
'Flexsector eind 2021 nog niet op niveau van voor de crisis'
AMSTERDAM (ANP) - De flexbranche zal ook na volgend jaar nog niet op het niveau zijn van voor de crisis. Volgens het Economisch Bureau van ING zal het herstel volgend jaar "krachtig" zijn, maar niet goed genoeg om de crisisklap van dit jaar volledig te boven te komen.
Door de crisis is er volgens ING enerzijds meer behoefte aan een flexibele schil bij bedrijven. Anderzijds komt er mogelijk in de loop van volgend jaar nieuwe en strengere regelgeving om flexwerkers beter te beschermen. Dat moet zorgen voor een een "gelijker speelveld" op de arbeidsmarkt, maar heeft uiteindelijk ook consequenties voor de flexbranche. Dit omdat de tarieven voor uitzendwerk als gevolg van de regels 5 tot 10 procent zullen stijgen. Daarmee worden uitzendkrachten minder aantrekkelijk voor bedrijven.
ING rekent er evengoed op dat de sector volgend jaar 10 procent zal groeien. Daarbij merken de economen op dat de flexbranche vaak als een van de eerste profiteert van het herstel van crises. Dat toont ook het verleden aan, aldus ING.
Verschuiving werkgelegenheid
De coronacrisis zorgt onder meer voor een verschuiving van de werkgelegenheid, omdat in sommige sectoren overschotten ontstaan, en in andere sectoren tekorten. Omscholing en begeleiding van werk naar werk worden steeds belangrijker. Dit biedt voor uitzendorganisaties voldoende kansen, concluderen de economen.
Verder merkt ING op dat het verdienmodel van de flexbranche onder druk staat. Dit komt mede door concurrentie van zzp’ers en online platformen. Verder zijn er misstanden in de huisvesting van arbeidsmigranten en is er sprake van doorgeschoten flexibiliteit.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in mei licht gestegen. De groei viel wel terug ten opzichte van een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden er vooral meer chemische producten en machines uitgevoerd. De groei kwam uit op 0,5 procent.
42 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen is in juni fors afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 313 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn 69 faillissementen minder dan in dezelfde maand een jaar eerder, een daling van 18 procent. Vergeleken met mei daalde het aantal faillissementen met 11 procent.
47 minuten geledenWASHINGTON (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten voeren vanaf 1 augustus een importheffing van 35 procent in op een deel van de producten uit Canada. Dat heeft president Donald Trump de Canadese premier Mark Carney laten weten in een brief, die hij publiceerde op Truth Social.
1 uur geledenAPELDOORN (ANP) - Het aantal autodiefstallen is in de eerste helft van dit jaar flink gestegen. Volgens nieuwe cijfers van de Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) gaan criminelen steeds geraffineerder te werk. Ook verdwijnen er vaker auto's naar Afrikaanse landen.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag hoger geëindigd. Beleggers leken de ontwikkelingen rond de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump van zich af te schudden. Ze verwerkten daarnaast onder meer positieve resultaten van Delta Air Lines.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Ben & Jerry's krijgt voor het eerst een Nederlandse topman. Jochanan Senf komt aan het roer te staan van het ijsmerk dat onderdeel is van de binnenkort af te splitsen ijsdivisie van Unilever. Dat maakt The Magnum Ice Cream Company (TMICC) donderdag bekend.
10 uur geledenNEW YORK (ANP) - De bitcoin heeft donderdag opnieuw een recordniveau bereikt. De waarde van de meest verhandelde cryptomunt ter wereld klom donderdagavond tot ruim boven de 113.000 dollar, nadat woensdag nog voor het eerst de grens van 112.000 dollar werd doorbroken.
11 uur geleden