Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Flinke bosbrand hindert deelnemers zonnerace op eerste dag

Flinke bosbrand hindert deelnemers zonnerace op eerste dag

ELLIOTT (ANP) - De deelnemers aan World Solar Challenge, het wereldkampioenschap zonneracen, kregen op de eerste officiële racedag te maken met een flinke bosbrand langs het parcours. De rit van zondag hoefde desondanks niet stilgelegd te worden.

"Heel heftig om van zo dichtbij mee te maken." De bestuurder van de Delftse auto, Ben Onland spreekt van een indrukwekkende ervaring: "We zien wel vaker rook onderweg, maar nu was het wel erg veel. We zagen de rook al van een paar kilometer afstand. Hierdoor werd mijn zicht steeds slechter. In de verte zag ik opeens ook echt vlammen."

Regerend wereldkampioen België gaat na de eerste etappe van 632 kilometer aan de leiding, gevolgd door de auto van het team van de Delftse studenten. Als derde kwam de auto van de Universiteit Twente aan in etappeplaats Dunmarra.

Dertig teams

Team Twente kijkt terug op een "boven verwachting goede racedag". De auto ging als elfde van start en wist onderweg vele concurrenten te passeren. "Het plan was zo snel mogelijk aansluiting te zoeken bij de top, maar dat we als derde de dag zouden afsluiten hadden we niet verwacht", aldus raceleider Kirsten Bouwman.

De 3000 kilometer lange World Solar Challenge voert van Darwin in het noorden van Australië naar Adelaide in het zuiden. Studententeams van over de hele wereld strijden met zelfgebouwde zonneauto's, met als doel om de ontwikkeling van zonne-energietechnologie en duurzame mobiliteit te bevorderen.

De wedstrijd wordt elke twee jaar in Australië gehouden. Dit jaar doen dertig teams mee, waaronder drie Nederlandse.

Meer uit Binnenland

Opnieuw serval weggelopen in Helmondse wijk Houtdonk

HELMOND (ANP) - In de Helmondse wijk Houtdonk is in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw een serval weggelopen. De politie waarschuwde inwoners van de Brabantse plaats via Burgernet om hun honden en katten binnen of aangelijnd te houden. In november ontsnapte in dezelfde wijk ook al een serval. Die keerde na enkele dagen uit zichzelf terug. "Het lijkt erop dat het hetzelfde dier is", zegt een woordvoerder van de politie.

6 minuten geleden
Schiphol ziet veel passagiers vroeger komen na computerstoring

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol ziet zaterdagochtend veel passagiers vroeger naar de luchthaven komen, na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag. Dat is volgens Schiphol begrijpelijk, maar niet noodzakelijk en kan tot extra drukte leiden wanneer die reizigers samenkomen met passagiers die op het geadviseerde tijdstip arriveren.

36 minuten geleden
Man (24) aangehouden voor brandstichting op camping Zwarte Cross

LICHTENVOORDE (ANP) - De politie heeft een 24-jarige man aangehouden op verdenking van brandstichting op de camping van festival Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Daar brandden vrijdagavond drie caravans uit. "Door adequaat handelen van campingbezoekers, medewerkers van het festival en hulpdiensten werd erger voorkomen", aldus de politie zaterdag.

38 minuten geleden
Warmste periode van het jaar is dit jaar licht wisselvallig

HOUTEN (ANP) - De periode van 20 juli tot en met 21 augustus, ook wel bekend als de hondsdagen, verloopt dit jaar anders dan gebruikelijk en is licht wisselvallig. Wat normaal gesproken de warmste periode van het jaar is, brengt volgens Weeronline nu waarden tussen 21 graden in het noordwesten en maximaal 25 graden in het zuidoosten van het land.

1 uur geleden
Hoofdredacteur NOS Sport: verandering is lastig en duurt lang

HILVERSUM (ANP) - De nieuwe hoofdredacteur van NOS Sport dacht de cultuuromslag op de werkvloer "in een paar maanden geregeld te kunnen hebben". Een jaar na zijn aanstelling noemt Gert-Jaap Hoekman dat in gesprek met het AD "naïef". Nu hoopt Hoekman zijn doel in januari volgend jaar bereikt te hebben.

1 uur geleden
Een derde van Nederlanders wil wolf niet in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Een op de drie Nederlanders vindt dat de wolf niet in Nederland thuishoort. Vooral inwoners van Drenthe en Flevoland zijn tegen de aanwezigheid van de wolf. Dit concluderen Kieskompas en het ANP op basis van een enquête die bijna 15.000 Nederlanders hebben ingevuld.

3 uur geleden
Hinder door anderhalve maand werk aan A10 bij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Van zaterdag 20 juli tot maandag 9 september voert Rijkswaterstaat groot onderhoud uit op de A10 Noord bij Amsterdam. Dat levert hinder op voor de weggebruikers, want de extra reistijd kan op drukke momenten oplopen van een half uur tot een uur.

4 uur geleden