Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Finse regeringspartij steunt NAVO-lidmaatschap

Finse regeringspartij steunt NAVO-lidmaatschap

HELSINKI/MOSKOU (ANP) - De Finse sociaaldemocratische regeringspartij is voorstander van aansluiting bij de NAVO, zegt premier en partijvoorzitter Sanna Marin. Ook binnen de parlementaire fractie is "krachtige steun" voor het lidmaatschap van het westerse militaire bondgenootschap.

Fractievoorzitter Antti Lindtman liet dat op Twitter weten. "Na 24 februari mogen we niet het minste risico nemen om alleen met Rusland te worden gelaten", zei hij verwijzend naar de begindatum van de Russische aanval op Oekraïne.

President Sauli Niinisto en premier Marin gaven donderdag al goedkeuring aan de stap. Een standpunt van de regering volgt zondag, waarna het parlement zich er maandag over uitspreekt. Met het jawoord van de sociaaldemocraten is er brede steun.

Verandering

Niinisto heeft de Russische president Vladimir Poetin zaterdag ingelicht over de plannen voor aansluiting bij de alliantie. "Het gesprek was direct en ongecompliceerd en werd zonder ergernis gevoerd. Het vermijden van spanningen werd belangrijk gevonden", verklaarde Niinisto. Poetin gaf zijn ambtgenoot mee dat beëindiging van de Finse neutraliteit een "vergissing" zou zijn, omdat Finlands veiligheid niet zou worden bedreigd. "De verandering kan een negatieve invloed hebben op jaren van goed nabuurschap en samenwerking", aldus het Kremlin.

Finland was lange tijd tegen toetreding tot de NAVO, maar door de agressie van het grote buurland is daar snel verandering in gekomen, ook onder de bevolking. Finland deelt met Rusland een grens van zo'n 1300 kilometer. Het land gaat ervan uit dat NAVO-landen al bescherming bieden voordat het lidmaatschap officieel rond is, aangezien Rusland die stap "absoluut" ziet als een bedreiging en heeft gewaarschuwd voor militaire en politieke gevolgen. De Russische export van elektriciteit is dit weekend stopgezet.

Zweden

De verwachting is dat Finland de lidmaatschapsaanvraag tegelijk indient met Zweden. De sociaaldemocratische regeringspartij geeft daarvoor naar verwachting zondag groen licht, waarna het parlement in Stockholm er een dag later over debatteert.

Meer uit Buitenland

Iran laat nog eens drie gevangen Europeanen vrij

BRUSSEL (ANP/RTR) - Iran heeft nog eens drie gevangen Europeanen vrijgelaten. Het gaat om twee Oostenrijkers en een Deen. Zij reizen via Oman naar België, zo heeft de Belgische premier Alexander De Croo bekendgemaakt.

34 minuten geleden
Ophef in België na bekendmaking namen Reuzegommers

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In België is opnieuw ophef ontstaan rond de fatale ontgroening van Sanda Dia door de studentenvereniging Reuzegom. Namen van meerdere leden gaan rond. Die worden gedeeld door mensen die het niet eens zijn met de straffen in de zaak. Onder andere een populaire youtuber met ruim een half miljoen abonnees deelde persoonlijke gegevens.

1 uur geleden
Levering tanks mogelijk geraakt door besluit Zwitsers parlement

BERN (ANP/DPA) - De levering van Leopard 1-tanks van Nederland, Denemarken en Duitsland aan Oekraïne wordt mogelijk geraakt door een besluit van het Zwitserse parlement, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. In februari meldde het ministerie dat de samenwerkende landen zeker honderd tanks zullen leveren. Die belofte komt volgens de woordvoerder niet in gevaar. Mogelijk gaat er wel een streep door een levering bovenop het genoemde aantal tanks.

1 uur geleden
NAVO-chef Stoltenberg naar Turkije voor beëdiging Erdogan

BRUSSEL (ANP) - De secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg is zaterdag aanwezig bij de beëdiging van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij maakt er een tweedaags bezoek van, waarbij ook een gesprek met de president en andere hooggeplaatste functionarissen gepland staat. De NAVO laat nog in het midden of gesproken zal worden over de toetreding van Zweden tot het bondgenootschap, al lijkt dat wel voor de hand te liggen.

2 uur geleden
Zelensky laat schuilkelders nakijken na dood van drie burgers

KYIV (ANP/RTR) - Alle schuilkelders in Oekraïne worden nagekeken om te voorkomen dat opnieuw mensen omkomen doordat ze er niet in kunnen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft daartoe opdracht gegeven, heeft hij bekendgemaakt.

2 uur geleden
Poolse president wil omstreden wet over invloed Rusland matigen

WARSCHAU (ANP/RTR) - De Poolse president Andrzej Duda is bereid een wet over 'ongeoorloofde Russische invloed' na een storm van kritiek aan te passen. De wet die Russische invloed bij gezagsdragers zou moeten temperen, kan volgens onder meer de oppositie eenvoudig misbruikt worden om politieke tegenstanders van de regering uit te schakelen zonder dat dit op een juridisch onderbouwde wijze geschiedt. Ook juristen in Polen, de Europese Commissie en de VS hebben geschokt gereageerd op de wet van Duda.

3 uur geleden
Blinken: oorlog in Oekraïne strategische mislukking voor Rusland

HELSINKI (ANP) - De oorlog in Oekraïne is voor Rusland een "strategische mislukking" gebleken. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gezegd tijdens een bezoek aan de Finse hoofdstad Helsinki. "De macht, belangen en invloed van Rusland zijn hierdoor voor de komende jaren sterk geschaad."

4 uur geleden