Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Flink hogere opening voor AEX, ABN AMRO bij dalers op Damrak

Flink hogere opening voor AEX, ABN AMRO bij dalers op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is dinsdag met winst aan de nieuwe handelsdag begonnen. Beleggers zijn in afwachting van het Amerikaanse inflatiecijfer van woensdag. Bij aanhoudend hoge inflatie is de kans groot dat de Amerikaanse Federal Reserve beslist de rente sneller te verhogen om de geldontwaarding te beteugelen. ABN AMRO stond bij de zakkers op het Damrak. De bank maakte bekend 90 miljoen euro extra uit te trekken voor het compenseren van klanten die een te hoge rente hebben betaald op een lening.

De AEX-index noteerde in de vroege handel 1,2 procent hoger op 782,11 punten. Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway was de sterkste stijger met een winst van 3,4 procent, geholpen door bemoedigende berichten van concurrent Delivery Hero. Het Duitse bedrijf denkt later dit jaar geen verlies meer te lijden op maaltijdbezorging. Dat moet in de tweede helft van 2022 gebeuren.

Verder stonden betalingsbedrijf Adyen en techinvesteerder Prosus in de kopgroep in de AEX met winsten tot 2,9 procent. Verzekeraar Aegon sloot de rij met een verlies van 0,5 procent. De MidKap, met daarin ABN AMRO, stond 0,7 procent hoger op 1073,94 punten. De graadmeters in Duitsland, Frankrijk en Londen stegen tot 0,9 procent.

ABN AMRO

ABN AMRO verloor 0,7 procent. De bank reserveerde 250 miljoen euro in een eerdere regeling voor klanten die een lening hadden met variabele rente of een rekening met de mogelijkheid om rood te staan. Daar komt nu dus nog 90 miljoen euro bij waarmee de vergoedingen nu teruggaan tot de verjaringstermijn. Eerder klonk al kritiek op de eerdere regeling die niet voldoende zou zijn.

Bij de kleinere fondsen won Fastned bijna 5 procent. De uitbater van snellaadstations zag zijn omzet in het slotkwartaal van 2021 groeien onder meer dankzij de uitbreiding van het Europese netwerk van laadstations. Ook verhoogde Fastned de prijzen voor het opladen van elektrische auto's, wat bijdroeg aan de meeropbrengsten.

Stern

Autobedrijf Stern maakte bekend het grootste deel van zijn activiteiten aan het Zweedse bedrijf Hedin te verkopen. Het aandeel steeg daarop 1,1 procent. Als de overname wordt afgerond krijgen de aandeelhouders van Stern een bijzonder dividend van 14,50 euro.

De euro was 1,1342 dollar waard, tegen 1,1324 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent meer op 78,91 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder op 81,48 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

6 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

9 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

10 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

1 dag geleden
Arriva wil meer dan twintig trajecten van NS overnemen

HEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.

1 dag geleden
President Biden dinsdag naar stakend personeel autofabrikanten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat dinsdag naar Michigan om zijn steun te betuigen voor de staking bij de grote autofabrikanten in Detroit. Die vakbondsactie houdt de Amerikaanse auto-industrie al meer dan een week in de greep. Biden wil een dag voor voormalig president Donald Trump bij de stakers langsgaan.

1 dag geleden