Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fintechbedrijf Adyen verliest op Damrak na halfjaarresultaten

Fintechbedrijf Adyen verliest op Damrak na halfjaarresultaten

AMSTERDAM (ANP) - Adyen is donderdag onderaan geëindigd bij de hoofdfondsen op de aandelenmarkt in Amsterdam. De betalingsverwerker meldde het afgelopen halfjaar een hogere omzet te hebben geboekt, maar de winstmarges bij het bedrijf vielen beleggers tegen.

Het fintechbedrijf eindigde 3,7 procent lager, waarmee een flink deel van de eerdere koersverliezen op de dag werd goedgemaakt. De winstgevendheid van Adyen verminderde door hogere uitgaven aan reizen en evenementen. Daarnaast moest het bedrijf veel nieuw personeel aannemen.

De chipbedrijven vielen juist in de smaak in de AEX. Toeleveranciers voor de halfgeleiderindustrie Besi en ASMI stonden bovenaan met winsten tot bijna 6 procent. Ook chipmachinemaker ASML was gewild en eindigde 2,5 procent hoger.

BAM

De AEX sloot 0,4 procent hoger op 725,86 punten. De MidKap won ook 0,4 procent, tot 970,06 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs stegen de belangrijkste graadmeters tot 0,5 procent.

Bij de kleinere bedrijven vielen de resultaten van BAM in de smaak. De bouwonderneming, die op de beurs ruim een tiende meer waard werd, zag de omzet in de eerste zes maanden van het jaar dalen door het afstoten van bedrijfsonderdelen. Tegelijkertijd nam het nettoresultaat sterk toe. Topman Ruud Joosten sprak van solide prestaties van de bouwer in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Het niveau van de orderontvangst blijft volgens hem ook bevredigend.

Philips

Philips bleef onder druk staan en verloor 2,7 procent. Het zorgtechnologieconcern was een dag eerder al 3,7 procent gedaald nadat was gebleken dat het aantal meldingen van incidenten met apneu-apparaten van Philips flink is toegenomen bij de Amerikaanse medische toezichthouder FDA.

In de MidKap was luchtvaartcombinatie Air France-KLM koploper met een plus van 3,5 procent. Boskalis won 0,2 procent. De baggeraar zag de omzet en winst in de eerste jaarhelft flink toenemen. Boskalis verklaarde later deze maand meer te kunnen zeggen over het overnamebod van investeerder HAL.

De euro was 1,0117 dollar waard, tegen 1,0164 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 2,1 procent in prijs tot 89,91 dollar. Brentolie werd 2,3 procent duurder op 95,82 dollar per vat.

Meer uit Gezond

WSJ: regering VS ziet voorlopig af van verbod mentholsigaretten

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering ziet voorlopig af van een plan om een verbod op te leggen op mentholsigaretten. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen. Naar verluidt wil de regering van president Joe Biden in dit verkiezingsjaar voorkomen dat met dat verbod woede wordt opgewekt bij met name zwarte kiezers. Mentholsigaretten zijn namelijk erg populair bij de zwarte bevolking in de Verenigde Staten.

1 uur geleden
Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen hogere uitkering

DEN HAAG (ANP) - Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen een hogere financiële tegemoetkoming, meldt demissionair minister Conny Helder (Volksgezondheid). Ze ontvingen eerst 15.000 euro, maar dat wordt verhoogd naar 24.010 euro, heeft de ministerraad besloten. De Tweede Kamer had aangedrongen op de verhoging.

6 uur geleden
Kabinet legt keuzes voor aan Kamer voor suikertaks op frisdranken

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet heeft vijf mogelijke varianten uitgewerkt van een suikerbelasting op alcoholvrije dranken. Doel is om dranken met weinig of geen suiker goedkoper te maken en dranken met veel suiker juist duurder. Zo wordt Red Bull duurder en light frisdranken en havermelk goedkoper. Dat moet helpen in de strijd tegen overgewicht. Het is aan de Tweede Kamer om een keuze te maken.

9 uur geleden
NTS is te spreken over het effect van wijziging donorwet

LEIDEN (ANP) - De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) is "blij" dat sinds de wijziging van de donorwet in 2020 driekwart van de Nederlanders de eigen wens heeft geregistreerd. Dat is een stijging van 50 procent, meldt de NTS op basis van het evaluatierapport dat donderdag verscheen.

1 dag geleden
Dijkstra wil dat meer mensen donorregister invullen

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Pia Dijkstra wil dat meer mensen het donorregister zelf invullen. Een kwart van de volwassenen heeft dat nog niet gedaan. Sinds 2020 is het wettelijk zo geregeld dat in het register wordt opgeschreven dat deze groep 'geen bezwaar' heeft tegen donatie van organen of weefsel bij overlijden. Dat leidt vaak tot onduidelijkheid als de familie van iemand die overleden is met een arts overlegt over orgaandonatie, schrijft de demissionair bewindsvrouw in de eerste evaluatie van de nieuwe wet.

1 dag geleden
RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

BILTHOVEN (ANP) - E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget met technische functies zoals bluetooth. Er zijn er ook die speciaal gemakkelijk te verbergen zijn. Al dat soort kenmerken maakt ze extra gewild door met name die jongeren. En dat moeten we nou net niet hebben, vindt het Rijksinstituut.

1 dag geleden
Gezondheidsraad: geen zicht op blootstelling chemische stoffen

DEN HAAG (ANP) - De overheid weet niet goed aan hoeveel chemische stoffen mensen worden blootgesteld. Dit wordt "niet gemeten, maar geschat", constateert de Gezondheidsraad. Volgens het adviesorgaan zijn er daardoor geen goede gegevens om beleid te controleren en te verbeteren.

1 dag geleden