Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Finse premier laat drugstest doen na ophef over feestgedrag

Finse premier laat drugstest doen na ophef over feestgedrag

HELSINKI (ANP/RTR) - De Finse premier Sanna Marin heeft een drugstest ondergaan vanwege de grote ophef die over haar is ontstaan na het uitlekken van een feestfilmpje. Volgens de jonge regeringsleider wordt ze onterecht beschuldigd van drugsgebruik.

"Ik heb in mijn leven nooit drugs gebruikt", aldus de premier tijdens een persconferentie. De testuitslag wordt binnen een week verwacht. De 36-jarige Marin, bij haar aantreden in 2019 de jongste regeringsleider ter wereld, vertelde donderdag alleen alcohol te hebben genuttigd. Ook zei ze "niks illegaals" te hebben gedaan en haar gedrag niet te zullen veranderen.

In het uitgelekte filmpje danst en zingt Marin in een privéwoning, samen met haar beroemde vrienden. Critici vinden haar feestgedrag ongepast voor een regeringsleider, maar er zijn ook veel Finnen die haar steunen. Het is niet duidelijk wie de beelden openbaar heeft gemaakt. Het filmpje was oorspronkelijk op een privé-account op Instagram geplaatst.

Het is niet de eerste keer dat de premier onder vuur ligt vanwege feestjes. Eerder ontving ze kritiek voor feestjes in haar ambtswoning. In december ging ze naar een nachtclub, terwijl ze in contact was geweest met een persoon die positief was getest op het coronavirus. Marin kreeg aanvankelijk te horen dat ze niet in quarantaine hoefde, maar dat advies werd later gewijzigd. Ze had het nieuwe advies niet gelezen. Voor het incident bood ze publiekelijk haar excuses aan.

Meer uit Buitenland

Israëlische gijzelaars aan Rode Kruis overgedragen in Gaza

TEL AVIV/DOHA/GAZA (ANP/RTR) - Israëlische gijzelaars zijn door Hamas in de Gazastrook overgedragen aan het Internationale Rode Kruis, aldus Palestijnse functionarissen. Het gaat naar verluidt om tien gijzelaars die door Hamas werden vastgehouden.

13 minuten geleden
Tickets voor liveshows Eurovisie Songfestival uitverkocht

MALMÖ (ANP) - De kaarten voor de halve finales en de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö zijn uitverkocht. Dat heeft de organisatie dinsdag laten weten op X.

57 minuten geleden
Wereldexpo 2030 wordt in de Saudische hoofdstad Riyad gehouden

PARIJS (ANP/RTR) - De Wereldexpo van 2030 wordt gehouden in de Saudische hoofdstad Riyad. Van de 182 leden van de organisatie Bureau International des Expositions stemden 119 op Saudi-Arabië. De Zuid-Koreaanse stad Busan en de Italiaanse hoofdstad Rome moesten het afleggen.

1 uur geleden
Alle bouwvakkers gered uit ingestorte tunnel in India

UTTARKASHI (ANP/RTR) - Reddingswerkers zijn erin geslaagd de 41 bouwvakkers te redden uit een deels ingestorte tunnel in de Indiase staat Uttarakhand. De groep kwam daar op 12 november vast te zitten.

2 uur geleden
Malawi wil duizenden mensen naar Israël sturen voor boerderijwerk

LILONGWE (ANP/RTR) - De regering van Malawi heeft plannen aangekondigd om duizenden mensen naar Israël te sturen om daar op boerderijen te werken. "We denken in eerste instantie aan ongeveer 5000 mensen, daar mikken we nu op", zegt minister van Informatie Moses Kunkuyu tegen de BBC.

3 uur geleden
Finland sluit laatste grensovergang met Rusland

HELSINKI (ANP/RTR) - Finland sluit in de nacht van woensdag op donderdag ook zijn laatste grensovergang met Rusland voor reizigers. Deze blijft vervolgens twee weken dicht. De regering gaf eerder al opdracht tot de sluiting van de andere grensovergangen na een toestroom van immigranten uit derde landen vanuit Rusland.

4 uur geleden
Amerikaans-Israëlisch overleg met Qatar over meer vrijlatingen

TEL AVIV/DOHA (ANP/AFP) - De leiders van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, William Burns, de Israëlische dienst Mossad, David Barnea en de premier van Qatar, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani, overleggen dinsdag in Qatar over de overeenkomsten tussen Israël en Hamas. Volgens Israëlische media zouden de strijdende partijen willen praten over een langere wapenstilstand en de vrijlating van meer mensen dan tot dusver was afgesproken. Ze zouden ook spreken over de vraag of er ook andere gijzelaars of gevangenen vrij zouden kunnen komen. Het hoofd van de Egyptische geheime dienst is volgens nieuwszender Al Jazeera ook in Qatar neergestreken.

5 uur geleden