Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fitch waarschuwt dat VS hoogste kredietrating kunnen verliezen

Fitch waarschuwt dat VS hoogste kredietrating kunnen verliezen

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP/BELGA) - Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwt dat de Verenigde Staten de AAA-rating, de hoogste kredietbeoordeling, dreigen te verliezen als de Amerikaanse overheid er niet in slaagt om voor 1 juni het schuldenplafond te verhogen. Fitch zette de rating van de VS op 'rating watch negative', wat betekent het oordeel dat op korte termijn verlaagd kan worden.

De Amerikaanse regering dreigt de status van wanbetaler te krijgen als president Joe Biden en de Republikeinse oppositie geen akkoord weten te bereiken over de verhoging van het schuldenplafond. Als er voor 1 juni geen deal wordt gesloten zal de regering volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën vanaf die datum zonder geld komen te zitten en kan het land niet meer aan zijn schuldverplichtingen voldoen. Dat zou wereldwijd grote financiële gevolgen hebben.

Fitch rekent er wel op dat de Democraten en Republikeinen het niet zover zullen laten komen en voor 1 juni een akkoord zullen bereiken over het verhogen van de schuldlimiet. "We zijn echter van mening dat de risico's zijn toegenomen dat de schuldlimiet niet wordt verhoogd of wordt opgeschort vóór die datum en dat de overheid betalingen voor sommige van haar verplichtingen zou kunnen missen", stelt het kredietbureau in een rapport.

De laatste keer dat de kredietrating van de VS werd verlaagd was in 2011. Toen verlaagde kredietbureau S&P zijn rating vanwege het gesteggel tussen de Democraten en Republikeinen over het schuldenplafond.

Meer uit Financieel

Musk is ondanks verhuizing nog lang niet van rechter Delaware af

DELAWARE (ANP/BLOOMBERG) - Tesla-topman Elon Musk is nog lang niet van de rechtbank in Delaware af. Hoewel aandeelhouders van Tesla donderdag akkoord gingen met een verhuizing van het autoconcern naar Texas, moet hij nog in ten minste drie zaken terechtstaan vanwege beschuldigingen van wanbeleid. De aanklachten werden de afgelopen dagen ingediend, vlak voor de jaarvergadering van Tesla waar een meerderheid van de aandeelhouders instemde met zijn megabonus van 55 miljard dollar.

10 minuten geleden
CNV pleit voor meer zorgtijd en kortere werkweek

UTRECHT (ANP) - Werkenden moeten meer recht krijgen op tijd voor mantelzorg, kinderen of vrijwilligerswerk. Dat meldt vakbond CNV in zijn nieuwe visie die vrijdag wordt gepresenteerd op het openingscongres ter ere van de fusie van alle CNV-bonden. Het recht op meer zorgtijd past volgens de vakbond in het pleidooi om een 30-urige werkweek in te voeren.

1 uur geleden
Nederlandse export stijgt voor het eerst in bijna jaar tijd

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in april met 2,3 procent gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is de eerste groei in bijna een jaar tijd. Vooral de uitvoer van chemische producten, voedings- en genotmiddelen en machines was hoger dan een jaar eerder.

1 uur geleden
Recyclingindustrie raakt Nederlands hergebruikt plastic niet kwijt

DEN BOSCH (ANP) - Recycling levert steeds minder op. Nederlandse recyclebedrijven raken hun hergebruikte plastic niet kwijt. Nieuwe regels uit Europa komen mogelijk te laat, waarschuwt de Vereniging Afvalbedrijven (VA) in het vrijdag gepubliceerde jaarbericht.

2 uur geleden
Circa 10.000 lege lachgascilinders ontploft bij afvalinstallaties

DEN BOSCH (ANP) - Vorig jaar zijn zo'n 10.000 lege lachgascilinders in afvalverwerkingsinstallaties ontploft. Volgens de afvalbranche is het een "wonder" dat hierdoor tot dusver geen doden zijn gevallen. De afvalbedrijven willen dat het statiegeld op lege cilinders zo snel mogelijk terugkeert.

2 uur geleden
Aandeelhouders Tesla akkoord met megabeloning voor topman Musk

AUSTIN (ANP) - Een meerderheid van de aandeelhouders van Tesla heeft ingestemd met de megabeloning ter waarde van 56 miljard dollar voor topman Elon Musk. Het gaat om de hoogste bonus ooit voor een bestuurder van een Amerikaans bedrijf.

8 uur geleden
ABN AMRO: consumptie en overheidsuitgaven stuwen groei economie

AMSTERDAM (ANP) - Uitgaven van de overheid en consumptie door huishoudens zijn de motoren achter de geleidelijke groei van de economie, zegt ABN AMRO. Hoewel de economie in het eerste kwartaal is gekrompen, verwacht de bank voor heel dit jaar wel groei.

8 uur geleden