Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FIOD bekeek in 2020 ruim 400 'coronameldingen'

FIOD bekeek in 2020 ruim 400 'coronameldingen'

DEN HAAG (ANP) - Gehackte websites waar illegale coronamedicijnen te koop werden aangeboden, handel in vervalste gezondheidsverklaringen en oplichting bij de verkoop van mondkapjes. De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) beoordeelde afgelopen jaar ruim vierhonderd meldingen die te maken hadden met corona. 75 procent daarvan had betrekking op beschermingsmiddelen als mondmaskers.

Zeker tien zaken zijn verwezen naar het strafrecht, meldt een woordvoerder verwijzend naar het maandag verschenen jaarbericht van de FIOD. Zo zijn twee mannen die in april werden aangehouden veroordeeld voor fraude en witwassen. Ze waren betrokken bij het witwassen van geld dat anderen verdienden door oplichting met de verkoop van mondkapjes en vervalsten documenten. In maart bestelde de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen via een Nederlandse website 11 miljoen mondkapjes voor zorgpersoneel. Na een aanbetaling van 880.000 euro bleek de deelstaat te zijn opgelicht.

Corona zal in 2021 niet direct weg zijn en dus blijft de aandacht gericht op mogelijk misbruik van steunmaatregelen en andere fraude die te maken hebben met het virus, kondigt de FIOD aan in het jaarbericht. Het virus vertraagde afgelopen jaar strafrechtelijke onderzoeken: observaties van verdachten en doorzoekingen van panden moesten aangepast gebeuren, net als het horen van verdachten of getuigen. "Hoe triest ook, juist in deze periode maken criminelen misbruik van de situatie, onrust en het gebrek aan middelen."

Witwassen

Ook witwassen blijft de aandacht van de FIOD houden. Onderzoekers schatten de omvang ervan in Nederland jaarlijks op 13 miljard euro. "We zien dat crimineel geld wordt gebruikt om het criminele systeem sterker te maken. Geld wordt ingezet als wapen: criminele netwerken worden kleine multinationals, investeren in voor hen belangrijke logistieke netwerken, kopen mensen om en laten zich bijstaan door knappe koppen die complexe fiscale- en bedrijfsstructuren opzetten."

Nederlandse criminele wassen misdaadgeld steeds vaker wit in Afrikaanse landen als Oeganda en Kenia, vertelde scheidend FIOD-directeur Bert Langerak in een interview met het AD. "Afrika is rijk aan dure grondstoffen. Dat zorgt ervoor dat het een opkomend continent is om misdaadgeld wit te wassen. Het goud en de diamanten worden overal ter wereld verkocht en van de opbrengst wordt bijvoorbeeld weer een hotel in Amsterdam gekocht. We zien steeds vaker dat misdaadgeld wordt witgewassen via goederen."

Afgelopen jaar rondde de FIOD ruim negenhonderd onderzoeken naar fiscale of financieel-economische fraude, witwassen en corruptie af, waarvan 319 op verzoek van het buitenland.

Meer uit Binnenland

NS gaat inchecken met betaalpassen testen

UTRECHT (ANP) - Om het reizen voor passagiers makkelijker te maken, gaat NS testen met het contactloos inchecken met een betaalpas. Vanaf vrijdag werft de spoorwegmaatschappij reizigers die het nieuwe systeem willen proberen tijdens de proefperiode, die op 29 augustus begint. Het is de bedoeling dat iedereen op termijn kan inchecken met een pinpas of creditcard, maar ook met een digitale betaalpas op een mobiele telefoon of smartwatch.

56 minuten geleden
Veenbrand in Overijssel onder controle

WIERDEN (ANP) - De brand die in de nacht van donderdag op vrijdag uitbrak op een stuk veen tussen het Overijsselse Hoge Hexel en Wierden kreeg de brandweer rond 05.00 uur vrijdagochtend onder controle, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Wel heeft de brandweer nog even nodig om de resterende smeulbrandjes in het veen te blussen.

4 uur geleden
Hoge straffen voor leden criminele organisatie NLS op Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao zijn donderdag vier verdachten veroordeeld wegens deelname aan de criminele organisatie No Limit Soldiers (NLS). De vier maakten sinds 2015 deel uit van de organisatie, die zich bezighield met drugshandel, witwassen en geweldsdelicten, waaronder (poging tot) moord.

6 uur geleden
Water sproeien in gemeenten bij Nijmegen verboden

NIJMEGEN (ANP) - In drie gemeenten rond Nijmegen mag water uit sloten helemaal niet meer worden gebruikt om te sproeien. In de hele gemeente Berg en Dal en in delen van Wijchen en Heumen geldt een totaal beregeningsverbod. Dat gaat in de nacht van donderdag op vrijdag om middernacht in.

15 uur geleden
Utrecht in beroep tegen uitspraak over protest bij abortuskliniek

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht is het er niet mee eens dat een rechter onlangs demonstranten tegen abortus in het gelijk heeft gesteld en gaat daarom in beroep. De activisten wilden bij een abortuskliniek in Utrecht protesteren, maar de gemeente wees ze een plek een eind verderop toe. De groep stapte naar de rechter. Die bepaalde dat de gemeente niet goed had onderbouwd waarom de demonstranten niet bij de abortuskliniek mochten staan.

20 uur geleden
NS laat elke vijf minuten trein rijden tijdens Formule 1-weekend

ZANDVOORT (ANP) - De NS laat tijdens het weekend van de Formule 1-race in Zandvoort begin september elke vijf minuten een trein rijden tussen Amsterdam Centraal en station Zandvoort aan Zee. "Zo brengen we maximaal 10.000 reizigers per uur naar de races en weer terug", laat het vervoersbedrijf donderdag weten.

21 uur geleden
Werkstraf voor afvaldumping tijdens boerenprotest

ARNHEM (ANP) - Een 42-jarige man uit de gemeente Oost-Gelre is veroordeeld tot 72 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van een week voor zijn aandeel in het dumpen van afval op een afrit van de A18 bij Varsseveld. Dat gebeurde tijdens een boerenprotest eind vorige maand.

23 uur geleden