Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FIOD bekeek in 2020 ruim 400 'coronameldingen'

FIOD bekeek in 2020 ruim 400 'coronameldingen'

DEN HAAG (ANP) - Gehackte websites waar illegale coronamedicijnen te koop werden aangeboden, handel in vervalste gezondheidsverklaringen en oplichting bij de verkoop van mondkapjes. De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) beoordeelde afgelopen jaar ruim vierhonderd meldingen die te maken hadden met corona. 75 procent daarvan had betrekking op beschermingsmiddelen als mondmaskers.

Zeker tien zaken zijn verwezen naar het strafrecht, meldt een woordvoerder verwijzend naar het maandag verschenen jaarbericht van de FIOD. Zo zijn twee mannen die in april werden aangehouden veroordeeld voor fraude en witwassen. Ze waren betrokken bij het witwassen van geld dat anderen verdienden door oplichting met de verkoop van mondkapjes en vervalsten documenten. In maart bestelde de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen via een Nederlandse website 11 miljoen mondkapjes voor zorgpersoneel. Na een aanbetaling van 880.000 euro bleek de deelstaat te zijn opgelicht.

Corona zal in 2021 niet direct weg zijn en dus blijft de aandacht gericht op mogelijk misbruik van steunmaatregelen en andere fraude die te maken hebben met het virus, kondigt de FIOD aan in het jaarbericht. Het virus vertraagde afgelopen jaar strafrechtelijke onderzoeken: observaties van verdachten en doorzoekingen van panden moesten aangepast gebeuren, net als het horen van verdachten of getuigen. "Hoe triest ook, juist in deze periode maken criminelen misbruik van de situatie, onrust en het gebrek aan middelen."

Witwassen

Ook witwassen blijft de aandacht van de FIOD houden. Onderzoekers schatten de omvang ervan in Nederland jaarlijks op 13 miljard euro. "We zien dat crimineel geld wordt gebruikt om het criminele systeem sterker te maken. Geld wordt ingezet als wapen: criminele netwerken worden kleine multinationals, investeren in voor hen belangrijke logistieke netwerken, kopen mensen om en laten zich bijstaan door knappe koppen die complexe fiscale- en bedrijfsstructuren opzetten."

Nederlandse criminele wassen misdaadgeld steeds vaker wit in Afrikaanse landen als Oeganda en Kenia, vertelde scheidend FIOD-directeur Bert Langerak in een interview met het AD. "Afrika is rijk aan dure grondstoffen. Dat zorgt ervoor dat het een opkomend continent is om misdaadgeld wit te wassen. Het goud en de diamanten worden overal ter wereld verkocht en van de opbrengst wordt bijvoorbeeld weer een hotel in Amsterdam gekocht. We zien steeds vaker dat misdaadgeld wordt witgewassen via goederen."

Afgelopen jaar rondde de FIOD ruim negenhonderd onderzoeken naar fiscale of financieel-economische fraude, witwassen en corruptie af, waarvan 319 op verzoek van het buitenland.

Meer uit Binnenland

Soest opent tijdelijke balie burgerzaken na brand in gemeentehuis

SOEST (ANP) - De gemeente Soest heeft een tijdelijke balie voor burgerzaken geopend na de brand van 28 november, meldt een woordvoerder van de gemeente dinsdag. De balie blijft open tot de herstelwerkzaamheden zijn afgerond.

21 minuten geleden
Stadskanaal en Groningen helpen Ter Apel bij opvang asielzoekers

STADSKANAAL (ANP) - De gemeenten Stadskanaal en Groningen vangen tijdelijk asielzoekers op vanwege de drukte in het nabijgelegen aanmeldcentrum in Ter Apel. Zo komen er in Stadskanaal verwarmde tenten waar plek is voor tweehonderd vluchtelingen. Groningen gaat honderd mensen opvangen en maakt later deze week bekend waar dat zal gebeuren, meldt de provincie in een gezamenlijk statement met de twee gemeenten.

34 minuten geleden
Coronareismaatregelen krijgen zegen Europees hof

LUXEMBURG (ANP) - Een EU-land mag tijdens een epidemie zoals de coronapandemie plezierreizen naar een buitenland met een groot besmettingsgevaar verbieden. Ook mag een lidstaat reizigers opleggen om zich te laten testen of in quarantaine te gaan, oordeelt het Europees Hof van Justitie. Maar de regels moeten dan wel echt nodig, duidelijk, eerlijk en goed onderbouwd zijn, tekent de hoogste Europese rechter aan.

44 minuten geleden
Tot dertig jaar cel voor moorden Lieshout en Amsterdam

DEN BOSCH (ANP) - De rechtbank in Den Bosch heeft dinsdag dertig jaar gevangenisstraf opgelegd aan de 52-jarige Bill C., voor twee moorden in 2021. Volgens de rechtbank is bewezen dat C. in mei van dat jaar de 70-jarige Willem van der Willigen (70) met een hamer doodsloeg in diens villa in Lieshout. Een maand later wurgde hij in Amsterdam de 65-jarige Benito van Ommeren met zijn riem.

1 uur geleden
Niet alle slachtoffers ongeluk Sprang-Capelle waren op slag dood

BREDA (ANP) - De slachtoffers van het dodelijk ongeval op de A59 bij Sprang-Capelle zijn op een verschrikkelijke manier om het leven gekomen. Dat vertelde de voorzitter dinsdag in de rechtbank in Breda. Daar wordt de strafzaak behandeld tegen de 33-jarige Thomas de G. Hij wordt verdacht van doodslag door op vrijdagavond 10 maart het fatale ongeval te veroorzaken.

3 uur geleden
COA: keten verder verstopt door gebrek aan opvang statushouders

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) noemt het zorgelijk dat het steeds moeilijker is om statushouders aan een woning te helpen. Veel gemeenten lopen achter om voormalige asielzoekers te huisvesten en voldoen daarmee niet aan hun taakstelling. "De keten raakt hierdoor alsmaar verder verstopt", zegt een woordvoerster van het COA.

3 uur geleden
Mallorcaverdachten: fataal gevecht met Carlo niet gezien

LEEUWARDEN (ANP) - Niemand van de zeven verdachten in de zogeheten Mallorcazaak heeft gezien wie er tegen het lichaam en hoofd van Carlo Heuvelman heeft geschopt. Op de prangende vraag van de voorzitter van het hof in Leeuwarden wie het fatale gevecht met Carlo heeft gezien kwam dinsdagochtend op de tweede zittingsdag geen antwoord.

3 uur geleden