Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Finse premier laat drugstest doen na ophef over feestgedrag

Finse premier laat drugstest doen na ophef over feestgedrag

HELSINKI (ANP/RTR) - De Finse premier Sanna Marin heeft een drugstest ondergaan vanwege de grote ophef die over haar is ontstaan na het uitlekken van een feestfilmpje. Volgens de jonge regeringsleider wordt ze onterecht beschuldigd van drugsgebruik.

"Ik heb in mijn leven nooit drugs gebruikt", aldus de premier tijdens een persconferentie. De testuitslag wordt binnen een week verwacht. De 36-jarige Marin, bij haar aantreden in 2019 de jongste regeringsleider ter wereld, vertelde donderdag alleen alcohol te hebben genuttigd. Ook zei ze "niks illegaals" te hebben gedaan en haar gedrag niet te zullen veranderen.

In het uitgelekte filmpje danst en zingt Marin in een privéwoning, samen met haar beroemde vrienden. Critici vinden haar feestgedrag ongepast voor een regeringsleider, maar er zijn ook veel Finnen die haar steunen. Het is niet duidelijk wie de beelden openbaar heeft gemaakt. Het filmpje was oorspronkelijk op een privé-account op Instagram geplaatst.

Het is niet de eerste keer dat de premier onder vuur ligt vanwege feestjes. Eerder ontving ze kritiek voor feestjes in haar ambtswoning. In december ging ze naar een nachtclub, terwijl ze in contact was geweest met een persoon die positief was getest op het coronavirus. Marin kreeg aanvankelijk te horen dat ze niet in quarantaine hoefde, maar dat advies werd later gewijzigd. Ze had het nieuwe advies niet gelezen. Voor het incident bood ze publiekelijk haar excuses aan.

Meer uit Buitenland

Rusland houdt veroordeling door Veiligheidsraad tegen met veto

NEW YORK (ANP/AFP) - Zoals verwacht heeft Rusland vrijdagavond in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn veto gebruikt om een resolutie tegen te houden waarin de annexatie door het land van delen van Oekraïne werd veroordeeld. De resolutie was ingediend door de VS, enkele uren nadat de Russische president Vladimir Poetin de annexatie had bekrachtigd.

1 uur geleden
Zelenski: Oekraïense troepen boeken vooruitgang in het oosten

KIEV (ANP/RTR) - Het Oekraïense leger heeft volgens president Volodimir Zelenski "aanzienlijke resultaten" geboekt in het oosten van het land. Het Oekraïense staatshoofd benoemde daarbij de successen in Lyman, een door Rusland bezet bolwerk waar pro-Moskou-troepen grote moeite hebben de controle te behouden.

3 uur geleden
Nieuwe staatsgreep in Burkina Faso

OUAGADOUGOU (ANP/RTR) - Er is voor de tweede keer dit jaar een staatsgreep gepleegd in Burkina Faso. Legerkapitein Ibrahim Traore heeft de militaire leider Paul-Henri Damiba afgezet, de regering ontbonden en de grondwet opgeschort, zei hij in een verklaring die vrijdagavond op de nationale televisie is voorgelezen.

4 uur geleden
Biden beschuldigt Russen van leugens over Nord Stream

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden doet de Russische beschuldigingen dat het Westen achter de lekkages van de twee Nord Stream-gaspijpleidingen in de Oostzee zit, af als "leugens". "Het was een opzettelijke sabotageactie en de Russen pompen desinformatie en leugens naar buiten. We zullen met onze bondgenoten samenwerken om uit te zoeken wat er precies is gebeurd", vertelde hij aan verslaggevers.

5 uur geleden
Rusland beschuldigt VN-chef Guterres van 'propaganda'

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties een bevooroordeeld standpunt heeft ingenomen over het besluit van Moskou om delen van Oekraïne te annexeren. De Russen beschuldigden de VN-chef ervan een "propaganda-instrument" te zijn.

6 uur geleden
Poetin tijdens concert in Moskou: de overwinning zal aan ons zijn

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft op het Rode Plein in Moskou, tijdens een concert ter viering van de annexatie van vier Oekraïense gebieden, gezegd dat "de overwinning aan ons zal zijn". Ook verwelkomde hij de inwoners van de gebieden die hij opeist.

7 uur geleden
NAVO-chef: ernstigste escalatie sinds begin oorlog tegen Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De inlijving door Rusland van deels bezette Oekraïense provincies tekent "de ernstigste escalatie sinds het begin van de oorlog" tegen Oekraïne, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg. Hij spreekt van een "sleutelmoment" in de nu ruim zeven maanden durende oorlog.

7 uur geleden