Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Flink verlies voor Japanse beurs door coronazorgen

Flink verlies voor Japanse beurs door coronazorgen

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio zakte woensdag tot het laagste niveau in zes maanden tijd. Een recordaantal nieuwe coronabesmettingen in de Japanse hoofdstad en de lagere slotstanden op Wall Street zorgden voor een negatieve stemming bij beleggers. Daarnaast werd uitgekeken naar de uitkomsten van de tweedaagse beleidsvergadering van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), die later op de dag naar buiten komen.

De Nikkei in Tokio eindigde uiteindelijk 1,4 procent lager op 27.581,66 punten. Techinvesteerder SoftBank, een zwaargewicht in de Japanse hoofdindex, zakte bijna 5 procent door de aanhoudende zorgen over de strengere aanpak van de Chinese techbedrijven door Peking. Mitsubishi Motors behoorde tot de sterkste stijgers met een koerssprong van bijna 8 procent. De Japanse autofabrikant verhoogde zijn winstverwachting voor het hele jaar. Ook fietsonderdelenmaker Shimano schroefde zijn winstverwachting op en werd beloond met een koerswinst van 4 procent.

De Japanse toeleveranciers van Apple lieten verliezen zien in een reactie op de kwartaalresultaten van het Amerikaanse technologieconcern. De iPhone-maker boekte fors meer winst maar ziet de omzetgroei mogelijk vertragen in de komende kwartalen door het wereldwijde chiptekort. Het Japanse Murata Manufacturing verloor 1 procent en Ibiden zakte 3 procent. In Taiwan daalde Apple-toeleverancier Hon Hai Precision Industry, ook bekend als Foxconn, 0,9 procent. De Zuid-Koreaanse schermenmaker LG Display won daarentegen 0,9 procent in Seoul.

De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 0,1 procent in de min. De hoofdindex in Hongkong raakte in de afgelopen twee handelsdagen meer dan 8 procent kwijt door de zware koersverliezen in de Chinese technologiesector. Tencent zette de daling voort en zakte 3,5 procent door de vrees voor een grotere overheidsbemoeienis en meer regelgeving voor de grote Chinese techconcerns. De beurs in Shanghai verloor 1 procent en de Kospi in Seoul daalde 0,5 procent.

Meer uit Financieel

Bloomberg: China overweegt versoepeling aandelenbezit buitenland

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China overweegt om de regels te versoepelen die het aandelenbezit van Chinese bedrijven vanuit het buitenland beperken. Dit melden ingewijden. China beperkt het totale aandelenbezit voor mensen uit andere landen in Chinese bedrijven nu tot 30 procent, waarbij één individuele buitenlandse aandeelhouder niet meer dan 10 procent mag houden. Het is nog niet duidelijk wat de nieuwe limieten worden.

28 minuten geleden
Techinvesteerder Prosus sterkste stijger in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is vrijdag verder weggezakt na de recente verliesbeurten. Prosus was de sterkste stijger bij de Amsterdamse hoofdfondsen met een winst van 3,5 procent. De techinvesteerder profiteerde van een koersherstel in de Chinese techsector, waarin het grote belangen heeft. Een dag eerder behoorde Prosus nog tot de grootste dalers.

57 minuten geleden
Kans op slagen megaovername gamebedrijf door Microsoft groeit

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse toezichthouder voor de markt neigt ernaar de overname van gamebedrijf Activision Blizzard door softwareconcern Microsoft goed te keuren. Die twee bedrijven kregen eerder geen toestemming vanuit Londen om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud. Nieuwe beloftes om genoeg concurrentie over te houden nemen die bezwaren weg, schrijft de Competition and Markets Authority (CMA) nu.

1 uur geleden
Rentezorgen houden Damrak in de greep

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag iets verder weg te zakken na de recente verliesbeurten. Sinds het rentebesluit van de Federal Reserve staat de stemming op de beurzen onder druk. De Amerikaanse centrale bank hield de rente deze week weliswaar onveranderd, maar hintte wel op een verdere verhoging later dit jaar. Ook gaf de Fed aan dat het rentetarief in de grootste economie ter wereld langer hoog zal blijven om de inflatie onder controle te krijgen.

2 uur geleden
Duits staatsbedrijf krijgt kritiek voor handel in Russische lng

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - Een door de Duitsland genationaliseerd energiebedrijf is in opspraak geraakt omdat het in vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit Rusland handelt. De transactie is niet verboden, maar binnen Europa is Duitsland tegenstander van de handel in lng uit Rusland omdat dit land Oekraïne is binnengevallen.

2 uur geleden
Einde aan staking lng-fabrieken Australië die gasprijzen opdreef

PERTH (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Stakende werknemers bij twee fabrieken voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Australië pakken hun werk weer op, kondigen vakbonden vrijdag aan. De werkonderbreking begon zo'n twee weken geleden om meer loon en betere arbeidsomstandigheden af te dwingen. De staking en een stakingsdreiging zorgden afgelopen weken voor hogere gasprijzen.

2 uur geleden
Huishoudens hadden in tweede kwartaal meer te besteden

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse huishoudens hadden in het tweede kwartaal van dit jaar meer te besteden dan in dezelfde periode een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral hogere cao-lonen en meer gewerkte uren droegen daar aan bij volgens het statistiekbureau. Tegelijkertijd steeg de hypotheekschuld.

3 uur geleden