarde" om een huurbevriezing voor twee jaar te steunen. Dat heeft NSC-Kamerlid Merlien Welzijn gezegd in een debat over volkshuisvesting. Die compensatie moet er zo uitzien dat het doel blijft staan om jaarlijks 100.000 woningen te bouwen, waarvan ongeveer een derde sociale huur, aldus Welzijn.

1 dag geleden