'Flexsector eind 2021 nog niet op niveau van voor de crisis'
AMSTERDAM (ANP) - De flexbranche zal ook na volgend jaar nog niet op het niveau zijn van voor de crisis. Volgens het Economisch Bureau van ING zal het herstel volgend jaar "krachtig" zijn, maar niet goed genoeg om de crisisklap van dit jaar volledig te boven te komen.
Door de crisis is er volgens ING enerzijds meer behoefte aan een flexibele schil bij bedrijven. Anderzijds komt er mogelijk in de loop van volgend jaar nieuwe en strengere regelgeving om flexwerkers beter te beschermen. Dat moet zorgen voor een een "gelijker speelveld" op de arbeidsmarkt, maar heeft uiteindelijk ook consequenties voor de flexbranche. Dit omdat de tarieven voor uitzendwerk als gevolg van de regels 5 tot 10 procent zullen stijgen. Daarmee worden uitzendkrachten minder aantrekkelijk voor bedrijven.
ING rekent er evengoed op dat de sector volgend jaar 10 procent zal groeien. Daarbij merken de economen op dat de flexbranche vaak als een van de eerste profiteert van het herstel van crises. Dat toont ook het verleden aan, aldus ING.
Verschuiving werkgelegenheid
De coronacrisis zorgt onder meer voor een verschuiving van de werkgelegenheid, omdat in sommige sectoren overschotten ontstaan, en in andere sectoren tekorten. Omscholing en begeleiding van werk naar werk worden steeds belangrijker. Dit biedt voor uitzendorganisaties voldoende kansen, concluderen de economen.
Verder merkt ING op dat het verdienmodel van de flexbranche onder druk staat. Dit komt mede door concurrentie van zzp’ers en online platformen. Verder zijn er misstanden in de huisvesting van arbeidsmigranten en is er sprake van doorgeschoten flexibiliteit.
Meer uit Financieel
CUPERTINO (ANP/RTR) - Apple wordt in de Verenigde Staten beschuldigd van het illegaal monitoren van persoonlijke apparaten en iCloud-accounts van werknemers. Ook zou het techconcern medewerkers verbieden om over hun salaris en arbeidsomstandigheden te praten, zo komt naar voren uit een nieuwe rechtszaak die is aangespannen in Californië.
16 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De Belgische uitgeverij DPG Media, het bedrijf dat in Nederland achter onder meer het AD, de Volkskrant en NU.nl zit, test in Nederland en België of onlinebezoekers van de nieuwswebsites van het bedrijf willen betalen om geen persoonlijke data te hoeven delen. Dit bevestigt een woordvoerster van DPG Media na berichtgeving door de Belgische krant De Tijd.
24 minuten geledenUTRECHT (ANP) - De verkoop van nieuwe campers in Nederland is tot en met november met 11 procent gestegen tot 2413 stuks. Daarmee stevent 2024 af op het op een na beste jaar ooit voor de sector, zo meldt brancheorganisatie Kampeer en Caravan Industrie (KCI). Naar verwachting worden er in december nog ongeveer zestig campers geregistreerd. Alleen in het coronajaar 2021 werden er met ruim 3000 exemplaren meer nieuwe campers verkocht.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven zijn maandag op het Damrak hersteld van de koersverliezen van eerder op de dag. Aanvankelijk stonden de koersen onder druk nadat nieuwe exportbeperkingen van de Verenigde Staten voor Chinese chipbedrijven bekend waren gemaakt. Besi en ASML sloten uiteindelijk beide 0,9 procent hoger. ASML, de chipmachinemaker uit Veldhoven, meldde te onderzoeken wat de beperkingen kunnen betekenen voor het bedrijf.
3 uur geledenBEIJING (ANP/RTR) - China zegt zich "hevig" te verzetten tegen de exportbeperkingen van de Verenigde Staten tegen de Chinese chipindustrie. Daarmee reageert China op de exportbeperkingen die ingewijden eerder maandag naar buiten brachten. Het Chinese ministerie van Handel meldt dat het land "de nodige stappen" zal zetten om "zijn rechten te beschermen".
4 uur geledenNUNSPEET (ANP) - De vestigingen van e-bikemerk Stella Fietsen gaan pas op 1 maart weer open, omdat de onderneming "aanzienlijk zal worden afgeschaald", maakte het bedrijf maandag bekend. Tot die tijd zal er geen verkoop en service plaatsvinden. Ook werd bekend dat de noodlijdende onderneming wordt overgenomen door investeringsmaatschappij Scheybeeck.
4 uur geledenVOORBURG (ANP) - Veel beveiligingsbedrijven die nu nog met zzp'ers werken, gaan dat vanaf 1 januari 2025 minder vaak doen, zegt de Nederlandse Veiligheidsbranche. Vanaf die datum gaat de Belastingdienst handhaven op schijnzelfstandigheid onder zzp'ers. Werkgevers die zzp'ers werk laten doen dat in loondienst gedaan moet worden, kunnen hier op termijn voor beboet worden.
4 uur geleden