Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Flinke daling aandeel lokale partijen op stembiljet grote steden

Flinke daling aandeel lokale partijen op stembiljet grote steden

DEN HAAG (ANP) - Het aantal lokale partijen dat meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen in de grote steden lijkt op zijn retour. In de tien grootste gemeenten in Nederland is het aandeel lokale lijsten sinds 2014 sterk gedaald. Lag dat destijds op 53 procent, dit jaar is slechts een op de drie lijsten lokaal. Dat blijkt uit een analyse van ANP/LocalFocus van de kieslijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2010, 2014, 2018 en 2022. Herindelingsverkiezingen zijn hierbij buiten beschouwing gelaten.

Opvallend is dat de vijf grootste gemeenten, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven, nog minder lokaal georiënteerd zijn. Het percentage lokale partijen dat meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen, waaronder ook de afsplitsingen en combinaties van landelijke fracties vallen, is in die steden sinds 2010 niet zo laag geweest. Een verklaring voor deze afname is volgens Julien van Ostaaijen, onderzoeker van Tilburg University, moeilijk te geven. "Maar het kan zijn dat doordat er in die gemeenten zoveel landelijke partijen meedoen, zij als het ware de wind uit de zeilen halen van lokale partijen. Het aanbod is al zo groot, dat mensen wellicht minder de behoefte voelen zelf een partij op te richten. Ze kunnen zich al vinden in het huidige aanbod."

In kleinere gemeenten is het beeld anders. Daar is het aandeel lokale partijen dat meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen over de jaren heen stabieler. In de tien kleinste gemeenten bijvoorbeeld, ligt het percentage sinds 2010 tussen de 50 en 60 procent. Landelijk is het aantal lokale partijen dit jaar iets toegenomen ten opzichte van vorige verkiezingen. Ging het in 2018 nog om gemiddeld 38,2 procent van het totale aantal kieslijsten, deze keer is dat licht gestegen naar 39,1 procent. In de jaren daarvoor ging het om gemiddeld 33,3 procent (2010) en 37,4 procent (2014).

De sterke toename tussen 2010 en 2014 van het percentage lokale partijen is mogelijk te verklaren door het aantreden van Rutte II in 2012. Dat stelt Gerrit Voerman, hoogleraar Ontwikkeling en functioneren van het Nederlandse en Europese partijstelsel bij de Rijksuniversiteit Groningen. "In dat jaar werd de decentralisatie van bijvoorbeeld de jeugdzorg aangekondigd in het regeerakkoord en kregen gemeenten meer te zeggen", zegt Voerman. "Het is mogelijk dat dat een stimulans voor mensen is geweest om met een lokale partij uit te komen."

Aan de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart doen 334 van de 345 gemeenten mee. In elf gemeenten wordt dus nu niet gestemd. In acht daarvan zijn vanwege herindelingen in de afgelopen jaren al raadsverkiezingen geweest, en in drie gemeenten volgt de stembusgang vanwege een fusie op een later moment.

Meer uit Politiek

Nieuwe defensieminister: Oekraïne 'op dezelfde wijze' steunen

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de beoogde nieuwe minister van Defensie Ruben Brekelmans ligt, blijft Nederland voortrekker op het gebied van steun aan Oekraïne. Brekelmans (VVD) zegt na zijn gesprek met de formateur en beoogd premier dat hij ervan uitgaat dat het toekomstige kabinet de steun op "militair, financieel en diplomatiek" vlak "op dezelfde wijze" zal voortzetten.

19 uur geleden
Ook Orbán lijkt Rutte als NAVO-chef te accepteren

BRUSSEL (ANP) - De kans dat demissionair premier Mark Rutte de nieuwe NAVO-baas wordt, is weer toegenomen nu de Hongaarse premier Viktor Orbán en Rutte een goed gesprek hebben gehad voor aanvang van de EU-top over Europese topposities.

20 uur geleden
Kabinet-Schoof staat dinsdag 2 juli op het bordes

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet wordt op 2 juli beëdigd. Die dinsdagochtend staat de ministersploeg op het bordes, aldus beoogd premier Dick Schoof. "Dat staat nu vast." De bordesscène wordt niet op maandag 1 juli gehouden, omdat dan Keti Koti wordt gevierd, ter gelegenheid van de afschaffing van de slavernij.

20 uur geleden
Hertellingen leveren Wilders zelf tientallen extra stemmen op

DEN HAAG (ANP) - Weer hebben een paar gemeenten de uitslag van de verkiezingen voor het Europees Parlement aangepast. Dat deden ze nadat ze de stemmen opnieuw hadden geteld op verzoek van de Kiesraad. Onder meer in Amsterdam en Den Haag is de eindstand veranderd. Dit pakt vooral gunstig uit voor Geert Wilders zelf, lijstduwer van de PVV. Hij kreeg meer voorkeurstemmen.

21 uur geleden
Kabinet ook verrast door Oostenrijkse steun natuurherstelwet

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is "verrast" door het besluit van Oostenrijk om voor de Europese natuurherstelwet te stemmen, laat demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) aan de Tweede Kamer weten. Het betekent volgens haar onder meer dat Nederland over twee jaar een nationaal natuurherstelplan bij de Europese Commissie moet inleveren.

22 uur geleden
Slowakije is 'nog altijd' in bespreking over NAVO-baan Rutte

BRUSSEL (ANP) - Slowakije is er nog altijd niet uit of het demissionair premier Mark Rutte als nieuwe NAVO-topman wil. "We zijn daarover nog steeds in bespreking", zegt president Peter Pellegrini.

22 uur geleden
Aanstaand vicepremier Agema (PVV) dankbaar voor vertrouwen

DEN HAAG (ANP) - PVV-kopstuk Fleur Agema, die uiteindelijk vicepremier wordt namens de partij van Geert Wilders, vindt het een bijzonder moment dat zij straks op het bordes staat. "Ik ben heel erg dankbaar voor het in mij gestelde vertrouwen." Agema is dit weekend naar voren geschoven als beoogd vicepremier nadat de kandidatuur van partijgenoot Gidi Markuszower werd teruggetrokken.

23 uur geleden