Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

SYDNEY (ANP) - Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa "niet sterk genoeg" is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft. Tijdens een bezoek aan Australië zei de regeringsleider van het aspirant-lid van de NAVO ook dat Europa zijn defensie moet versterken.

"Ik moet genadeloos eerlijk zijn: Europa is momenteel niet sterk genoeg. Zonder de VS zouden we in de problemen zitten", aldus de 37-jarige Marin tijdens een toespraak voor een denktank in Sydney.

De VS zijn veruit de grootste schenker van militaire assistentie aan Oekraïne. Sinds de invasie door Rusland in februari heeft Washington het land meer dan 19 miljard dollar (zo'n 18 miljard euro) aan militaire hulp geschonken. De EU heeft tot dusver 3,1 miljard euro toegekend, volgens een recente berekening van het Britse parlement.

"Europa moet zich ervan vergewissen die capaciteiten op te bouwen, wat betreft eigen defensie en de Europese defensie-industrie, en ervoor te zorgen dat we verschillende soorten situaties het hoofd kunnen bieden", zei Marin. Ook bekritiseerde Marin de Europese landen die de voorbije jaren de banden met Moskou trachtten te verstevigen, zonder schuldigen te noemen. "Lange tijd dachten we dat door energie van Rusland te kopen we oorlog zouden voorkomen. Die mentaliteit was helemaal verkeerd." Met name Duitsland hing die strategie aan.

Meer uit Buitenland

Stemming in elf stembureaus India ongeldig verklaard na geweld

NEW DELHI (ANP/RTR) - Indiërs die bij elf stembureaus in het noordoosten van het land hebben gestemd, moeten opnieuw naar de stembus. De verkiezingsautoriteiten hebben de stemming daar ongeldig verklaard na berichten over geweld en schade aan stemmachines.

42 minuten geleden
Dode en zeven vermisten na ongeluk twee legerhelikopters in Japan

TOKIO (ANP/AFP) - Bij een ongeluk in de lucht tussen twee Japanse militaire helikopters is zeker één van de bemanningsleden om het leven gekomen. De overige zeven worden nog vermist. Het ongeval gebeurde nabij de Izu-eilanden. Minister van Defensie Minoru Kihara zei zondag dat Japanse reddingswerkers "vermoedelijk delen van een luchtvaartuig in zee hebben gezien".

2 uur geleden
Zeven mensen vermist na ongeluk twee legerhelikopters in Japan

TOKIO (ANP) - Zeven mensen zijn vermist na een ongeluk in de lucht tussen twee Japanse militaire helikopters. Het ongeval gebeurde bij de Izu-eilanden. Minister van Defensie Minoru Kihara zei zondag dat Japanse reddingswerkers "vermoedelijk delen van een luchtvaartuig in zee hebben gezien". Een militaire woordvoerder liet weten dat vooralsnog één persoon is gered.

7 uur geleden
Israël roept ambassadeurs op matje om stemming VN-veiligheidsraad

TEL AVIV (ANP) - Israël roept zondag de ambassadeurs op het matje van landen die donderdag in de VN-Veiligheidsraad voor een volwaardig Palestijns VN-lidmaatschap stemden. Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de ambassadeurs zijn opgeroepen voor een "protestgesprek", waarin Israël zijn ongenoegen wil uiten.

8 uur geleden
Palestijnen: 14 doden bij inval Israël op Westelijke Jordaanoever

RAMALLAH (ANP/AFP) - Tijdens een inval door het Israëlische leger in het vluchtelingenkamp Nur Shams op de Westelijke Jordaanoever zijn zeker veertien doden gevallen, meldt de Palestijnse Rode Halve Maan.

11 uur geleden
Axios: VS-sancties tegen legereenheid Israël om mensenrechten

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken kondigt naar verwachting binnen enkele dagen sancties aan tegen het Netzah Yehuda-bataljon van het Israëlische leger. Die legereenheid zou mensenrechten hebben geschonden op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat schrijft het Amerikaanse nieuwsplatform Axios onder verwijzing naar drie Amerikaanse bronnen.

11 uur geleden
Huis van Afgevaardigden keurt nieuwe militaire hulp Israël goed

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zaterdag miljarden dollars aan nieuwe militaire hulp toegekend aan Israël. Het wetsvoorstel wordt mogelijk dinsdag al in de Senaat behandeld, waar het naar verwachting wordt aangenomen.

12 uur geleden