Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Flinke daling overslag Amsterdamse haven

Flinke daling overslag Amsterdamse haven

AMSTERDAM (ANP) - De overslag in de Amsterdamse haven is flink gedaald door de coronacrisis en door de energietransitie. Dat meldt het havenbedrijf van Amsterdam, Port of Amsterdam. In 2020 werd er 74,3 miljoen ton overgeslagen. Dat is 14 procent minder dan de 86,9 miljoen ton van het jaar ervoor. Met name de afname van de overslag in kolen zorgde voor de neergang.

Door de overstap op duurzamere energie daalde de overslag van kolen met ruim de helft, van ruim 15,6 miljoen ton in 2019 naar 7,5 miljoen ton in 2020. De daling kwam door de sluiting van de Hemwegcentrale in december 2019, de grotere beschikbaarheid aan duurzame energiebronnen en de lage gasprijs die kolen duurder maakte, aldus het havenbedrijf.

Door de coronacrisis stokte vanaf half maart de reisbewegingen, waardoor wereldwijd minder vraag was naar brandstoffen voor transport. De overslag van geraffineerde olieproducten zoals diesel en benzine daalde in 2020 met 7 procent naar 46,6 miljoen ton tegenover 50 miljoen ton in 2019. Ook daalde het goederentransport het afgelopen jaar. Vervoer van vrachtwagens via schepen daalde met bijna een kwart ten opzichte van 2019, containerlading daalde met 13 procent.

De totale overslag voor de havens in het Noordzeekanaal (Beverwijk, IJmuiden, Zaanstad en Amsterdam) was in 2020 ongeveer 91 miljoen ton. Het jaar ervoor was dat 105 miljoen ton. In IJmuiden daalde de overslag met 4 procent, in Beverwijk met ruim een kwart. In Zaanstad steeg de overslag juist licht.

Ook het aantal zeecruiseschepen daalde drastisch: van 117 in 2019 naar nul in de zomermaanden. Wel kwamen nog 195 riviercruiseschepen de Amsterdamse haven binnen toen de coronamaatregelen in de zomer tijdelijk versoepeld waren. Een jaar eerder waren er dat nog 2282.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 1 maand geleden
geen probleem--dat is wereldwijd zo.

Meer uit Financieel

Estafettestaking metaalsector krijgt vervolg bij Damen en Fokker

UTRECHT (ANP) - Medewerkers in de metaalsector geven de estafettestaking vanaf woensdag een vervolg bij onder meer scheepsbouwer Damen en bij Fokker. Volgens de vakbonden is het de zevende week waarin werknemers het werk neerleggen in hun roep om betere arbeidsvoorwaarden. Voor het eerst leggen de medewerkers het werk neer voor 48 uur in plaats van 24 uur.

17 minuten geleden
Oliehandelaren verwachten dat OPEC productie opvoert

WENEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Een groot deel van de oliewereld is het erover eens dat de productie van het aantal vaten moet worden opgeschroefd, meldt persbureau Bloomberg. De olieprijzen zijn terug op het niveau van voor de coronapandemie en de wereldwijde voorraad daalt in het hoogste tempo in twintig jaar. Daar komt bij dat olieraffinaderijen in de Amerikaanse staat Texas door ijzige kou stil hebben gelegen.

44 minuten geleden
'Brits overheidstekort niet zomaar opgelost'

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse regering gaat niet proberen om het begrotingstekort van de ene op de andere dag op te lossen. Dat heeft de Britse minister van Financiƫn Rishi Sunak gezegd in een interview met Sky News. Naar verwachting zal de begrotingsverklaring die hij komende woensdag presenteert nog meer grote leningen omvatten om de economie door de coronacrisis te loodsen.

1 uur geleden
Suriname neemt nieuwe maatregelen om munt te stabiliseren

PARAMARIBO (ANP) - In een nieuwe poging de Surinaamse munt te stabiliseren, kiest de regering voor een zwevende in plaats van een vaste wisselkoers tegen de Amerikaanse dollar. Dit heeft Maurice Roemer van de Centrale Bank van Suriname, zaterdag op een persconferentie in Paramaribo bekendgemaakt. Een stabiele munt is voor zowel bedrijven als burgers belangrijk omdat het planning en budgettering makkelijker maakt.

19 uur geleden
Superbelegger Buffett profiteert van Apple en verzekeraars

OMAHA (ANP) - Berkshire Hathaway, de investeringsmaatschappij van de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett, heeft het slotkwartaal van 2020 uitstekend gepresteerd. De onderneming boekte een fors hoger resultaat, geholpen door de rendementen op aandelen als die van techconcern Apple. Daarnaast presteerde de verzekeringsportefeuille van Berkshire naar behoren.

1 dag geleden
Beursgang WeWork stap dichterbij na regeling met oud-topman

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - De beursgang van verhuurder van kantoorruimte WeWork is weer een stap dichterbij. Voormalig topman Adam Neumann ging akkoord met een schikkingsvoorstel waarbij hij de helft van het uiteindelijke bedrag krijgt uitgekeerd. Daarmee komt een einde aan de voortslepende juridische strijd tussen investeerder SoftBank en Neumann.

1 dag geleden
Olieraffinaderijen Texas haasten zich met herstart na vrieskou

HOUSTON (ANP) - Olieraffinaderijen in de Amerikaanse staat Texas maken haast met het weer opstarten van de activiteiten, nadat deze eerder door de ijzige kou stil kwamen te liggen. De olieproducenten hopen te kunnen profiteren van de hoogste marges voor het omzetten van ruwe olie naar brandstoffen in een jaar tijd.

1 dag geleden