Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Flinke daling aantal pintransacties door coronavirus

Flinke daling aantal pintransacties door coronavirus

AMSTERDAM (ANP) - Door de coronapandemie wordt er flink minder gepind in Nederland. Volgens cijfers van het economisch bureau van ING lag het aantal pintransacties vrijdag bijna een kwart lager dan een jaar eerder. De terugval komt met name door de tijdelijke sluiting van veel publieke plekken, zoals restaurants, cafés, bioscopen en sportclubs.

Vooral in de vrijetijdsbestedingsbranche en in kleding- en schoenenzaken werd fors minder met de pinpas afgerekend, met minnen van respectievelijk 83 en 72 procent. Doordat veel mensen dicht bij hun eigen huis blijven, merkte ING ook een flinke daling (min 46 procent) in het aantal pintransacties in het vervoer.

Op andere plekken werd juist vaker gepind. In speelgoedwinkels vonden afgelopen vrijdag 10 procent meer pinbetalingen plaats. Nu veel kinderen thuiszitten, vinden artikelen uit deze winkels kennelijk veel aftrek, constateert ING. Supermarkten (plus 5 procent) en doe-het-zelfzaken (plus 2 procent) zagen ook meer pintransacties.

Actuele consumentenbestedingen

ING baseert zich op geanonimiseerde data van pintransacties van particuliere ING-klanten. Het verloop van deze transacties geeft volgens de bank een goed beeld van de actuele consumentenbestedingen. Dat kan helpen bij het duiden van de impact van het coronavirus op de verschillende sectoren van de Nederlandse economie, denken economen van het financiële concern.

Eerder, rondom de eerste aanscherping van de coronamaatregelen op 12 maart, merkte ING nog dat er even ongeveer 10 procent meer werd gepind in Nederland. Dat kwam vooral doordat consumenten toen extra vaak pinbetalingen deden in supermarkten, waar massaal werd gehamsterd.

Meer uit Financieel

EU-akkoord strengere regels online financiële dienstverlening

BRUSSEL (ANP) - De EU-lidstaten en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe wetgeving die consumenten beter beschermt bij het online of per telefoon afsluiten van financiële contracten, zoals een verzekering of lening. De strengere regels voor banken, verzekeraars, pensioenfondsen en andere financiële dienstverleners moeten consumenten beschermen tegen bijvoorbeeld overhaaste aankopen en onvolledige informatie.

3 minuten geleden
Hoge energiekosten stuwen vraag elektrische apparaten met A-label

ZOETERMEER (ANP) - Consumenten hebben vorig jaar meer geïnvesteerd in de verduurzaming van huishoudelijke apparaten door de stijgende energiekosten. Zo was er afgelopen jaar meer vraag naar A-label elektrische huishoudelijke apparaten en werd er flink geïnvesteerd in inbouwkookplaten, meldt brancheorganisatie APPLiA Nederland op basis van de cijfers over 2022.

7 minuten geleden
Concern achter Guinness en Baileys bezorgd over watertekorten

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Britse drankenconcern Diageo, producent van merken als Johnnie Walker, Smirnoff, Guinness en Baileys, is bezorgd dat klimaatverandering tot watertekorten kan leiden, waardoor de eigen productie gehinderd wordt.

36 minuten geleden
Chipbedrijf Besi onderaan in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging woensdag licht omlaag onder aanvoering van Besi. Beleggers waren niet onder de indruk van de presentatie die het chipbedrijf woensdag hield tijdens zijn investeerdersdag en stuurden het aandeel 6 procent omlaag.

1 uur geleden
Zara-moeder voert winst op door grotere winkels en hogere prijzen

A CORUÑA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het moederbedrijf van kledingketen Zara heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar de winst opgevoerd. Inditex, dat ook achter merken als Bershka, Massimo Dutti en Stradivarius zit, verhoogde de prijzen voor zijn kleding. Maar het Spaanse modeconcern bespaarde ook op de kosten door zich op minder, maar grotere winkels te concentreren. Daardoor gingen de kosten per verkocht kledingstuk omlaag.

2 uur geleden
Uber opent nieuw hoofdkantoor in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Taxi-app Uber heeft woensdag zijn nieuwe hoofdkantoor geopend in het Tripolis Park, in Amsterdam-Zuid. Het Amerikaanse bedrijf heeft daar nu meer dan duizend werknemers en er is ruimte voor nog eens duizend medewerkers in het gebouw.

2 uur geleden
Aandacht voor Chinese export en centrale banken op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de Chinese export, die een scherpe daling liet zien. Ook blijven de markten vooral in de greep van de rentebesluiten van de Amerikaanse en Europese centrale banken, die volgende week op het programma staan.

2 uur geleden