Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fintechbedrijf Adyen verliest op Damrak na halfjaarresultaten

Fintechbedrijf Adyen verliest op Damrak na halfjaarresultaten

AMSTERDAM (ANP) - Adyen is donderdag onderaan geëindigd bij de hoofdfondsen op de aandelenmarkt in Amsterdam. De betalingsverwerker meldde het afgelopen halfjaar een hogere omzet te hebben geboekt, maar de winstmarges bij het bedrijf vielen beleggers tegen.

Het fintechbedrijf eindigde 3,7 procent lager, waarmee een flink deel van de eerdere koersverliezen op de dag werd goedgemaakt. De winstgevendheid van Adyen verminderde door hogere uitgaven aan reizen en evenementen. Daarnaast moest het bedrijf veel nieuw personeel aannemen.

De chipbedrijven vielen juist in de smaak in de AEX. Toeleveranciers voor de halfgeleiderindustrie Besi en ASMI stonden bovenaan met winsten tot bijna 6 procent. Ook chipmachinemaker ASML was gewild en eindigde 2,5 procent hoger.

BAM

De AEX sloot 0,4 procent hoger op 725,86 punten. De MidKap won ook 0,4 procent, tot 970,06 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs stegen de belangrijkste graadmeters tot 0,5 procent.

Bij de kleinere bedrijven vielen de resultaten van BAM in de smaak. De bouwonderneming, die op de beurs ruim een tiende meer waard werd, zag de omzet in de eerste zes maanden van het jaar dalen door het afstoten van bedrijfsonderdelen. Tegelijkertijd nam het nettoresultaat sterk toe. Topman Ruud Joosten sprak van solide prestaties van de bouwer in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Het niveau van de orderontvangst blijft volgens hem ook bevredigend.

Philips

Philips bleef onder druk staan en verloor 2,7 procent. Het zorgtechnologieconcern was een dag eerder al 3,7 procent gedaald nadat was gebleken dat het aantal meldingen van incidenten met apneu-apparaten van Philips flink is toegenomen bij de Amerikaanse medische toezichthouder FDA.

In de MidKap was luchtvaartcombinatie Air France-KLM koploper met een plus van 3,5 procent. Boskalis won 0,2 procent. De baggeraar zag de omzet en winst in de eerste jaarhelft flink toenemen. Boskalis verklaarde later deze maand meer te kunnen zeggen over het overnamebod van investeerder HAL.

De euro was 1,0117 dollar waard, tegen 1,0164 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 2,1 procent in prijs tot 89,91 dollar. Brentolie werd 2,3 procent duurder op 95,82 dollar per vat.

Meer uit Gezond

Bijna 10.000 coronagevallen in een week tijd

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe coronagevallen loopt weer iets op. In de afgelopen zeven dagen heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9889 positieve tests geregistreerd. Dat is het hoogste weektotaal sinds 20 augustus, iets meer dan een maand geleden.

2 dagen geleden
Afgelopen week slechts zes mensen positief getest op apenpokken

BILTHOVEN (ANP) - Zes mensen zijn in de afgelopen week positief getest op het apenpokkenvirus. Dat is het laagste aantal sinds het virus in Nederland opdook. Voor de negende week op rij daalt het aantal nieuwe gevallen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

3 dagen geleden
Volgende groep kan afspraak herhaalprik maken: 1946 en eerder

UTRECHT (ANP) - Mensen die in 1946 of eerder zijn geboren, kunnen nu een afspraak maken voor een herhaalprik tegen het coronavirus. Dat meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. Dit zijn mensen die dit jaar hun 76e verjaardag vieren en mensen die ouder zijn.

3 dagen geleden
Wereldwijd 14,3 miljard euro toegezegd voor bestrijding ziekten

NEW YORK (ANP) - Voor de bestrijding van malaria, tuberculose en aids heeft een groep landen een recordbedrag van 14,3 miljard euro toegezegd op de driejaarlijkse donorconferentie van het Global Fund in New York. Het zijn wereldwijd de ziektes waar de meeste mensen aan sterven. Ook de Nederlandse overheid heeft meer geld toegekend - in totaal 180 miljoen euro verspreid over drie jaar - dan bij de vorige conferentie.

3 dagen geleden
Aantal nieuwe coronagevallen loopt opnieuw iets op

BILTHOVEN (ANP) - Voor de derde week op rij stijgt het aantal positieve coronatests. In de afgelopen week heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8820 bevestigde besmettingen geregistreerd. Dat is bijna 6 procent meer dan de week ervoor.

5 dagen geleden
Totale zorguitgaven volgend jaar voor eerst boven 100 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - In 2023 wordt naar verwachting in totaal 103 miljard euro uitgegeven aan de gezondheidszorg. Dat is 6 miljard euro meer dan dit jaar, staat in de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport die op Prinsjesdag is gepresenteerd. Het zorggeld wordt voor een groot deel opgehoest door (in-)directe premies van burgers. De kosten stijgen omdat er meer mensen een beroep doen op zorg en omdat de lonen en prijzen stijgen.

5 dagen geleden
Europese Commissie wil uitbreiding kankeronderzoek EU-bevolking

BRUSSEL (ANP) - Het bevolkingsonderzoek naar kanker moet in Nederland en de andere EU-landen worden opgevoerd en uitgebreid naar prostaat-, long- en maagkanker. De Europese Commissie beveelt dit aan omdat het zo vroeg mogelijk opsporen van kanker volgens haar levens kan redden en de levenskwaliteit verbetert van patiënten. Ze stelt ook bijna 100 miljoen euro beschikbaar om landen te helpen de extra kosten hiervan te dekken.

5 dagen geleden