Flevoland wil Almere 2,2 miljoen coronasteun voor Floriade geven
LELYSTAD (ANP) - De provincie Flevoland wil Almere ruim 2,2 miljoen euro coronasteun geven voor de tegenvallende kosten van de Floriade. Dit bedrag komt bovenop de 10 miljoen euro die de provincie al heeft toegezegd voor de wereldtuinbouwtentoonstelling. De Floriade is in oktober afgesloten met een tekort van tientallen miljoenen euro's, wat grotendeels door de gemeente Almere opgebracht zal moeten worden.
De Floriade heeft ernstig te lijden gehad onder de coronacrisis, aldus de provincie Flevoland. In 2020 besloot Almere nog door te gaan met de organisatie, omdat gedacht werd dat de crisis lichte gevolgen zou hebben en in 2021 afgelopen zou zijn. Maar de crisis duurde langer en heeft voor enorm gestegen transport-, constructie- en personeelskosten gezorgd.
Daarnaast haakten veel sponsors en beoogde deelnemers af toen de coronacrisis lang ging duren. Landen als Indonesië, Canada, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Qatar en Yemen lieten eind 2021 weten niet te komen of met een sterk aangepaste inzending. Floriade moest toen razendsnel een oplossing vinden voor braakliggende terreinen. Op het Floriadeterrein moesten tal van coronamaatregelen worden genomen, die tonnen aan onvoorzien geld hebben gekost.
Provinciale Staten van Flevoland moet nog instemmen met de extra coronasteun. Almere gaat andere partners ook om dergelijke financiële steun vragen, aldus de provincie.
Meer uit Binnenland
GRONINGEN (ANP) - De gemeente Westerwolde vindt dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) te weinig doet om te zorgen dat het aanmeldcentrum in Ter Apel niet overvol raakt. "Ze lopen hard, maar we menen dat er af en toe een sprint bijgetrokken kan worden", aldus de gemeenteadvocaat tijdens het kort geding in Groningen maandag. Het COA zegt al alles te doen om zich aan de afspraak te houden niet meer dan 2000 asielzoekers op het terrein te hebben. "We zitten in volle sprint, er zit geen rek meer in."
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof had maandag "een prettig en constructief gesprek" over de asielplannen van het kabinet met PVV-leider Geert Wilders, meldt de RVD maandagmiddag in een korte verklaring. Ook heeft Schoof gesproken met de fractievoorzitters van de andere coalitiepartijen. Hij zou naast het voornemen om over te gaan tot noodwetgeving ook "diverse opties" hebben besproken om recht te doen aan het hoofdlijnenakkoord.
7 uur geledenTER APEL (ANP) - De twee nachten voordat een nieuw kort geding dient van de gemeente Westerwolde tegen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), sliepen er minder dan 2000 asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dit onderwerp stond maandag centraal in de rechtbank in Groningen. Om druk en overlast in en om het terrein te beperken en goede opvang voor asielzoekers te verzorgen, wil Westerwolde, de gemeente waarbinnen het centrum ligt, dat er niet meer dan het maximum afgesproken aantal mensen op het terrein zijn. Die limiet wordt vaak overschreden, omdat er te weinig opvangplekken zijn waar het COA mensen naartoe kan brengen.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland heeft al bijna 3 miljoen euro gedoneerd op Giro555 voor slachtoffers van het conflict in het Midden-Oosten. Het geld is bedoeld voor noodhulp in Libanon, Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël en Syrië. De actie van Giro555 werd vorige week donderdag bekendgemaakt.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Recente uitspraken over belasting in box 3 leiden ertoe dat de IT-systemen van de Belastingdienst later worden vernieuwd. In juni keurde de Hoge Raad de voorgestelde herstelwet af die onrechtmatigheden in de vermogensrendementsbelasting moest repareren.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet steekt afgerond 2,6 miljard euro in lanceersystemen die aanvallen uit de lucht kunnen afslaan, meldt staatssecretaris Gijs Tuinman (Defensie) in een Kamerbrief. Het gaat om systemen voor vier eenheden voor de korte afstand (Short Range Air Defense, Shorad) en zes eenheden voor de middellange afstand (Medium Range Air Defense, MRAD).
9 uur geledenUTRECHT (ANP) - De inmiddels failliete huisartsenketen Co-Med heeft de regels overtreden bij het overnemen van huisartsenpraktijken in Den Haag, Eindhoven, Zwolle en Bergen op Zoom. Overnameplannen werden niet altijd gemeld en overnames werden afgerond voordat er toestemming was. Dat concludeert de toezichthouder, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
9 uur geleden