Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Finse regeringspartij steunt NAVO-lidmaatschap

Finse regeringspartij steunt NAVO-lidmaatschap

HELSINKI/MOSKOU (ANP) - De Finse sociaaldemocratische regeringspartij is voorstander van aansluiting bij de NAVO, zegt premier en partijvoorzitter Sanna Marin. Ook binnen de parlementaire fractie is "krachtige steun" voor het lidmaatschap van het westerse militaire bondgenootschap.

Fractievoorzitter Antti Lindtman liet dat op Twitter weten. "Na 24 februari mogen we niet het minste risico nemen om alleen met Rusland te worden gelaten", zei hij verwijzend naar de begindatum van de Russische aanval op Oekraïne.

President Sauli Niinisto en premier Marin gaven donderdag al goedkeuring aan de stap. Een standpunt van de regering volgt zondag, waarna het parlement zich er maandag over uitspreekt. Met het jawoord van de sociaaldemocraten is er brede steun.

Verandering

Niinisto heeft de Russische president Vladimir Poetin zaterdag ingelicht over de plannen voor aansluiting bij de alliantie. "Het gesprek was direct en ongecompliceerd en werd zonder ergernis gevoerd. Het vermijden van spanningen werd belangrijk gevonden", verklaarde Niinisto. Poetin gaf zijn ambtgenoot mee dat beëindiging van de Finse neutraliteit een "vergissing" zou zijn, omdat Finlands veiligheid niet zou worden bedreigd. "De verandering kan een negatieve invloed hebben op jaren van goed nabuurschap en samenwerking", aldus het Kremlin.

Finland was lange tijd tegen toetreding tot de NAVO, maar door de agressie van het grote buurland is daar snel verandering in gekomen, ook onder de bevolking. Finland deelt met Rusland een grens van zo'n 1300 kilometer. Het land gaat ervan uit dat NAVO-landen al bescherming bieden voordat het lidmaatschap officieel rond is, aangezien Rusland die stap "absoluut" ziet als een bedreiging en heeft gewaarschuwd voor militaire en politieke gevolgen. De Russische export van elektriciteit is dit weekend stopgezet.

Zweden

De verwachting is dat Finland de lidmaatschapsaanvraag tegelijk indient met Zweden. De sociaaldemocratische regeringspartij geeft daarvoor naar verwachting zondag groen licht, waarna het parlement in Stockholm er een dag later over debatteert.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Russen en Oekraïners beschuldigen elkaar van doden burgers

KIEV (ANP/DPA) - Oekraïne zegt dat Rusland verantwoordelijk is voor de dood van zeven burgers in het deel van de oostelijke regio Donetsk dat door Oekraïense troepen wordt gecontroleerd. Dat meldt gouverneur Pavlo Kirilenko zaterdag op Telegram. Ook zijn er volgens hem zeven mensen gewond geraakt. Hoe dat precies is gebeurd, vermeldde Kirilenko niet. "Elke oorlogsmisdadiger zal worden gestraft", aldus de gouverneur. De informatie kan niet onafhankelijk geverifieerd worden.

35 minuten geleden
Prominent Russisch politicus pleit voor gevangenenruil

MOSKOU (ANP/DPA) - Een prominente Russische buitenlandpoliticus zegt dat er gesproken wordt over een mogelijke ruil van gevangengenomen Oekraïense strijders in Marioepol tegen de pro-Russische Oekraïense zakenman en politicus Viktor Medvedtsjoek.

2 uur geleden
Spanje onderzoekt festival als mogelijke brandhaard apenpokken

MADRID (ANP/DPA) - De Spaanse autoriteiten onderzoeken of het apenpokkenvirus zich mogelijk via een Pride-festival op het toeristische eiland Gran Canaria heeft verspreid, bericht de Spaanse krant El País.

5 uur geleden
Zelenski: Oekraïne heeft ruggengraat Russische leger gebroken

KIEV (ANP/DPA) - Ondanks de nederlaag in de havenstad Marioepol is president Volodimir Zelenski ervan overtuigd dat het Oekraïense leger de Russische strijdkrachten grote schade heeft toegebracht. Oekraïne "heeft de ruggengraat van het Russische leger gebroken", zei de Oekraïense president zaterdag in een televisie-interview. "Het zal de komende jaren niet meer op de been kunnen komen."

5 uur geleden
Turkije: Zweden moet concrete stappen zetten tegen terrorisme

ANKARA (ANP/RTR) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft in een telefoongesprek met de Zweedse premier Magdalena Andersson gezegd dat Ankara verwacht dat Zweden "concrete stappen zet om terroristische organisaties aan te pakken", meldt het Turkse persbureau Anadolu zaterdag. De twee spraken elkaar over de eventuele toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO, waar Erdogan zich tegen verzet.

6 uur geleden
Premier Johnson onder vuur om nieuwe rel in 'partygate'-schandaal

LONDEN (ANP) - De Britse premier Boris Johnson ligt onder vuur om een nieuwe rel in het schandaal 'partygate'. De reden is een niet eerder bekendgemaakte ontmoeting ruim een maand geleden met topambtenaar Sue Gray, die onderzoek deed naar borrels en -feestjes van overheidspersoneel op momenten waarop in Engeland strenge coronamaatregelen golden.

8 uur geleden
Deense politie zoekt Nederlander (24) om moord en steekincident

KOPENHAGEN (ANP) - De Deense politie is op zoek naar een 24-jarige Nederlander op verdenking van betrokkenheid bij een moord en een steekincident eerder deze maand in Kopenhagen. Het slachtoffer van het laatste delict raakte ernstig gewond, maar is buiten levensgevaar.

10 uur geleden